Η έκθεση αφορά μοδίστρες και ράφτες που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στην Ερμούπολη κατά τον 20ό αιώνα, συμπεριλαμβάνοντας και εξειδικευμένες -ξεχασμένες- ειδικότητες όπως αυτή της «καπελούς», της κεντήστρας ή του «γιλεκά». Ανεξάρτητοι από την υφαντουργία που άνθιζε στη Σύρο ήδη από τον 19ο αιώνα, οι δημιουργοί αυτοί αποτελούσαν σημαντικά και κάποιες φορές αθέατα γρανάζια της οικονομίας και της κοινωνίας της πόλης και του νησιού. Η ετήσια ή η κατά περίσταση επίσκεψη στα ραφτάδικα, τα μοδιστράδικα ή τα εμποροραφεία για δεκαετίες ήταν αναγκαία και έπαιρνε ίσως τη μορφή οικογενειακής ιεροτελεστίας, μία συνήθεια που πια ανήκει στο παρελθόν. Η εισβολή του prét à porter οδήγησε στη συρρίκνωση των ραφτάδικων, τη μείωση των μοδιστρών και την εξαφάνιση των εμποροραφτών.
Από τις συλλογές μελών του Συλλόγου, αλλά και από δωρεές και παραχωρήσεις Φίλων επιλέχθηκαν και εκτίθενται εδώ: ο πάγκος εργασίας «της μοδίστρας», τα υλικά και οι πρώτες ύλες, οι μηχανές τους, χειροκίνητες, ποδοκίνητες και ηλεκτρικές. Επιπλέον, δείγματα της παραγωγής της εποχής, που ξεχάστηκαν σε κάποια ντουλάπα και διασώθηκαν για να μας διηγηθούν την ιστορία τους. Ρούχα καθημερινά, ρούχα επίσημα, ενδυμασίες της «κατώτερης τάξης» ή του υπηρετικού προσωπικού, αλλά και της «αριστοκρατίας», η οποία μιμήθηκε και εισήγαγε τις ευρωπαϊκές τάσεις μόδας, με τη λάμψη και την αίγλη τους. Ρούχα αντρικά, παιδικά, γυναικεία, αξεσουάρ που τα συνόδευαν, κάποια ιδιαίτερα θηλυκά και ρομαντικά, μερικά πιο απλά, καθώς και εσώρουχα… Κλωστές, ψαλίδια, περιοδικά μόδας που με λαχτάρα ξεφυλλίστηκαν πριν χρόνια… Έργα τέχνης συναισθηματικής αξίας μιας άλλης εποχής, όλα ραμμένα από χέρια επώνυμων και ανώνυμων μοδιστρών και ραφτάδων, έργα φορτωμένα από το βάρος των αναμνήσεων…
Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού
του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης
«Η ενδυμασία ή ένδυση, συνδεδεμένη άρρηκτα με την καθημερινή ζωή, αποκαλύπτει στοιχεία για τις σχέσεις των ανθρώπων και τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες της κάθε περιόδου ακόμα και σε κρίσιμες ιστορικά στιγμές. Παράλληλα, η μόδα είναι ένα ενδυματολογικό σύστημα και έννοια αμφιλεγόμενη που έχει ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. ‘Ορισμένοι μελετητές αναφέρουν τη μόδα ως το σύστημα που γεννήθηκε στη Γαλλία τον 14ο αιώνα και σχετιζόταν με την αλλαγή της φόρμας των ρούχων, 2 άλλοι τη συνδέουν με το βιομηχανοποιημένο ένδυμα του δεύτερου μισού του 19ου αιώναστις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Και στις δύο περιπτώσεις η μόδα συνδεόταν με την ευρωπαϊκή ένδυση…»
– Όλγα Ευαγγελίδου, Η μοδίστρα «Τριεστίνα» και τα ευρωπαϊκά ενδύματα στην Ερμούπολη (1827), Εννέα επεισόδια από την επανάσταση του 1821
Χώρος: Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Ώρες λειτουργίας βάσει ωραρίου του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης: syrosisland.gr