Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο μας άρθρο είχε προταθεί και εγκριθεί μετά από επιστολή του κ. Δημητρίου Αθανασούλη, Αρχαιολόγου και Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προς το δημοτικό συμβούλιο, η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου. Τότε είχαν παραχωρηθεί δύο ισόγειες αίθουσες του Δημαρχιακού Μεγάρου (βλ. ΑΔΑ: 6ΟΧ6ΩΗΟ-2Δ8), ήτοι: α) η υφιστάμενη ως Γραφεία του Συλλόγου Πολυτέκνων Σύρου και β) η υφιστάμενη αποθήκη – αρχείο του Πρωτοδικείου Σύρου.
Όμως με νεώτερο έγγραφο της στις 17.11.2022 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ζήτησε την τροποποίηση της παραπάνω απόφασης, καθώς θα έπρεπε να αναφέρεται η «δωρεάν παραχώρηση χρήσης» των νέων χώρων επέκτασης. Ειδικότερα στο νέο αυτό έγγραφο της, θεώρησε απαραίτητο να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την εν λόγω παραχώρηση, το οποίο ιδανικά θα ήταν τα 99 έτη και σε κάθε περίπτωση τα 30 έτη και άνω.
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο στις 28.11.2022 και σύμφωνα με τη νεώτερη απόφαση (βλ. ΑΔΑ: ΨΣ89ΩΗΟ-4ΣΥ) εγκρίθηκε ομόφωνα η τροποποίηση της και η προσθήκη του όρου της δωρεάν παραχώρησης για τριάντα πέντε (35) έτη, με δικαίωμα παράτασης, των δύο (2) ισόγειων αιθουσών του Δημαρχιακού Μεγάρου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέκταση. Στην δε περίπτωση μεταφοράς του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου σε άλλο χώρο, οι αίθουσες θα επιστραφούν στον Δήμο.
Οι αίθουσες που ζητούνται πρόκειται να διατεθούν για την έκθεση των πολυάριθμων προϊστορικών ευρημάτων από το Καστρί και τη Χαλανδριανή (παλαιών και νεώτερων ανασκαφών) και των σημαντικών ευρημάτων από την ανασκαφή της αρχαίας πόλης στο Γαλησσά που φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου. Έτσι ικανοποιούνται αιτήματα που εκφράζονται κατά καιρούς από την τοπική κοινωνία για επιστροφή στη Σύρο του υπόλοιπου υλικού που φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δεν έχουν νόημα αφού το υλικό έχει ήδη επιστραφεί, αλλά δεν εκτίθεται λόγω έλλειψης χώρου.
Επιπλέον, στις προθέσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, είναι και ο εμπλουτισμός του προς έκθεση υλικού του Μουσείου, με σκοπό να αναδειχθεί διαχρονικά ο πολιτισμικός πλούτος του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται να προβληθούν ιστορικές περίοδοι, όπως η πρωτοβυζαντινή μαρτυρίες της οποίας αποτελούν το πλήθος των πρώτο βυζαντινών επιγραφών στον αρχαιολογικό χώρο Γράμματα, η βενετική κυριαρχία του νησιού, κατά τη διάρκεια της οποίας κυρίως διαμορφώθηκε ο οικισμός της Άνω Σύρου, αλλά και η περίοδος της τουρκοκρατίας, όπου χρονολογείται το λουτρό του ρέματος της Λαλακιάς, το μοναδικό γνωστό οθωμανικό λουτρό που σώζεται στις Κυκλάδες.
Επισημαίνεται, μάλιστα ότι με την χρήση των δύο αυτών αιθουσών θα εξασφαλισθεί η πρόσβαση ΑμεΑ μέσω του αίθριου του Μεγάρου πράγμα που αποτελεί μεγάλο έλλειμμα του Μουσείου και είναι δύσκολο να επιλυθεί από την σημερινή κεντρική είσοδο λόγω της ύπαρξης της μεγάλης εξωτερικής κλίμακας του πεζόδρομου. Η Υπηρεσία μέχρι σήμερα διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια συντηρεί ανελλιπώς το παραχωρηθέν κτήριο, έχει οργανώσει αποθήκες και εργαστήριο που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου και οργανώνει περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.