Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 20:30 εγκαινιάζεται στις αίθουσες Βάτη, Ροίδη και στο αίθριο του Δημαρχείου η έκθεση με έργα πρωτοετών φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Σχεδίου – Χρώματος, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με διδάσκουσες την Φλωρεντία Οικονομίδου και την Έλσα Χαραλάμπους.
Διάρκεια έκθεσης: 8-30 Νοεμβρίου 2017
Στην αίθουσα Βάτη και στο αίθριο του Δημαρχείου παρουσιάζεται η ενότητα με θέμα «Σύγχρονη ματιά στην αρχαιότητα» που περιλαμβάνει σχέδια, κατασκευές, animation και χαρακτικά. Τα έργα έχουν αναφορές στην αρχαιότητα και είναι πραγματοποιημένα με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους.
Στην αίθουσα Βάτη παρουσιάζονται μεγάλα σχέδια με κάρβουνο και μολύβι που έχουν σχεδιαστεί με πρότυπο εκμαγεία αρχαίων Ελληνικών αγαλμάτων, μια σειρά χαρακτικών με θέμα τα «μυθολογικά πλάσματα» και ένα σπονδυλωτό video animation 16 λεπτών τα «Μυθολογικά και Σύγχρονα Τέρατα» που δημιουργήθηκε από 58 φοιτητές/τριες.
Το animation περιγράφει έναν έγχρωμο κόσμο όπου τα μυθολογικά πλάσματα του παρελθόντος περιφέρονται σαν ένα είδος αγγέλων, αμήχανα, ερωτευμένα, προστατευτικά, εκδικητικά, και πάντα μαυρόασπρα. Σφίγγες, Πήγασοι, Φοίνικες πετούν πάνω από βομβαρδισμένες πόλεις, καμένα τοπία, Μέδουσες κλαίνε και θάλασσες τρέχουν από τα μάτια τους που βλέπουν ή προκαλούν καταστροφές. Γνωστές εικόνες από διαδικτυακές ειδήσεις για την κρίση στην οικεία περιοχή της Μεσογείου συνδυάζονται για να επανακαθορίσουν τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν.
Στη πρώτη φάση του project που υλοποιήθηκε στο εργαστήριο «σχέδιο- χρώμα», προέκυψαν τα σχέδια που αν και εμπνευσμένα από την Μυθολογική Αρχαιότητα, ορισμένα θύμιζαν κόμικς και μάνγκα, άλλα έμοιαζαν με προσχέδια για τατουάζ και γκράφιτι ενώ σε αρκετά υπερίσχυε το εξπρεσιονιστικό ή κονστρουκτιβιστικό ύφος, ανάλογα με τις αναφορές του καθενός/καθεμιάς. Η μεταφορά, η χάραξη τους σε λινόλεουμ και η εκτύπωση τους, έδωσε επιπλέον λύσεις με την οργάνωση του θετικού – αρνητικού χώρου χωρίς όμως να επέμβει στο ύφος των έργων. Στη συνέχεια τα χαρακτικά ψηφιοποιήθηκαν και σχεδιάστηκε η κίνηση τους μέσα από υπολογιστή. Νέες εικόνες προστέθηκαν για να προσδιορίσουν τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Στην αίθουσα Βάτη μια άλλη ενότητα έργων με θέμα Σύγχρονο μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης,. αποτελούν τα archival prints, εικαστικά ψηφιακά τυπώματα, όπου οι ίδιοι οι φοιτητές υποδύονται αρχαία αγάλματα και τα «αγγεία» τρισδιάστατες κατασκευές από ευτελή υλικά.
Στο αίθριο του Δημαρχείου οι φοιτητές σεβόμενοι το ίδιο το κτίριο ως σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά ανάρτησαν τα ψηφιακά σχέδια τους, λεπτομέρειες από σχέδια αρχαίων αγαλμάτων κατά τρόπο που αναδεικνύει τα ίδια και τον περιβάλλοντα χώρο.
Στην αίθουσα Ροΐδη παρουσιάζονται χρωματικές σχεδιαστικές συνθέσεις και τυπώματα που πραγματοποιήθηκαν από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς. Τα μεγάλα χαρακτικά έργα είναι εμπνευσμένα από την πόλη της Σύρου και μας περιγράφουν μια πόλη μαγική.
——–
Ωράρια λειτουργίας στην Αίθουσα Βάτη, πλατεία Μιαούλη
Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-14.30 και 18.00-20.30
Σαββατοκύριακο: 11.00-14.00 και 18.00-20.30