Από τις Εκδόσεις του Ωδείου Αθηνών κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2022, ο πρώτος τόμος της τρίτομης συλλογικής «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα», το οποίο περιλαμβάνει 2 CD.
Η τρίτομη συλλογική «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα» στοχεύει σε μια συνολική παρουσίαση της συνεχούς παράδοσης της νεοελληνικής μουσικής ζωής και παραγωγής από την Άλωση έως και σήμερα, αξιοποιώντας τις τελευταίες μουσικολογικές έρευνες αλλά και τον πλούτο των αρχειακών πηγών. Το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό, αν όχι αιφνιδιαστικό, για τον αναγνώστη, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε υπόψη του θεωρήσεις που εντόπιζαν τις απαρχές της ιστορίας της έντεχνης μουσικής στον τόπο μας στις αρχές του 20ού αιώνα, για να ανακαλύψει πως η αφήγηση της έκδοσης ξεκινάει πέντε αιώνες νωρίτερα. Ελπίζουμε ότι το τρίτομο αυτό έργο, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης επιστήμης, θα αποτελέσει έργο -βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης- αναφοράς για τους ερευνητές, και υπόδειγμα για οποιαδήποτε ανάλογη πρωτοβουλία επιχειρηθεί στο μέλλον. (Από το Σημείωμα του Δ.Σ. του Μουσικού & Δραματικού Συλλόγου – Ωδείον Αθηνών)
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Ωδείο Αθηνων: Η «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα» θα αποτελέσει μια έκδοση ορόσημο, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό: τη συνολική παρουσίαση της συνεχούς παράδοσης της νεοελληνικής μουσικής ζωής και παραγωγής από την Άλωση έως και σήμερα. Αξιοποιώντας τις τελευταίες μουσικολογικές έρευνες και τον μεγάλο πλούτο παλαιών και νέων αρχειακών πηγών, τρεις εικονογραφημένοι τόμοι και έξι δίσκοι ακτίνας φωτίζουν άγνωστες πτυχές της μουσικής μας ιστορίας.
Το έργο χωρίζεται σε τρεις τόμους, ο καθένας από τους οποίους θα περιλαμβάνει περίπου 600 σελίδες, με συναφή εικονογράφηση και δύο δίσκους ακτίνας με ηχογραφήσεις έργων ή αυτοδύναμων αποσπασμάτων σχετικών με το περιεχόμενο του κάθε τόμου. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα καθέκαστα πριν και έξω από την ύπαρξη του νεοελληνικού βασιλείου, και την περιγραφή της μουσικής κίνησης κατά την περίοδο της Επανάστασης, της Αντιβασιλείας και της βασιλείας του Όθωνα. Ο δεύτερος τόμος περιγράφει τη μουσική ζωή και τους θεσμούς από την έναρξη της βασιλείας του Γεωργίου Α΄ ώς την Επανάσταση του Γουδή, αφηγείται τα βασικότερα μουσικοϊστορικά γεγονότα και αναφέρεται στα κυριότερα έργα των Ελλήνων συνθετών της περιόδου. Ο τρίτος τόμος, τέλος, ασχολείται με τις διάφορες εκφάνσεις της μουσικής ζωής στην Ελλάδα από την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων ώς τα τέλη του 20ού αιώνα – τους μουσικούς θεσμούς και τα μοντερνιστικά κινήματα αλλά και τα ελαφρότερα μουσικά είδη, την ελληνική τζαζ, την γέννηση και εξέλιξη της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, και, βεβαίως, τους σημαντικότερους συνθέτες της ελληνικής λόγιας μουσικής και το έργο τους.
Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό άρθρο ΕΔΩ
Περιεχόμενα Τόμου Α’
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ωσμώσεις, κατακτήσεις, μετοικεσίες: Η Ύστερη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και οι πρώτες δεκαετίες μετά το 1453
Νέος Ελληνισμός και Αναγέννηση
Επτάνησα
Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Μουσική
Η “δεξίωση” της όπερας από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό
ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Εξ Εσπερίας ο ήχος
Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η μουσική του Μεταρρύθμιση
Δύο “εθνικοί” συνθέτες
“Το ιταλικόν μελόδραμα πρόκειται να μορφώση την μουσικήν ανατροφήν του λαού”. Ο “Κ. Π.” και η γέννηση της μουσικής κριτικής στην Ελλάδα
Η μουσική κίνηση στην Αθήνα κατά την οθωνική περίοδο (1833-1862)
Η μουσική κίνηση στις άλλες πόλεις
Αντί Επιλόγου: Η μουσική δημιουργία στη ρομαντική Ελλάδα
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