Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας για το έτος 2024. Το έτος 2023 ήταν αφιερωμένο στην επικαιροποίηση στοιχείων του Εθνικού Ευρετηρίου που εγγράφηκαν το 2013, τον πρώτο χρόνο της δημιουργίας του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τα εργαλεία τεκμηρίωσης και διαφύλαξης που προσφέρονται, αφενός με την επικαιροποίηση του προτύπου Δελτίου Στοιχείου και αφετέρου με την καθιέρωση μιας νέας κατηγορίας εγγραφών στο Εθνικό Ευρετήριο, αυτής των Καλών Πρακτικών για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας φιλοδοξεί να αποτελέσει μια έγκυρη εικόνα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως επιτελείται σήμερα στην Ελλάδα. Μέσω του Εθνικού Ευρετηρίου επιδιώκεται να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα) προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα και να διατυπώσουν προτάσεις για τη μελέτη και κυρίως για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Στην τρέχουσα Δημόσια Πρόσκληση για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν στο Εθνικό Ευρετήριο, εκτός από τα ίδια τα στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως αυτά επιτελούνται από τις κοινότητες φορέων, και Καλές Πρακτικές για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ως Καλή Πρακτική εννοούμε μια συγκροτημένη δέσμη δράσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο ποικίλων πρωτοβουλιών (μπορεί να σχετίζονται με το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου κ.ά.), από ποικίλους δρώντες (φυσικά πρόσωπα, ενώσεις προσώπων με ίδια νομική προσωπικότητα, Ο.Τ.Α., εκπαιδευτικούς οργανισμούς κ.ά.) και στο επίκεντρό τους βρίσκεται μία ή και περισσότερες εκφράσεις της ζωντανής κληρονομιάς, της μνήμης και της ταυτότητας των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτές. Μια Καλή Πρακτική δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με ένα ορισμένο στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αρκεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για τη διασφάλιση της μετάδοσης εκφράσεων της ζωντανής κληρονομιάς, ιδίως αυτών που επιτελούνται μόνο προφορικά (παραδόσεις, θρύλοι κ.ά.), ή μεταδίδονται εκτός τυπικής ή μη-τυπικής εκπαίδευσης (τεχνογνωσίες κ.ά.).
Όσοι/ες ενδιαφέρονται να προτείνουν τον εμπλουτισμό του Εθνικού Ευρετηρίου με μια Καλή Πρακτική για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα Δελτίο ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να περιγράφεται με επάρκεια η προτεινόμενη καλή πρακτική και η σημασία της για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το αρχείο των Καλών Πρακτικών που θα δημιουργηθεί με τις αντίστοιχες εγγραφές στο Εθνικό Ευρετήριο θα είναι ένα αποθετήριο δράσεων και μεθόδων για τη διαφύλαξη ποικίλων εκφράσεων της ζωντανής κληρονομιάς. Από αυτό, κοινότητες, ομάδες, ή και άτομα θα μπορούν να αντλούν έμπνευση και πρακτικά υποδείγματα που θα ταιριάζουν στο δικό τους στοιχείο της κληρονομιάς για να ενισχύσουν τη μετάδοσή του στις νεότερες γενιές.
Περισσότερες πληροφορίες: https://ayla.culture.gr/dimosia-prosklisi-eeapk-2024