Σε έναν μεγάλο, αυθεντικό, καθαρόαιμο, εν ζωή λαϊκό τραγουδιστή που έχει υμνήσει όσο κανένας άλλος τον έρωτα, τον Θέμη Αδαμαντίδη, είναι αφιερωμένη η εκπομπή της ΕΡΤ2, «Η αυλή των χρωμάτων», το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, στις 22:00.
Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται τον Θέμη Αδαμαντίδη, έναν βάρδο που οι εκφραστικές αποδόσεις των κομματιών και οι συναισθηματικές ερμηνείες του έχουν περίοπτη θέση και χτυπούν κόκκινο στις συχνότητες της καρδιάς και του μυαλού.
Ο Θέμης Αδαμαντίδης γεννιέται στην Καισαριανή το 1957 και ως παιδί μεταναστών ζει για αρκετά χρόνια στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Η πρώτη επαφή με το τραγούδι είναι στα 14 του χρόνια, όπου εμφανίζεται σε μαγαζιά της Πλάκας δίπλα σε παλιούς ρεμπέτες.
Δέχεται πρόταση και για τρία χρόνια μεταναστεύει στη Σουηδία, όπου τραγουδά για τους ομογενείς.
Στο ελληνικό κοινό, ο Θέμης συστήνεται το 1979, με την παρουσία του στον τηλεοπτικό διαγωνισμό ταλέντων «Να η ευκαιρία», όπου εντυπωσιάζει και διακρίνεται, ερμηνεύοντας το «Θα με θυμηθείς» (του Γιάννη Πάριου) σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Πυθαγόρα.
Ξεκινά την καριέρα του με ένα μοντέρνο, πολύ ελαφρύ ρεπερτόριο, λόγω και του νεαρού της ηλικίας του. Με το πέρας των χρόνων, με πολλή δουλειά και προσπάθεια, ο ίδιος καταφέρνει να το «βαρύνει», βρίσκοντας όλο και περισσότερο τον εαυτό… του στο καθαυτό λαϊκό τραγούδι.
Καθοριστικό κεφάλαιο στη ζωή του, η γνωριμία, η φιλία, που αργότερα εξελίσσεται σε κουμπαριά, με τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος ήταν το ίνδαλμά του.
Συνεσταλμένος εκ φύσεως, με διακριτική και αδιάκοπη προϋπηρεσία και παρουσία στη νυχτερινή διασκέδαση και δισκογραφία με πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους στην παρακαταθήκη του.
Με το ιδιαίτερο μπάσο στη φωνή, την όμορφη, προσεγμένη παρουσία και το αέναο νεανικό στυλ του, τραγουδά τα πάθη, τους καημούς του απεγνωσμένου και αδιέξοδου έρωτα.
«Προσπαθώ να διαλέγω πάντα τραγούδια που με αγγίζουν και μιλάνε στην ψυχή μου… έχοντας βιώσει και νιώσει μεγάλες αγάπες, αυτό που τελικά αξίζει, είναι αυτό το λίγο, το αληθινό. Αυτό είναι και το νόημα του τραγουδιού κι αν δεν το έχεις βιώσει, δύσκολα μπορείς να το ερμηνεύσεις και να το αποδώσεις σωστά!», έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή του.
Οι ερωτικές μπαλάντες που ερμηνεύει, τον ανακηρύσσουν «Λαϊκό τροβαδούρο της αγάπης».
Όπου εμφανίζεται γίνεται το αδιαχώρητο. Παλιοί και νέοι τον ακολουθούν, τον αποθεώνουν, ταυτίζονται, τραγουδούν παθιασμένα μαζί του και παραληρούν στο άκουσμα των ασμάτων του: «Μα πού να πάω», «Πού βρίσκεσαι», «Απόλυτος έρωτας», «Στην καρδιά», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί» κ.ά.
«Ο κόσμος έρχεται σε εμάς για να ξεχάσει τις σκοτούρες του. Μοιραζόμαστε τους πόνους, τα άγχη, τις έγνοιες τους και η “αποστολή” μας είναι να φύγουν από εμάς ξαλαφρωμένοι… Η “νύχτα” ξαλαφρώνει από τα βάσανα της μέρας», έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξη.
