Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (οδ. Τοσίτσα 1) Ημερίδα με τίτλο τίτλο «Ηeinrich Schliemann, Χρήστος Τσούντας, Παναγιώτης Σταματάκης. Πρωτοπόροι της Προϊστορικής Αρχαιολογίας».
Με την ημερίδα το Μουσείο συμμετέχει στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από τη γέννηση του Ηeinrich Schliemann. Ο Γερμανός αρχαιολόγος, παρά τις ανορθόδοξες ανασκαφικές του μεθόδους, έφερε στο φως σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία της αιγαιακής προϊστορίας, όπως οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, ο Ορχομενός, η Τροία.
Οι ανασκαφές των Μυκηνών θα είχαν προσφέρει λιγότερες πληροφορίες, εάν δεν υπήρχε ο Παναγιώτης Σταματάκης, ο οποίος επιχείρησε να «τιθασεύσει» τον θυελλώδη χαρακτήρα του Σλήμαν και να τον οδηγήσει στην επιστημονική μέθοδο και πειθαρχία.
Μία ημερίδα, αφιερωμένη στην Προϊστορική Αρχαιολογία δεν θα μπορούσε να μην περιλάβει και τον Χρήστο Τσούντα, διαπρεπή Έλληνα αρχαιολόγο και πανεπιστημιακό, ο οποίος «βάφτισε» τον πολιτισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, Μυκηναϊκό, ενώ εντόπισε και διέκρινε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ερευνώντας πάντα με ενάργεια και επιστημονική σοβαρότητα παρουσίασε τα ευρήματα των ανασκαφών του στις νεολιθικές «ακροπόλεις» του Σέσκλου και του Διμηνίου, «θεμελιώνοντας» την έρευνα του Νεολιθικού Πολιτισμού στην Ελλάδα.
Πριν την έναρξη της Ημερίδας, στις 14 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δόθηκε η βασική – κεντρική ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati και συνεχιστή των ανασκαφών της Πύλου κ. Jack Davis.
Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την εναρκτήρια ομιλία και τις πρωινές εισηγήσεις της ημερίδας.
Ομιλητές, -τριες: Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτη, Γεώργιος Διδασκάλου, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, Jack Davis, Sharon Stocker, Κωνσταντίνος Νικολέντζος, Γεώργιος Βαβουρανάκης, Ιουλία Μπούζα, Ελευθερία Δαλέζιου, Marion Susan Bertram Scheibel, Χαρίλαος Τσέλιος, Ντόρα Βασιλικού, Άλκηστις Παπαδημητρίου, Βασιλική Πλιάτσικα
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