|
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου |
Την Πέμπτη 18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, όλα τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι αφιερώνει στα παιδιά και στον δημιουργικό διάλογο με τη νέα γενιά την ημέρα αυτή.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της προαναφερόμενης επετείου. Στα πλαίσια των εν λόγω εκδηλώσεων το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία και τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται.
H φετινή Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοπίων (2019) είναι αφιερωμένη στα αγροτικά τοπία την σημασία τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα οφέλη που προσφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS), ως αγροτικά τοπία ορίζονται εκείνες οι χερσαίες και υδάτινες περιοχές που δημιουργούνται από από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και άλλων ανανεώσιμων φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα, όλες οι αγροτικές περιοχές έχουν πολιτιστικές σημασίες που τους αποδίδονται από τους ανθρώπους και τις κοινότητες. Σύμφωνα με το ICOMOS όλες οι αγροτικές περιοχές είναι τοπία.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου στεγάζεται κάτωθι του Δημαρχιακού Μεγάρου, με ανεξάρτητη είσοδο από τη δυτική πλευρά. Πυρήνας του Μουσείου ήταν η αρχαιολογική συλλογή, από επιγραφές κυρίως, που συγκέντρωσε ο Ιωάννης Κοκκώνης το 1834, και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου.
Το πρώτο αυτό, πρόχειρο Μουσείο στεγάστηκε στο Γυμνάσιο, έπειτα (1888) στο δημοτικό κτίριο στο Νησάκι και, από το 1899-1901, στον χώρο του Δημαρχείου και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη.
Η τελευταία αυτή μετακίνηση συνδέεται με τα σημαντικά ευρήματα του Χρ. Τσούντα στη Χαλανδριανή και την επιθυμία των Συριανών να τα κρατήσουν στον τόπο τους.
Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα όπως το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, την Πυξίδα, ένα αγγείο ύψους 7 εκατοστών από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας, το μαρμάρινο ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής ύψους 35 εκατοστών από το 730 π.Χ. καθώς και άλλα Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου
Δ/νση: Εμμανουήλ Μπενάκη, (στη βορειοδυτική πλευρά κάτωθι του Δημαρχείου), πλατεία Μιαούλη
Τηλ. 2281088487
Ωράριο ΕΔΩ
Διευκρινίζεται ότι η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και δεκαπέντε (15΄) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον παρακάτω πίνακα.
Κάθε επιμέρους ρύθμιση για τη λειτουργία Αρχαιολογικών Χώρων, Μουσείων και Μνημείων κατά παρέκκλιση και πέραν του καθορισμένου ωραρίου, θα ανακοινώνεται στον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού