Η αρχαιολογική δραστηριότητα του ελληνικού κράτους στη Μικρά Ασία από το 1919 ως το 1922.
Τα πεπραγμένα και τα χαρακτηριστικά μιας παράλληλης ‘εκστρατείας’
Η ελληνική κατοχή και διοίκηση της Ζώνης Σμύρνης ξεκίνησε το Μάιο του 1919 και έληξε τον Αύγουστο του 1922 με την άτακτη κατάρρευση του μετώπου και την Καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Οι Έλληνες αρχαιολόγοι εγκαταστάθηκαν στη Μικρά Ασία μαζί με τις πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Έτσι, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Σμύρνης της τοπικής Διεύθυνσης Εκπαιδεύσεως, συστάθηκε το 1919. Στα επόμενα τρία χρόνια πέτυχε να διαμορφώσει ένα επαρκές νομικό πλαίσιο για το αρχαιολογικό λειτούργημα, καθώς και να διαφυλάξει, να συντηρήσει, να ερευνήσει αναρίθμητες κινητές αρχαιότητες, να ανασκάψει και να εποπτεύσει το ανασκαφικό έργο άλλων φορέων σε ποικίλες θέσεις. Το Τμήμα εμπλούτισε το Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής, ίδρυσε δύο μικρά τοπικά Μουσεία και ξεκίνησε τις προσπάθειες για την δημιουργία του Μεγάλου Μικρασιατικού Μουσείου στη Σμύρνη.
Στα τρία χρόνια της εργώδους λειτουργίας του το Τμήμα Αρχαιοτήτων Σμύρνης πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να διαφυλάξει την αρχαιολογική δεοντολογία και νομιμότητα απέναντι στις τεχνικές δυσχέρειες και στις κάθε είδους πιέσεις της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας στα τελευταία χρόνια της Μεγάλης Ιδέας.
Μπορείτε να παρακαλουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά ΕΔΩ
Διοργάνωση Οι Φίλοι του Μουσείου Ηρακλειδών /Μουσείο Ηρακλειδών