To 2014 γεννήθηκε το Eye’s Walk Digital Festival στη Σύρο ως η εξέλιξη του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Cinesthesia στο νησί και έφερε κοντά ένα συνονθύλευμα κατοίκων και δημιουργών με ψυχή: ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές τάξεις, μικρές εικαστικές ομάδες, σεφ και παραγωγούς κρασιών, θεατρικούς συλλόγους και μουσικούς, εκπροσώπους του τουρισμού, τελειόφοιτους φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου μαζί με καλλιτέχνες, επιστήμονες, από την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο. Τους συναντούσαμε εκεί που ζει και εργάζεται η Συριανή κοινωνία αλλά και σε απρόβλεπτα μέρη του νησιού: στα υπέροχα Λαζαρέτα, στα στενά της Άνω Σύρου, σε ερειπωμένα παλαιά εργοστάσια, ιδιωτικά, νεοκλασικά κτήρια, άγνωστες αυλές μοναστηριών, Ερμουπολίτικα στενά ακόμα και κουρεία στην παλιά αγορά, μεγαλώνοντας το βίωμα του πολιτισμού και των συναντήσεων στη Σύρο.
Παρά τη συνεχή αστάθεια ως προς το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που το φεστιβάλ δεχόταν από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, συνεχίσαμε να δημιουργούμε έργο. Αγωνιζόμαστε συνεχώς ώστε ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης να εξασφαλίσει μια οικονομική βάση, για την ενίσχυση του φεστιβάλ, που θα προστατεύει τη βιωσιμότητά του χωρίς να επηρεάζεται από τις προεκλογικές περιόδους και τις αλλαγές των προσώπων στο Τμήμα Πολιτισμού.
Φέτος, το Διεθνές 11ο Eye’s Walk Festival Σύρου αντιμετωπίζει τη μείωση της επιχορήγησης από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης κατά 50%.
Αυτή η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα και τη φήμη του φεστιβάλ μας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε με μεγάλη λύπη να μην πραγματοποιήσουμε το φεστιβάλ φέτος στη Σύρο, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα υψηλά πρότυπα που έχουμε θέσει.
Παρά ταύτα, η Σύρος παραμένει η κοιτίδα μας, ο τόπος όπου ξεκινήσαμε και πειραματιστήκαμε, που γίναμε σημείο αναφοράς για πολλά άλλα φεστιβάλ και καλλιτεχνικές δράσεις. Η συμμετοχή μας σε διεθνείς συναντήσεις και δίκτυα όπως το Circostrada και το IN-SITU μας επιτρέπει το ρόλο του πολιτιστικού πρεσβευτή.
Είναι μεγάλη τιμή η μετάβασή μας για το 2025 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να δημιουργήσουμε το Thessaloniki International Digital Arts Festival με τη στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που θα αναδείξει την πόλη σε ένα συναρπαστικό, ψηφιακό οικοσύστημα με έμπνευση τις πολλές κουλτούρες της Θεσσαλονίκης και του κόσμου μας.
Παρά τις φετινές αντιξοότητες στο νησί, δεν απογοητευόμαστε. Αντίθετα, βλέπουμε αυτήν την κατάσταση ως ευκαιρία να επανεξετάσουμε και να ενισχύσουμε τις δομές υποστήριξης του φεστιβάλ στη Σύρο, προκειμένου να επιστρέψουμε το 2025 με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και επιτυχία.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να εμπνέουμε και να συνδέουμε πολιτισμούς, με τη Σύρο να αποτελεί πάντα το κέντρο της προσοχής μας και την πηγή της έμπνευσής μας.