ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
«Πολιτιστική Κληρονομιά, Κλιματική Αλλαγή και Τεχνολογία»
Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
Σάββατο 21 Μαΐου 2022 | 17:30 – 20:30
Είσοδος Ελεύθερη
Πρόγραμμα:
- 17:30 – 18:45: Γρήγορες Ομιλίες 10’ – Γνωρίστε τις δράσεις των: ΗERMeS – GET – JGC – ΔΙΠΥΛΟΝ – MONUMENTA – KUDZU – OIKOS ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΡΟΥ [παρουσιάσες στα Ελληνικά]
- 18:45 – 19:30: Climate change & cultural heritage | Συντονιστής: καθ. Paolo Vitti (Univ. of Notre dame – Sch. of Architecture) [παρουσίαση στα Αγγλικά]
- 19:30 – 20:00 Παρουσίαση βραβευμένου με Europa Nostra Project “Ambulance for Monuments” (Ρουμανία) [παρουσίαση στα Αγγλικά]
- 20:00 – 20:30: Παρουσίαση Ψηφιοποίησης Άνω Σύρου (HERMeS/JGC/GET) [παρουσίαση στα Ελληνικά]
Οι ομιλητές μας:
Ο Paolo Vitti είναι ιστορικός, αρχιτέκτων με εξειδίκευση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Notre Dame (Η.Π.Α). Είναι αφοσιωμένος στην κλιματική δράση και συγκεκριμένα στην επίδραση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως κινητήρια δύναμη στην επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η έρευνά του επικεντρώνεται στον ενεργό ρόλο της ιστορικής διατήρησης στην έμπνευση βιώσιμης ανθεκτικής αρχιτεκτονικής. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Europa Nostra και το 2014 του επιδόθηκε το Βραβείο European Heritage Award/Europa Nostra Grand Prix για την έρευνά του στη Ρωμαϊκή Ελλάδα και το 2015 το βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία συντήρησης για την αναστήλωση της Αρμενικής Εκκλησίας και Μονής στη Λευκωσία.
Το πρότζεκτ «Ασθενοφόρα για τα Μνημεία», που ξεκίνησε το 2016, στοχεύει στη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Απαντώντας σε μια σαφή ανάγκη αναδιάρθρωσης της εθνικής πολιτικής σε θέματα κληρονομιάς, το έργο λειτουργεί σε ποικίλους άξονες: έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα προσφέροντας τη δυνατότητα σε εθελοντές μαθητές να συμμετέχουν σε επεμβάσεις διάσωσης, χρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνικές συντήρησης διασφαλίζοντας την διάσωση και διάδοση τους, ευαισθητοποιεί και συμπεριλαμβάνει την τοπική κοινωνία στη διαδικασία προστασίας της κληρονομιάς, και εμπνέει την τοπική φιλανθρωπία.Χάρη στις δράσεις του πρότζεκτ, συχνά παρατηρούνται αλλαγές στη στάση της τοπικής διοίκησης και της κοινωνίας στη διάσωση ενός μνημείου: αναπτύσσονται ανεξάρτητες πρωτοβουλίες για τη φροντίδα του μνημείου, συνεχίζονται οι επεμβάσεις διάσωσης, και η τοπική κοινωνία συνασπίζεται γύρω από ένα σύμβολο και έναν σκοπό. Επιπλέον, επιτυγχάνεται ευαισθητοποίηση για τις φιλικές στο περιβάλλον πρακτικές δόμησης με χρήση τοπικών υλικών και με παραδοσιακές τεχνικές. Το 2020 κέρδισαν το Βραβείο Europa Nostra και το Grand Prix Κοινού.
Ψηφιοποίηση Άνω Σύρου 5D-ARCH-AID: Στο έργο αυτό προσεγγίζουμε ερευνητικά τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σύρου, εφαρμόζοντας μια σειρά τεχνολογικών εργαλείων αιχμής στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, με στόχο να καταλήξουμε σε μια καινοτομική μεθοδολογία ψηφιακής διαχείρισης και προστασίας των παραδοσιακών οικισμών. Συγκεκριμένα, έχοντας ως βάση τη μεθοδολογία καταγραφής «HERMeS» που εφαρμόστηκε στην Ερμούπολη, διερευνούμε νέες τεχνολογίες με συνδυασμό drone, επίγειων ειδικών καμερών, και ψηφιακών σαρωτών. Τα δεδομένα τα ελέγχουμε ως προς την ακρίβεια και την αυτοματοποίηση της καταγραφής με έμφαση στην παθολογία (προβλήματα) των κτηρίων. Στοχεύουμε μια νέα μεθοδολογία ταχείας αξιολόγησης της κατάστασης των παραδοσιακών οικισμών η οποία θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη καθώς οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή οδηγούν τα ιστορικά κτήρια σε εγκατάλειψη ή κατάρρευση.
