Στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 μιλούν ο γενικός διευθυντής της CISCO SYSTEMS HELLAS Αντώνης Τσιμπούκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX Πάνος Ξενοκώστας
Το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα δημιουργήσουν οι εταιρείες ΟΝΕΧ και Cisco στο Ναυπηγείο του Νεωρίου στη Σύρο αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αυξήσει την παραγωγικότητα της ναυτιλίας και ταυτόχρονα να μειώσει την επίδρασή της στο περιβάλλον.
Μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο γενικός διευθυντής της CISCO SYSTEMS HELLAS Αντώνης Τσιμπούκης εξήγησε ότι στο Κέντρο θα επιδεικνύονται στους ενδιαφερόμενους, σε πραγματικό χρόνο τεχνολογίες που εφαρμόζονται για τη διαχείριση των μηχανολογικών συτημάτων ενός πλοίου, μέσα από μια κεντρική πλατφόρμα, καθώς και πώς η τεχνολογία του πλοίου μπορεί να συνδεθεί με τη στεριά και τα «έξυπνα» λιμάνια. Όπως είπε η ναυτιλία είναι από τους τελευταίους κλάδους που δεν προχώρησε ακόμη επαρκώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά λόγω των περιορισμών που επιβάλει η νομοθεσία και διεθνείς οργανισμοί οι συνθήκες ωρίμασαν.
Με αισθητήρες και τεχνολογικά συστήματα μπορεί να γίνει από τη διαχείριση της κυκλοφορίας των πλοίων, μέχρι ο έλεγχος της κατανάλωσης και της καθαρότητας του καυσίμου που χρησιμοποιεί ένα πλοίο, ο «έξυπνος» φωτισμός του, το πότε πρέπει να γίνει συντήρηση κ.α. «Εμείς έχουμε τις λύσεις και σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ θα μπορούμε να τις δείξουμε» σημείωσε ο κ. Τσιμπούκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος αι διευθύνων σύμβουλος της ONEX Πάνος Ξενοκώστας αναφέρθηκε στο όραμα της εταιρείας του να αναδειχθεί ο τομέας της ναυπηγικής στη θέση που του αξίζει, ακολουθώντας την ελληνική ναυτιλία που είναι «πρωταθλήτρια». Ως προς το Κέντρο Καινοτομίας τόνισε ότι μέσα από την τεχνολογία ο στόχος είναι μεταξύ άλλων να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλοίων μας ώστε «το μπλε να γίνει πιο πράσινο».
Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να ολοκληρωθεί ο χώρος που θα φιλοξενήσει το κέντρο. Παράλληλα με την επίδειξη των ψηφιακών συστημάτων και τεχνολογιών σε πλοιοκτήτες και μηχανικούς πλοίων, θα επιδιωχθεί η σύνδεση της τεχνολογίας με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Επίσης θα λειτουργεί και «θερμοκοιτίδα» για startups στην οποία νέοι επιστήμονες θα έχουν την υποδομή να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες. Το παραδοσιακό ναυπηγείο θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας, αλλά ο στόχος είναι να δημιουργικού πολύ περισσότερες τεχνολογικές θέσεις εργασίας.
Πηγή: ert.gr