Στην παρούσα συγκυρία που η χώρα και συνάνθρωποι μας δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ΑΝΑΒΑΛΛΑΜΕ την εκδήλωση επίσημης έναρξης λειτουργίας της έκθεσης στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με τίτλο:
«Μέσα από τις φλόγες του Αγώνα
Αθήνα – Ερμούπολη: Η αναγέννηση της Ελλάδας»
Η έκθεση είναι μια μοναδική συνδιοργάνωση της Βουλής των Ελλήνων με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, ως κεντρική εκδήλωση του Δήμου μας για την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.
Η Βουλή ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα μας για μια έκθεση ιστορικού περιεχομένου αναλαμβάνοντας πλήρως την οργάνωση της.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ.Κωνσταντίνο Τασούλα καθώς και στον Έφορο της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής Δρ Θοδωρή Κουτσογιάννη για την οργάνωση και την επιμέλεια της.
Για πρώτη φορά έργα (ελαιογραφίες, υδατογραφίες, χαρακτικά) προέρχονται από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων και την φιλελληνική Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, βγαίνουν από το χώρο τους για να φιλοξενηθούν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΥΡΟΥ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΩ
Από 8 Αυγούστου και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό (βλ. ΕΔΩ)
Θερμές ευχαριστίες και στους υπέροχους συνεργάτες μας, Γιώργο Αλτουβά και Δημήτρη Βαμβακούση.
Τελευταίον αλλά όχι έσχατο ευχαριστούμε τον φίλο Κώστα Βασιλάκη, στέλεχος της Βουλής των Ελλήνων, για τη συνδρομή του όχι μόνο στην προκείμενη συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά σταθερά σε πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου τα τελευταία χρόνια.
Στην έκθεση παρουσιάζεται η «αναγέννηση» της Ελλάδας – μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους – όπως αυτή πραγματοποιήθηκε στις εμβληματικές νεοκλασικές πόλεις της, την Αθήνα και την Ερμούπολη. Προβάλλεται η Ελλάδα προεπαναστατικά, εστιάζοντας σε εικόνες του νησιωτισμού της, του τόπου και των ανθρώπων της, καθώς επίσης και σε σκηνές και μορφές του Αγώνα. Το κυρίως ενδιαφέρον της έκθεσης εστιάζεται στην Αθήνα, με την κληρονομιά των κλασικών μνημείων της, τα οποία θα την «επιβάλλουν» ιδεολογικά ως πρωτεύουσα και κατόπιν θα λειτουργήσουν ως πρότυπα και για τη νεοκλασική επίσημη αρχιτεκτονική της. Συγκριτικά, αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά και γλυπτά μνημεία της νεοκλασικής Ερμούπολης – απότοκης του Αγώνα και των προσφύγων που κατέφυγαν σε αυτή, λόγω του πολέμου – ως περίπτωσης όμορης της Αθήνας.
Η έκθεση βασίζεται σε πρωτότυπα εικαστικά έργα τέχνης του 19ου αιώνα (ελαιογραφίες, υδατογραφίες, χαρακτικά), καθώς και σε εποπτικά μέσα και φωτογραφικό υλικό.
Αλίκη Λεονταρίτη
Αντιδήμαρχος Δήμου Σύρου – Ερμούπολης