Ένα πιάνο με ουρά, αυστριακής προέλευσης, του οίκου L. Schnabel (Bürger in Wien) που δωρήθηκε στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κοσμεί τις τελευταίες μέρες το δυτικό αίθριο του Δημοτικού Μεγάρου Ερμούπολης. Ένα κόσμημα μέσα σε μια κιβωτό ιστορίας, όπως είναι το κτίριο, έργο του Ερνέστου Τσίλερ.
Το πιάνο μεταφέρθηκε πρόσφατα στο αίθριο από το υπόγειο της οικίας που βρισκόταν, με τη συνδρομή των υπαλλήλων του Δήμου και αποτέθηκε προσωρινά πάνω σε δοκούς για την ευστάθεια του, μέχρι να επισκευαστούν τα «πόδια του» και να είναι «αυτόνομο». Η επόμενη κίνηση που θα προχωρήσει ο Δήμος είναι η πλήρης αποκατάσταση του όταν αυτό καταστεί εφικτό ώστε να είναι πλήρες λειτουργικό.
Το πιάνο δωρήθηκε στο Δήμο από την κυρία Α.Π., η οποία ήρθε σε επαφή με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Κοσμά, με σκοπό τη διάσωση του, όταν το σπίτι της που διέμενε στην Ερμούπολη πουλήθηκε. Η αξία του θεωρείται ανεκτίμητη καθώς δε φέρει σειριακό* αριθμό για την ταυτοποίηση του.
Μέσα, στο πάνω μέρος του, στο «μπαλκόνι του πιάνου» (όπως ονομάζεται στην μουσική ορολογία) βρέθηκε ένα βιβλίο με παρτιτούρες (νεώτερης προέλευσης) όπου σε κάποιες σελίδες του, υπάρχει γραμμένο το όνομα «Μαργαρίτα». Ίσως το όνομα ενός μικρού κοριτσιού που μάθαινε να παίζει πιάνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Syros Agenda, μετά την αποκατάσταση του, θα παραμείνει στο αίθριο ως σημαντικό έκθεμα για τους δημότες αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού μας.
*Η χρήση σειριακών αριθμών στα πιάνα ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα. Ένα από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα είναι από την εταιρεία Broadwood στο Λονδίνο, η οποία άρχισε να αριθμεί τα πιάνα της το 1771. Άλλοι κατασκευαστές πιάνων ακολούθησαν το παράδειγμά τους, και μέχρι τον 19ο αιώνα, η πρακτική της απόδοσης σειριακών αριθμών στα πιάνα έγινε πιο διαδεδομένη.