Είναι η εποχή που η τεχνολογία αρχίζει να εισέρχεται ευρέως στο χώρο της τυπογραφίας έναντι της στοιχειοθεσίας κινητών στοιχείων. Η σύγκρουση αυτών των δύο κόσμων ωθεί τους χαρακτήρες της ταινίας να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και θα προκαλέσει απρόσμενες εξελίξεις.
Αρχές 1982. Κατάργηση του πολυτονικού. Μετάβαση στο μονοτονικό σύστημα γραφής. Η ταινία «Κινητά Στοιχεία» πραγματεύεται τις συνέπειες της μετάβασης στις σχέσεις των ανθρώπων ενός τυπογραφείου.
Δείτε δωρεάν στο ERTFLIX ολόκληρη την ταινία μικρού μήκους ΕΔΩ
«Κινητά Στοιχεία»
Σύνοψη: Θεσσαλονίκη, αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο κυρ-Αντρέας ο Μάστορας, στοιχειοθέτης τυπογραφείου, ζει τη μετάβαση από το πολυτονικό στο μονοτονικό, μαζί με τον παραγκωνισμό και το σταδιακό τέλος της παραδοσιακής τυπογραφίας. Τα παλιά κινητά τυπογραφικά στοιχεία πωλούνται με το κιλό για να λιωθούν για μολύβι. Ο κυρ-Αντρέας, μπροστά στην καταστροφή της συναισθηματικής αυτής περιουσίας, αποφασίζει να κλέψει ό,τι μπορεί για να το σώσει. Συνεργός στην κολπή αυτή, χωρίς να το ξέρει, είναι ο Θανάσης, ένας νεαρός μαθητευόμενος τυπογράφος. Η κλοπή θα αποκαλυφθεί και ο κυρ-Αντρέας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία απροσδόκητη εξέλιξη.
Η Ιστορία: Νύχτα 11ης ιανουαρίου 1982. Η βουλή των Ελλήνων, με ένα νόμο για την εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποφασίζει να αλλάξει δραστικά τη γραφή της ελληνικής γλώσσας. Η δασεία, η ψιλή και η περισπωμένη περνούν στην ιστορία μετά από την πρώτη τους χρήση το 2ο αιώνα μ. Χ. Η ελληνική γλώσσα απομένει με έναν τόνο, την οξεία. Μέσα σε λίγες βδομάδες, τα ελληνικά τυπογραφεία, που χρησιμοποιούν κινητά στοιχεία, αποφασίζουν να απαλλαγούν από το περιττό πλέον βάρος των τόνων. Τα κινητά στοιχεία που απεικονίζουν τα φωνήεντα με τόνους και πνεύματα πιάνουν πλέον περιττό χώρο. Ενα μέρος της ελληνικής τυπογραφίας πουλιέται με το κιλό και χάνεται για πάντα. Με την έλευση της off-set τυπογραφίας, τα μολυβένια στοιχεία περνούν στο παρελθόν. Ωστόσο, το πνεύμα των πνευμάτων και των χαμένων τόνων παραμένει, φτιαγμένο από μολύβι, στα στοιχεία που οι πιο ρομαντικοί κρατούν για να τα διασώσουν.
Info:
Σκηνοθεσία Ανδρέας Σιαδήμας / Σενάριο Χ. Α. Γούσιος / Φωτογραφία Δημήτρης Θεοδωρόπουλος / Μοντάζ Γιάννης Καράμπελας / Μουσική The Prefabricated Quartet / Πρωταγωνιστούν Φούλης Μπουντούρογλου, Αλέξανδρος Τσακίρης, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Καραούλης / Διάρκεια 17’