H ΜΟΝUΜΕΝΤΑ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου. Οι δράσεις της περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για την προστασία των μνημείων, των ιστορικών κτηρίων και του τοπίου, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Από το 2013 πραγματοποιεί προγράμματα καταγραφής και τεκμηρίωσης κτηρίων της περιόδου 1830-1940 καθώς και δράσεις που αποσκοπούν στην ένταξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Το ΔΙΠΥΛΟΝ εστιάζει στη συλλογή, οργάνωση και διάδοση της αρχαιολογικής γνώσης αξιοποιώντας στο έπακρο τις τεχνολογίες αιχμής των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και web-mapping). Δημιουργούν θεματικούς ψηφιακούς χάρτες και πλατφόρμες με γεωχωρικά δεδομένα για το αρχαιολογικό απόθεμα των σύγχρονων πόλεων, καθώς και audio walks με θέματα αστικής αρχαιολογίας.
Ο σκοπός του Ινστιτούτου Σύρου είναι η προστασία, ανάδειξη και βιώσιμη αξιοποίηση της συνολικής πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, είτε με την κεντρικά συγκροτημένη ιστορική εκδοχή της, είτε με την υποστήριξη της ζωντανής εξελισσόμενης παράδοσης. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού:
- Προάγει την διακίνηση ιδεών και εξασφαλίζει συνθήκες για την ανάδειξη νέων θέσεων και πρακτικών σε θέματα που αφορούν την ιστορική κληρονομιά και την πολιτισμική ταυτότητα.
- Βοηθά στην προαγωγή της σχετικής έρευνας.
- Συμβάλλει στην εκπαίδευση, επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των εμπλεκομένων στα παραπάνω θέματα.
- Ενδιαφέρεται για την ενημέρωση και ενεργητική συμμετοχή του κοινού στη προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και των πολιτισμικών δυνατοτήτων του τόπου.
- Συνεργάζεται με Ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς, τεχνικούς, καλλιτεχνικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς ή άλλους φορείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το αντικείμενο της ιστορικής κληρονομιάς, της πολιτισμικής ταυτότητας και της βιώσιμης ανάπτυξής τους.
Η HERMeS είναι ένας νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με σκοπό κυρίως την καταγραφή, διάσωση, διαχείριση και διάδοση της υλικής και άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών. Για το λόγο αυτό η HERMeS στοχεύει στην ερευνά, ανάπτυξη και εφαρμογή:
- Καινοτόμων τρόπων για την καταγραφή και τεκμηρίωση του περιεχομένου της Πολιτιστική Κληρονομιάς, ανάλογα με τη μορφή της (κείμενα, εικόνες, ήχους, κτήρια, έθιμα, παραδόσεις, γεγονότα, ιστορίες κ.α.).
- Σύγχρονων μεθοδολογιών ψηφιοποίησης και επεξεργασίας δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών κάθε ηλικίας για τη διαφύλαξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων για την πολιτιστική κληρονομιά (είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως).
- Δράσεων ενίσχυσης της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην προστασία, διάσωση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Διασύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με την αειφόρο τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των τόπων.
- Τρόπων διάσωσης και διαφύλαξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω της αποκατάστασης, της συντήρησης και της αποθήκευσης, είτε στα φυσικά αντικείμενα (υλικός πολιτισμός) είτε στα μη φυσικά (άυλος πολιτισμός). Και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος μπορεί να είναι η πραγματική ή η ψηφιακή διάσωση/ συντήρηση/ αποκατάσταση/αποθήκευση.
- Μεθοδολογιών για τη βιώσιμη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Εργαλείων (ψηφιακών και μη) για τη διαχείριση συλλογών, συνόλων και άλλων ομάδων πόρων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η εταιρεία Δαλκαφούκη Oίκος αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια στον ευαίσθητο τομέα της αποκατάστασης μνημείων, ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων και παραδοσιακών οικισμών και συνόλων. Με απόλυτη εξειδίκευση στα κονιάματα αποκατάστασης και στα παραδοσιακά δομικά υλικά χωρίς τσιμέντο, ερευνούμε, αξιολογούμε και προτείνουμε τις κατάλληλες συμβατές λύσεις για κάθε έργο.
Η πολιτισμική κληρονομιά συνιστά πολύτιμο και μη ανανεώσιμο κεφάλαιο, ενώ αποτελεί σήμερα αναγνωρισμένο στρατηγικό πόρο για μία βιώσιμη Ευρώπη. Η ψηφιακή τεχνολογία και το Διαδίκτυο αναδιαμορφώνουν τη σχέση του μνημείου με τον άνθρωπο και την κοινωνία. Η τεχνολογική εξέλιξη προσφέρει νέες δυνατότητες για τη διατήρηση, την αρχειοθέτηση, την προβολή, την αξιοποίηση και την επανάχρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς μας, με αποτέλεσμα η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών να μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη δημόσια αξία της πολιτισμικής κληρονομιάς. Η GET προσφέρει λύσεις για την καταγραφή και την αυτοματοποιημένη προτεραιοποίηση τον παρεμβάσεων για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου χαρτογραφικού 3D υποβάθρου και της δημιουργίας ενός τρισδιάστατου ψηφιακού διδύμου παν-ομοίωμα (Digital Twin) το οποίο διευκολύνει την αντίληψη του χώρου και αποτελεί τη βάση λήψης αποφάσεων σε μακρο – μεσο και μικρο-κλίμακα. Η GET με σύμμαχο τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και μέσω της υλοποίησης ανάλογων έργων, έχει ως στόχο να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, να τα επανασυνδέσει με την κοινωνία και την οικονομία και να τα καταστήσει κοινό κτήμα όλων ως ουσιαστικό μέσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η JGC Συστήματα Γεωπληροφορικής Α.Ε. αντιπροσωπεύει κορυφαίους οίκους κατασκευής τοπογραφικών οργάνων και ευρύτερου εργοταξιακού και εργαστηριακού εξοπλισμού στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων παρέχοντας καινοτόμα προϊόντα και πρωτοποριακές λύσεις από το 1999. Η JGC προσφέρει τα πλέον προηγμένα όργανα Τοπογραφίας (GPS, Total Station), Υδρογραφίας (Multibeam, Echosounder), Τρισδιάστατης τεκμηρίωσης (Laser & Optical Scanners), Γεωφυσικής (Γεωραντάρ, Ανιχνευτές), Θερμογραφίας, Drones & UAV, Εξοπλισμού ασφαλείας (antidrones, XRAY, OTS) και γενικότερα επιστημονικό εξοπλισμό και λογισμικό που ανοίγει νέους ορίζοντες στις εφαρμογές του σύγχρονου μηχανικού με καινοτόμες τεχνολογίες και τεχνικές. Στο πλαίσιο της συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης και των αυξημένων απαιτήσεων, η εταιρεία μας προσφέρει μια σειρά από ολοκληρωμένες λύσεις που περιλαμβάνουν εξοπλισμό (hardware), λογισμικό (software) και διαμόρφωση ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη με μόνο γνώμονα την απρόσκοπτη χρήση του εξοπλισμού και την αξιοπιστία της λύσης σε βάθος χρόνου.
Η Kudzu Technologies, είναι μία νεοφυής επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο του διαδικτύου των πραγμάτων. Αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες συστημάτων ασύρματων δικτύων και αισθητήρων. Στο πλαίσιο του έργου HER-MON, αναπτύσσει μία σειρά ασύρματων αισθητήρων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που επιτρέπουν την συλλογή και μετάδοση δεδομένων σχετικών με την παθολογία των κτηρίων. Παράλληλα, αναπτύσσει την τηλεπικοινωνιακή υποδομή που επιτρέπει την συλλογή τέτοιων δεδομένων από απομακρυσμένες περιοχές.Τέλος αναπτύσσει και υποστηρίζει τις υπηρεσίες αποθήκευσης και οπτικοποίησης των δεδομένων αυτών που θα επιτρέψουν την περαιτέρω μελέτη και εξαγωγή συμπερασμάτων.
Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τους Ομιλητές του Σαββάτου 21/05/2022, μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα και το συμπληρωματικό booklet: https://bit.ly/38yEm3e