Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, στις 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων.
Το θερινό ωράριο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου έχει ως εξής:
09:00-16:00 | Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη
09:00-21:00 | Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τρίτη ΚΛΕΙΣΤΑ
- Βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων εξαιτίας του covid19, ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να εισέλθουν στο μουσείο είναι 16.
- Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια καθ΄ όλη την διάρκεια της επίσκεψης.
Διεύθυνση: Εμμανουήλ Μπενάκη, (στη βορειοδυτική πλευρά του Δημαρχείου), πλατεία Μιαούλη
Τηλ. 2281088487
Λίγα λόγια για την ιστορία του
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου στεγάζεται στο Δημαρχείο, με ανεξάρτητη είσοδο από τη δυτική πλευρά. Πυρήνας του Μουσείου ήταν η αρχαιολογική συλλογή, από επιγραφές κυρίως, που συγκέντρωσε ο Ιωάννης Κοκκώνης το 1834, και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου.
Το πρώτο αυτό, πρόχειρο Μουσείο στεγάστηκε στο Γυμνάσιο, έπειτα (1888) στο δημοτικό κτίριο στο Νησάκι και, από το 1899-1901, στον χώρο του Δημαρχείου και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη.
Η τελευταία αυτή μετακίνηση συνδέεται με τα σημαντικά ευρήματα του Χρ. Τσούντα στη Χαλανδριανή και την επιθυμία των Συριανών να τα κρατήσουν στον τόπο τους.
Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα όπως το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, την Πυξίδα, ένα αγγείο ύψους 7 εκατοστών από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας, το μαρμάρινο ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής ύψους 35 εκατοστών από το 730 π.Χ. καθώς και άλλα Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.
Διευκρινίζεται ότι η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και 20′ πριν τη λήξη του ωραρίου.
Μπορείτε να δείτε το ωράριο όλων των αρχαιολογικών χώρων ΕΔΩ