Την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 10.00 π.μ. σας καλούμε στον εκπαιδευτικό περίπατο με τίτλο «Γεωλογία και πολιτισμός: μικρή περιήγηση στον πλούτο της Απάνω Μεριάς» απο την διδακτορική φοιτήτρια Μουσειολογίας Δώρα Τσίπρα και τη Γεωργία Γκανιάτσα.
Ο εκλογίτης είναι σαν ένας κρυμμένος θησαυρός κάτω από την επιφάνεια της γης και το ταξίδι του ξεκινά πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Η ιστορία του είναι ένα ταξίδι από τα βάθη του φλοιού όπου οι πλάκες συγκρούονται και τα πετρώματα μετασχηματίζονται στην επιφάνεια, με την διάβρωση να αποκαλύπτει υπομονετικά τα κρυμμένα μυστικά της Γης. Πρόκειται για μία συναρπαστική ιστορία του διαρκώς μεταβαλλόμενου και όμορφου τοπίου του πλανήτη μας που παρουσιάζονται σε πολύ λίγα μέρη ανά τον κόσμο. Η περιοχή της Απάνω Μεριάς της Σύρου αποτελεί ένα από αυτά τα μέρη όπου λαμβάνει χώρα αυτό το πολύ σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.
Μέσα από μία ιδιαίτερη γεωδιαδρομή θα παρατηρήσουμε τα σπάνια πετρώματα αλλά θα πάρουμε και μία γεύση από την αρχαιολογία, την ιστορία και την λαογραφία της περιοχής αλλά και από την δράση των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας που με μία πρώτη ανάγνωση καθιστούν το μέρος ένα τεράστιο Οικομουσείο.
Αν θέλετε αν έρθετε μαζί μας, δηλώστε το ενδιαφέρον σας στην παρακάτω φόρμα για τον καλύτερο συντονισμό της εκδήλωσης: https://forms.gle/2sghBq9uLwmY6iGAA
Ευχαριστούμε τις ερευνήτριες του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών – Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ, Ντρίνια Χαρίκλεια (Καθηγήτρια στον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας), Τσίπρα Δώρα (διδακτορική φοιτήτρια Μουσειολογίας), Γεωργία Γκανιάτσα (ερευνητικό προσωπικό), που θα μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη».