Την Κυριακή 6 Μαρτίου, αδράξτε την ευκαιρία για να προγραμματίσετε οικογενειακώς μια επίσκεψη σε ένα ή περισσότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας καθώς η είσοδος θα είναι δωρεάν.
Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.
Ωράρια Λειτουργίας
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σας ενημερώνει για το ισχύον ωράριο λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων του κράτους.
Το ωράριο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου έχει ως εξής:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 08:30-15:30
Τρίτη, Πέμπτη ΚΛΕΙΣΤΑ
- Βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων εξαιτίας του covid19, ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να εισέλθουν στο μουσείο είναι 16.
- Η είσοδος επιτρέπεται σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου
(self-test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9. - Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια καθ΄ όλη την διάρκεια της επίσκεψης.
- Επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α*.
Διευκρινίζεται ότι η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και 20′ πριν τη λήξη του ωραρίου.
Διεύθυνση: Εμμανουήλ Μπενάκη, (στη βορειοδυτική πλευρά του Δημαρχείου), πλατεία Μιαούλη
Τηλ. 2281088487
Λίγα λόγια για την ιστορία του
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου στεγάζεται στο Δημαρχείο, με ανεξάρτητη είσοδο από τη δυτική πλευρά. Πυρήνας του Μουσείου ήταν η αρχαιολογική συλλογή, από επιγραφές κυρίως, που συγκέντρωσε ο Ιωάννης Κοκκώνης το 1834, και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου.
Το πρώτο αυτό, πρόχειρο Μουσείο στεγάστηκε στο Γυμνάσιο, έπειτα (1888) στο δημοτικό κτίριο στο Νησάκι και, από το 1899-1901, στον χώρο του Δημαρχείου και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη.
Η τελευταία αυτή μετακίνηση συνδέεται με τα σημαντικά ευρήματα του Χρ. Τσούντα στη Χαλανδριανή και την επιθυμία των Συριανών να τα κρατήσουν στον τόπο τους.
Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα όπως το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, την Πυξίδα, ένα αγγείο ύψους 7 εκατοστών από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας, το μαρμάρινο ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής ύψους 35 εκατοστών από το 730 π.Χ. καθώς και άλλα Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.
Μπορείτε να δείτε το ωράριο όλων των αρχαιολογικών χώρων ΕΔΩ
1. Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: https://bit.ly/3pIV9G7 covid-19) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες: https://bit.ly/3pHZ5qO και https://bit.ly/3CfDaMH