Μαζί με τον Θέμη Αδαμαντίδη στο αφιέρωμα, μια πηγαία ερμηνεύτρια με σπουδαία πορεία και ξεχωριστές «καταθέσεις» στο ελληνικό τραγούδι, η Χριστίνα Μαραγκόζη που με τη χαρακτηριστική βαθιά λαϊκή φωνή της, κυριολεκτικά απογειώνει τις μεγάλες διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες.
Τα ανεπανάληπτα κομμάτια κορυφαίων δημιουργών, τραγουδούν η Βασιλική Στεφάνου, μια ξεχωριστή ερμηνεύτρια της νέας γενιάς με ιδιαίτερη παρουσία στον χώρο, χάρη στη χροιά της, καθώς και ο νέος ταλαντούχος τραγουδιστής Νίκος Γραίγος.
Την πορεία του Θέμη Αδαμαντίδη «ξεφυλλίζουμε» με τη βοήθεια του καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη και δημιουργού μεγάλων επιτυχιών, Κυριάκου Παπαδόπουλου, της δημοσιογράφου Χρυσούλας Παπαϊωάννου, κόρης του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη που ως ραδιοφωνική παραγωγός έχει υπηρετήσει το καλό λαϊκό τραγούδι και του δημοφιλούς, νέου ηθοποιού Χάρη Τζωρτζάκη που δηλώνει μέγας θαυμαστής του Θέμη Αδαμαντίδη.
Όπως πάντα, ο συγγραφέας, στιχουργός, ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού και καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, μέσα από το «Σημείωμά» του που διακρίνεται για τη μεστή πληρότητά του, καταγράφει τους σταθμούς της διαδρομής του μεγάλου ερμηνευτή από τα πρώτα μουσικά βήματα μέχρι την ωρίμανση, τη λατρευτική αποδοχή και τη δημοφιλία του.
Στο αφιέρωμα ακούγονται τραγούδια όπως: «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί» (1982), «Στην καρδιά» (2013), «Μα πού να πάω» (1998), «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (1961), «Έκανες το λάθος» (1996), «Μου φτάνει που με αγάπησες» (1988), «Φεύγοντας» (1997), «Απορώ» (1987), «Δυο ψέματα» (2008), «Μετάνιωσες» (1974), «Άργησα να σε γνωρίσω» (1975), «Αγριολούλουδο» (1970), «Υπάρχω» (1975), «Παράνομη αγάπη» (1988) κ.ά.
Ξεχωριστή στιγμή στο αφιέρωμα, αυτή όπου ο Χρήστος Νικολόπουλος με το μπουζούκι του και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στο πιάνο, συνοδεύουν τον Θέμη Αδαμαντίδη στο τραγούδι «Φεύγοντας» (1997).
Δείτε το trailer της εκπομπής
Δείτε έξι υπέροχα video:
«Η νύχτα μυρίζει γιασεμί» (Στίχοι: Σαράντης Αλιβιζάτος. Μουσική: Μάριος Τόκας. Πρώτη ερμηνεία: Θέμης Αδαμαντίδης, 1982). Από τον υπέροχο δίσκο «Τα βοριαδάκια» σε μουσική του Μάριου Τόκα, στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου με ερμηνευτές τον Νίκο Νομικό, ο οποίος είχε ήδη σημαντική παρουσία στη δισκογραφία, τον Θέμη Αδαμαντίδη, που είχε εμφανισθεί το 1980 και μέχρι τότε είχε παρουσιάσει δύο προσωπικούς δίσκους και τη Γιάννα Κομνηνού, που πρωτοεμφανίσθηκε στις αρχές του 1982. Το τραγούδι αποτέλεσε και τη μεγάλη επιτυχία του δίσκου.
