Αφού η αγορά τέχνης ανέκαμψε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν το 2021, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έφερε το δικό του τσουνάμι προκλήσεων: πόλεμος στην Ουκρανία, επιδείνωση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, αυξανόμενος πληθωρισμός και μια κρίση κόστους ζωής μεταξύ αυτών. Παρόλα αυτά, οι παγκόσμιες εισαγωγές και εξαγωγές έργων τέχνης πρόκειται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι το τέλος του 2022, ξεπερνώντας τα 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια που επιτεύχθηκε το 2019. Αυτά είναι τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας συλλεκτών που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Art Basel και την UBS και τη συγγραφέως η πολιτιστική οικονομολόγο Clare McAndrew, όπως γράφει η «The Art Newspaper» σε άρθρο της,
Ερευνώντας 2.700 άτομα υψηλής καθαρής αξίας σε 11 αγορές, η McAndrew καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ζήτηση από συλλέκτες έργων τέχνης εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά ανθεκτική» και τα σχέδια δαπανών για το υπόλοιπο του 2022 «εξαιρετικά ανοδικά». Σύμφωνα με το Forbes, υπήρξε μια ελαφρά συρρίκνωση στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως —μειωμένος κατά 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021—ενώ ο συλλογικός πλούτος τους μειώθηκε επίσης κατά 3%, ή 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν έχει κάνει ακόμα ένα “βύθισμα” στην αγορά τέχνης.
Πράγματι, μετά από σχεδόν δύο χρόνια lockdowns και περιορισμών, η πνιγμένη δίψα για ταξίδια σε συνδυασμό με την επιθυμία να δούμε την τέχνη από κοντά, βοήθησε στην ανάκαμψη της αγοράς. Το επόμενο έτος, το 77% των συλλεκτών λέει ότι σκοπεύει να παρακολουθήσει περισσότερες εκθέσεις και εκδηλώσεις στο εξωτερικό – καλό για το εμπόριο αλλά όχι για το περιβάλλον.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