Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται τον Οκτώβριο με διάθεση ανανέωσης. Τους επόμενους μήνες, καθώς ο καιρός δροσίζει και οι νύχτες μικραίνουν, το ΚΠΙΣΝ ξετυλίγει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που απευθύνεται, όπως πάντα, σε όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.
Μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Έως τις 7 Νοεμβρίου συνεχίζεται η έκθεση Τakis: Κόσμος σε Κίνηση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ) και παρουσιάζει 46 αντιπροσωπευτικά έργα του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη Τakis στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ, συστήνοντας, έτσι, μια συνολική παρουσίαση των γλυπτών του για τη νέα γενιά, αλλά και μια καινούργια θεώρηση της σημασίας του έργου του για εκείνους που ήδη το γνωρίζουν. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση του Takis στην Ελλάδα δυο χρόνια σχεδόν μετά τον θάνατό του, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις με έργα του στον δημόσιο χώρο. Στο πλαίσιο της έκθεσης, το ΚΠΙΣΝ πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, σχολικά προγράμματα, καθώς και ξεναγήσεις.
Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά παρουσιάζει στον Θόλο το θεατρικό έργο του πολυβραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε, Κάποιος θα έρθει για δεκατέσσερις παραστάσεις. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Αντώνης Μυριαγκός, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Γιον Φόσσε, που διοργανώνεται από το Νορβηγικό Θέατρο του Όσλο και έλαβε θερμή αποδοχή από το Νορβηγικό κοινό και εγκωμιαστικά σχόλια από τον ίδιο τον συγγραφέα. Το Κάποιος θα έρθει αποτελεί ένα υπαρξιακό, ερωτικό, ψυχολογικό και οντολογικό θρίλερ, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν ισότιμα ποίηση, κωμωδία, δράμα, σασπένς και γκροτέσκο.
Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα». Πρόκειται για ένα διήμερο γεμάτο μουσικές και τραγούδια με μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της εκδήλωσης είναι ο Σωκράτης Σινόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός και στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου ως το τέλος της ζωής της.
Στις 18 Οκτωβρίου η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί το διάσημο Venezuelan Brass Ensemble, ένα πολυμελές, αναγνωρισμένο και συχνά ανατρεπτικό σχήμα, που συνδυάζει τη νεανική φλόγα με την πολύτιμη εμπειρία μουσικής παρουσίας δεκαεπτά χρόνων. Οι πιο χαρισματικοί νέοι εκτελεστές χάλκινων πνευστών της Βενεζουέλας (κυρίως παιδιά και έφηβοι), έρχονται στο ΚΠΙΣΝ με κλασικό ρεπερτόριο αλλά και μοντέρνα κομμάτια, που αναδεικνύουν τόσο τις εκτελεστικές ικανότητές τους, όσο και τους ανοιχτούς τους ορίζοντες.
Στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος μια μοναδική κινηματογραφική προβολή. Το έργο του Δημήτρη Καμαρωτού, Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, μια συμπαραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος παρουσιάζεται, μετά την τεχνική ολοκλήρωσή του, σε μια μοναδική κινηματογραφική προβολή – αποτύπωση της παράστασης. Η παράσταση του Καμαρωτού, συνθέτη και δραματουργού του ήχου, δημιουργήθηκε μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και παίχτηκε πέντε φορές με ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση από την ιστορική έδρα της ΕΒΕ, το Βαλλιάνειο Μέγαρο στην οδό Πανεπιστημίου, φτάνοντας σε τουλάχιστον 18.000 οθόνες. Για τον Προμηθέα του Δημήτρη Καμαρωτού σε νέα μετάφραση του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου με τους ηθοποιούς Αμαλία Μουτούση και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη και τους μουσικούς Άννα Παγκάλου, Κατερίνα Κωνσταντούρου και Χρήστο Λιάτσο γράφτηκαν:
Τέλος, συνεχίζονται όλο το φθινόπωρο οι Λέσχες Ανάγνωσης για ενήλικες, εφήβους και παιδιά, με βιβλία που επέλεξε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ενώ η βελτίωση της φυσικής κατάστασης ενισχύεται μέσα από αθλητικές δράσεις για όλους, με αποκορύφωμα τον 2ο Ημιμαραθώνιο Καλλιθέας, που διοργανώνει ο Φιλαθλητικός Σύλλογος Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 3 Οκτωβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες για το φθινοπωρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.snfcc.org/Autumn και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ το 2019 το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών: τον Θόλο στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.
Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:
- To ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι:
- Πάρκο Σταύρος Νιάρχος:
Δευτέρα-Πέμπτη: 06.00-00.00 Παρασκευή-Κυριακή: 06.00-02.00
- Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-22.00
- Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 09.00-22.00
Οι ώρες λειτουργίας ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των μέτρων κατά της COVID-19.
- Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
- Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
- Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
- Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
- Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.