Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια σειρά αφιερωματικών άρθρο με το γενικό τίτλο ”Μνήμες Προσφύγων” τα οποία θα δημοσιεύονται κάθε Τρίτη του Αυγούστου. Μέσα από προφορικές μαρτυρίες προσφύγων που δόθηκαν στα πλαίσια εκπομπών-ντοκιμαντέρ της δημόσιας από τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές του 2000 αλλά και αξιοποιώντας τεκμήρια από το πλούσιο ραδιοφωνικό και φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ ξεδιπλώνεται η μακραίωνη ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και ανασύρονται μνήμες από τις φρικτές ημέρες του καλοκαιριού του 1922 και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Στο πρώτο άρθρο περιέχονται μαρτυρίες που ξεδιπλώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα στις Χαμένες Πατρίδες πριν από την Καταστροφή. Η Σμύρνη με το μοναδικό κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, τα πλούσια σε γεωργικά προϊόντα περίχωρά της, τα χωριά της Μικρασιατικής ενδοχώρας και της Ανατολικής Θράκης και η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης «ζωντανεύουν» ξανά μέσα από τις περιγραφές ανθρώπων που βίωσαν από κοντά το μεγαλείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Παρακάτω, η Φιλιώ Χαϊδεμένου μιλά για τη θέση της γυναίκας στις ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες εμπορεύονταν με τους Οθωμανούς τα γεωργικά τους προϊόντα. (Από την σειρά «Σαν παραμύθι», παραγωγής 1999, σενάριο-σκηνοθεσία Νίκος Παπαθανασίου)
Δείτε το αφιέρωμα ΕΔΩ