Τραγουδά ο Θέμης Αδαμαντίδης.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/ADnOwjehs2k
«Στην καρδιά» (Στίχοι – Μουσική: Ανδρέας Κομπόσης. Πρώτη ερμηνεία: Θέμης Αδαμαντίδης, 2013). Το μεγάλο σουξέ που αναζωογόνησε την καριέρα του Αδαμαντίδη. «Έσκασε» στις ραδιοσυχνότητες σχεδόν μία τετραετία μετά την ηχογράφησή του και έφτασε μέχρι και να συνοδεύει… τηλεοπτική διαφήμιση γνωστής μπίρας.
Τραγουδά ο Θέμης Αδαμαντίδης.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/BvyHlAwuhmA
«Δυο ψέματα» (Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος. Μουσική: Αντώνης Βαρδής. Πρώτη ερμηνεία: Αντώνης Ρέμος, 2008). Ο ερμηνευτής από το ξεκίνημά του «χρωστάει» στιγμές της επιτυχίας του στον συνθέτη (θυμίζουμε το «Έτσι ξαφνικά», 1998). Το κομμάτι προέρχεται από τον δίσκο του Ρέμου «Αλήθειες & Ψέματα». Αγαπημένο του κοινού, καθώς και πολλών ερμηνευτών που το έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματά τους.
Τραγουδά η Χριστίνα Μαραγκόζη.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/qyFb1pItJhg
«Απορώ» (Στίχοι – Μουσική: Γιάννης Πάριος – Εισαγωγή: Βασίλης Σαλέας. Πρώτη ερμηνεία: Μάκης Χριστοδουλόπουλος, 1987). Από τον δίσκο του Μάκη Χριστοδουλόπουλου «Ραγισμένα Μάτια», που κάνει ρεκόρ πωλήσεων στην εταιρεία Lyra. Συνθέσεις του Βασίλη Σαλέα και του Λευτέρη Ζέρβα σε στίχους του Αλέξη Σπυρόπουλου που κάνουν ζημιές… (ανάμεσά τους και οι περίφημες «Αμπάρες») και ένα μονάκριβο του Πάριου που έμελλε να γίνει κλασικό. Η ενορχήστρωση είναι του Νάκη Πετρίδη -φίλος, κουμπάρος και συνεργάτης του Νικολόπουλου- και η παραγωγή του Θοδωρή Μανίκα.
Τραγουδά η Βασιλική Στεφάνου.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/w8Dsb9d6OxA
«Φεύγοντας» (Στίχοι: Ηλίας Φιλίππου. Μουσική: Κυριάκος Παπαδόπουλος. Πρώτη ερμηνεία: Πασχάλης Τερζής, 1997). Μεγάλο και διαχρονικό πλέον σουξέ από τον δίσκο του ερμηνευτή «Παλιόκαιρος».
Τραγουδά ο Αδαμαντίδης, τον συνοδεύουν στο πιάνο ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και στο μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/B8hXhmsuBwA
«Μα πού να πάω» (Στίχοι – Μουσική: Ιωσήφ Σαρασίδης. Πρώτη ερμηνεία: Θέμης Αδαμαντίδης, 1998). Από τον δίσκο του ερμηνευτή «Βαβέλ». Το τραγούδι αναζωογόνησε τότε την καριέρα του ερμηνευτή.
Τραγουδά ο Θέμης Αδαμαντίδης.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/M4U6rMZWCaw
Σας περιμένουμε στην «Αυλή» μας, στην ΕΡΤ2, με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, να απολαύσουμε τον Θέμη Αδαμαντίδη σε ανεπανάληπτες επιτυχίες που «γράφει» εδώ και τέσσερις δεκαετίες, που μιλούν στην καρδιά… και μας έχουν συντροφεύσει σε προσωπικές ευαίσθητες στιγμές!
Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός
Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).
Και ο Σταύρος Εκίζογλου (μπουζούκι του Θέμη Αδαμαντίδη).
Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια-Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»: Κώστας Μπαλαχούτης
Ενορχηστρώσεις – Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τζένη Ιωαννίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Νίκος Τριανταφύλλου
Φροντιστής: Γιώργος Λαγκαδινός
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου