Υπουργείο Πολιτισμού
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024
Σύγκρουση
70 παραγωγές
140 εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών / περφόρμανς, μουσικού θεάτρου
68 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία
12 περιφέρειες
1 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2024
Ο εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι με την πέμπτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, δίνοντας νέα ζωή στο μοναδικό σκηνικό των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του 2024, με κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της Σύγκρουσης, έρχεται να προσφέρει μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία σε αρχαία θέατρα, βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς.
Για δύο ολόκληρους μήνες, από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2024, το κοινό της περιφέρειας θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 70 νέες παραγωγές υψηλού επιπέδου –αναθέσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»– οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας. Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης με συνολικά 140 εκδηλώσεις μουσικής (25), θεάτρου (19), παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους (9), χορού (7), εικαστικών / περφόρμανς (6) και μουσικού θεάτρου (4). Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ. Οι προκρατήσεις θέσεων για τις εκδηλώσεις από 1 έως και 14 Ιουλίου ξεκινούν την Τρίτη 25/6 μέσω της νέας ιστοσελίδας του θεσμού: www.allofgreeceoneculture.gr
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το πρόγραμμα του 2023 με θέμα την κλιματική κρίση, το οποίο προσέλκυσε σημαντικό αριθμό Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών, το φετινό πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» αναδεικνύει και συνδέει για ακόμη μια φορά τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με τους αρχαιολογικούς χώρους. Επιπλέον, ο θεσμός δίνει και φέτος το πολιτιστικό και κοινωνικό στίγμα του στην περιφέρεια, παρέχοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν έργα πάνω στον θεματικό άξονα της Σύγκρουσης. Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό αλλά και εντόπιων συνεργατών.
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024: Σύγκρουση
Η οργάνωση των εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα ξεκίνησε το 2022 με το μεγάλο αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και συνεχίστηκε το καλοκαίρι του 2023 με θέμα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές συνέπειές της, όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο.
Για το πρόγραμμα του 2024, το Υπουργείο Πολιτισμού προσκάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στη έννοια της Σύγκρουσης, η οποία αρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές που διατρέχουν τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ψυχικής ζωής: Εσωτερική σύγκρουση, Σύγκρουση πολιτισμών, Σύγκρουση συμφερόντων, Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που εστίασαν στο θέμα Εσωτερική σύγκρουση δίνουν φωνή στο ιλιγγιώδες βάθος όπου λαμβάνουν χώρα οι ψυχικοί αγώνες, προάγοντας με τις προτάσεις τους την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης. Στο θέμα Σύγκρουση πολιτισμών, οι καλλιτέχνες εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα των διαπολιτισμικών αλληλεπιδράσεων, τον συγκερασμό των παραδόσεων και τις διαμάχες και λύσεις που προκύπτουν όταν οι πολιτισμοί διασταυρώνονται και αλληλοεπηρεάζονται. Στη Σύγκρουση συμφερόντων οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εξερευνούν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και τα ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του οικονομικού και του πολιτικού. Τέλος, το θέμα Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου παρείχε στους καλλιτέχνες έναν σπαρακτικό καμβά για να διερευνήσουν τα κατεξοχήν ανθρώπινα βιώματα του θάρρους, της θυσίας, της απώλειας και της ανθεκτικότητας, επιτρέποντάς τους να αποδώσουν με διαθεματικά μέσα και τεχνικές την πολύπλοκη αλληλεπίδραση του φόβου, του ηρωισμού, αλλά και της ελπίδας που αναδύεται στο χωνευτήρι του πολέμου. Στα έργα τους, οι καλλιτέχνες διερευνούν τον βαθύ και διαρκή αντίκτυπο των πολεμικών συγκρούσεων, προάγοντας την κατανόηση και την ενσυναίσθηση για τα άτομα και τις κοινότητες που πλήττονται από τις πολεμικές αναταραχές.
Οι προτάσεις του προγράμματος 2024 επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΥΠΠΟ στο drasis.culture.gr, και προσανατολίζονται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννιούνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων μορφών τέχνης ανά εκδήλωση.
Oι παραγωγές αναπτύχθηκαν από προτάσεις πρωτότυπης δημιουργίας που κατέθεσαν οι καλλιτεχνικές ομάδες. Η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, επέλεξε τους αρχαιολογικούς χώρους παρουσίασης των παραγωγών σε συνολικά 12 περιφέρειες της Ελλάδας.
13 νέοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία
Δεκατρείς νέοι χώροι εντάσσονται στον ήδη πλούσιο κατάλογο των συνολικά 68 αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις του προγράμματος των εκδηλώσεων και δράσεων του 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Ανάμεσά τους, το μυθικό Ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο, το αποκατεστημένο αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής της Δυτικής Θράκης, η Ιερά Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου που ιδρύθηκε το 1862, το διώροφο ανακαινισμένο Κονάκι Προδρόμου στην Καρδίτσα, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τσιφλικόσπιτου του κάμπου της Δυτικής Θεσσαλίας, ο προϊστορικός οικισμός της Μύρινας στη Λήμνο και το επιβλητικό Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία που δεσπόζει ψηλά πάνω από την πόλη.
Αναλυτικά, οι νέοι χώροι του προγράμματος είναι οι εξής:
- Ανάκτορο Νέστορος, Πύλος
- Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας, Μεσολόγγι
- Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας, Αύλειος χώρος
- Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
- Αρχοντικό Ταβανιώτη, Μαρώνεια
- Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
- Ιερά Μονή Ουρσουλινών Τήνου
- Κάστρο Πάτρας
- Κάστρο Ρίου
- Κονάκι Προδρόμου, Καρδίτσα
- Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, παλαιά Καρδαμύλη
- Προϊστορικός οικισμός Μύρινας Λήμνου
- Φρούριο Καζάρμα Σητείας
Νέα ταυτότητα
Τη φετινή χρονιά, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» αποκτά νέα ταυτότητα, η οποία βασίστηκε στη χρήση συμβόλων του κλασικού πολιτισμού. Η νέα ταυτότητα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό νέου λογότυπου, καθώς και τη δημιουργία της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος: www.allofgreeceoneculture.gr.
Ο λογότυπος του θεσμού είναι εμπνευσμένος από τον αρχαίο κίονα, ενώ η λιτή και μοντέρνα σχεδίασή του παρουσιάζει τον κίονα σε μισό σχήμα, δημιουργώντας έναν σύνδεσµο µεταξύ της αρχαίας κληρονοµιάς και του σύγχρονου κόσµου µε έµµεσες αναφορές στον Γιάννη Μόραλη.
Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, ο θεσμός αποκτά τον δικό του σύγχρονο ιστότοπο (www.allofgreeceoneculture.gr), ο οποίος είναι συμβατός με όλες τις κινητές συσκευές. Οι χρήστες µπορούν εύκολα να πλοηγηθούν στον ιστότοπο, να ενημερωθούν για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και για την κάθε παραγωγή ξεχωριστά, καθώς και να προκρατήσουν θέσεις για τις παραστάσεις. Ο ιστότοπος παρέχει και τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν ηλεκτρονικά σε όλες τις εκδηλώσεις μέσω ενός διαδραστικού χάρτη στον οποίο παρουσιάζεται το σύνολο των παραγωγών ανά περιφέρεια. Στην ενότητα «Χώροι & Ιστορία» παρουσιάζονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις με χρήσιμες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Τηλεοπτικό σποτ 2024
Το τηλεοπτικό σποτ της φετινής διοργάνωσης, το οποίο γυρίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, επιχειρεί να εικονοποιήσει την έννοια της σύγκρουσης μέσα από μια χορογραφημένη σύγκρουση σωμάτων πάνω στην έντονα δραματική μουσική του Τζουζέππε Βέρντι από την εισαγωγή της όπερας Μάκβεθ. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τη δύση στην ανατολή, από τη νεότητα στο γήρας, από τη σιωπή έως την κραυγή, από την εσωτερική έως τη σωματική πάλη, η έννοια της σύγκρουσης κινηματογραφείται σαν μια νοητή γραμμή που συνδέει το ανθρώπινο είδος και τις διαφορετικές κουλτούρες μέσα στους αιώνες.
Δείτε το τηλεοπτικό σποτ 2024
Πληροφορίες
- Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
- H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
- Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
- Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει αναλάβει και φέτος τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος.
Ευχαριστούμε τις συνεργαζόμενες Εφορείες Αρχαιοτήτων και τους Αρχαιολόγους όλης της Χώρας για την καθοριστική βοήθειά τους.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και φέτος τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων για τη συμμετοχή και την εθελοντική προσφορά τους στις εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
Ακολουθήστε το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» στα social media: