ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΜΥΘΟΥΣ, ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ποιος ήταν ο Benozzo Gozzoli και τι τον συνέδεε με τον Χιώτη έμπορο του 19ου αιώνα Σταμάτη Πρώϊο που είχε έδρα του την Ερμούπολη; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στην έκθεσή μας-αφιέρωμα στη Σύρο: “Χτές και Τώρα” που έκανε εγκαίνεια στις 9/7 και που θα σας ξεναγήσει σε έναν κόσμο μύθων, φαντασμάτων και ιστορικών προσώπων.
Το Ινστιτούτο Κυβέλη σας προσκαλεί σε έναν κόσμο φαντασμάτων, κόσμο που λατρεύει το παλιό θέατρο, τις άφωνες φωτογραφίες, τα βουβά γράμματα, γράμματα ερωτικά. Όλα γύρω μας είναι γεμάτα θεούς και φαντάσματα.
Την έκθεση – που διαρκεί από τις 9/7/2016 έως 11/12/2016 – σχεδίασαν και επιμελήθηκαν ο Άκης Μπαλάσκας και η Σοφία Στεργιοπούλου, προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.
Στην έκθεση συμμετέχει με το ψηφιακό της έργο και η Καλλιτέχνης και Καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Έλσα Χαραλάμπους.
Την ιδέα μας γι’ αυτήν την έκθεση στήριξαν μορφολογικά οι δύο λόφοι που στέκουν αντικριστά, στη Σύρο. Ανάμεσά τους, τοποθετήσαμε έναν άγνωστο ραψωδό-μελωδό που ψέλνει το αέναο τραγούδι της Ιστορίας και του ανθρώπινου δράματος. Μέσα στις βιτρίνες αποτυπώνονται στιγμές σημαντικές – όχι όλες – μπορούν ωστόσο να δώσουν ένα νέο αίσθημα για αναζήτηση στο «πέρα» και στο πριν, σήμερα. Όπως αποτυπώνεται στο ψηφιακό έργο ο χρόνος. Αναζητήσαμε και κάποια αυτογνωσία στήνοντας την έκθεση. Εμείς που είμαστε; Σίγουρα η μνήμη συγκροτεί ταυτότητα και εμείς δίχως εξάντα δεν ψάχνουμε ένα μέλλον που αποτυπώνουν και μεγιστοποιούν δραματικά τις καταστροφές του γένους οι μεγάλοι πίνακες στα Μουσεία και στο Λούβρο. Μέσα από το πανόραμα της δόξας και των καταστροφών της ιστορίας τοποθετήσαμε στην έκθεση, τους εαυτούς μας ταπεινά στην άκρη κάτω δεξιά, δίπλα στον Οδυσσέα.
Ευχαριστούμε θερμά για τα τεκμήρια μνήμης απο τις προσωπικές τους συλλογές τους:
– Δημήτρη Ταλαγάνη
– Γιάννη Ζυγομαλά
– Ντίνα Συκούτρη
Ευχαριστούμε για τη σημαντική του βοήθεια τον: Μανώλη Στρατή
Το Ινστιτούτο Κυβέλη θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού κάθε Τετάρτη έως Κυριακή 19:00 – 22:00 όπου μπορεί να παρακολουθήσει μαζί με την έκθεση και τις ταινίες – ντοκιμαντέρ από την προσωπική μας συλλογή. Τις υπόλοιπες ώρες και μέρες κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Ινστιτούτο Κυβέλη
Λεωνίδου 4, Ερμούπολη
Τηλ: 2281085730
cybeli@otenet.gr
https://kyveli.eu