Από την Πέμπτη 16 Απριλίου 2020 και κάθε Πέμπτη, μέχρι να ανοίξει ξανά το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, μπορείς να παρακολουθήσεις τη σειρά σύντομων βίντεο «Διαδρομές στο βλέμμα» στο Facebook.
Κάθε εβδομάδα, αυτές οι διαδρομές κάνουν στάση σε ένα πορτρέτο της σημαντικής συλλογής για να παρουσιάσουν την ιστορία πίσω από τη μορφή του έργου.
Τα βίντεο ανεβαίνουν στη σελίδα του Ιδρύματος Β & Ε Γουλανδρή στο Facebook www.facebook.com/BEGoulandrisFoundation
Μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί η «Θεία Μορφή» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, η «Προσωπογραφία του καλλιτέχνη ενώ κοιτάζει πάνω από τον ώμο του» του Πολ Σεζάν, η «Γυναίκα στον κήπο του κυρίου Φορέστ» του Τουλούζ-Λοτρέκ και η «Καρυάτιδα» του Μοντιλιάνι.
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Η Θεία Μορφή
Μέσω της “Θείας Μορφής” ο Greco, η μεγαλοφυΐα του οποίου αφομοίωσε με μοναδικό τρόπο τους πολιτισμούς, τους αισθητικούς κώδικες, τις κουλτούρες Ανατολής και Δύσης, κατορθώνει να συμφιλιώσει τον καθολικισμό με την ορθοδοξία, επαναφέροντας την ιερότητα στην εικόνα.
Paul Cézanne, Προσωπογραφία του καλλιτέχνη ενώ κοιτάζει πάνω από τον ώμο του
Η αυτοαπεικόνιση κατέχει ιδιαίτερη θέση στις θεματικές επιλογές του Cézanne. Προϋποθέτει, και επιβάλλει, ενδοσκόπηση τέτοια που προφανώς αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο ο δημιουργός προσλαμβάνει τον εαυτό του, όχι μόνο εξωτερικά και ψυχολογικά, αλλά και καλλιτεχνικά.
Henri de Toulouse-Lautrec, Γυναίκα στον κήπο του κυρίου Forest
Ανάμεσα στα μέρη που αγαπούσε ιδιαίτερα ο Toulouse-Lautrec, ήταν ένας κήπος λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, στη Μονμάρτρη. Εκεί θα ζωγραφίσει, μεταξύ 1888 και 1891, τις σημαντικότερες προσωπογραφίες του στο ύπαιθρο, μεταξύ των οποίων η Γυναίκα στον κήπο του κυρίου Forest.
Amedeo Modigliani, Καρυάτιδα
Ανάμεσα στις θεματικές που αγαπούσε ο Modigliani, οι Καρυάτιδες ξεχωρίζουν λόγω του αριθμού σχεδίων και πινάκων που τους αφιέρωσε. Η εκδοχή της Καρυάτιδας που παρουσιάζεται εδώ, δουλεμένη με μολύβι και γκουάς, είναι ενδεχομένως από τις τελευταίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, γύρω στο 1914.
Δείτε τα βίντεο της σειράς “Διαδρομές στο βλέμμα” συγκεντρωμένα όλα μαζί στο www.facebook.com/watch/BEGoulandrisFoundation/691797374906458/
Μπορείτε ακόμα να εξευρενήσετε τη συλλογή του μουσείου ΕΔΩ όπου υπάρχει και φωνητική ξενάγηση.