Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Παράρτημα Σύρου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων έχουν αρχίσει οι εργασίες ψηφιοποίησης που αφορούν το έργο Virtual Historic Sailing Ships (VHSS) και το ομοίωμα του ιστιοφόρου “Έλλην” που εκτίθεται στο Βιομηχανικό Μουσείο και έχουν στόχο τη διάσωση, πρoβολή και ανάδειξη της ξυλοναυπηγικής παράδοσης και της ιστιοφόρου ναυτιλίας του 19ου αιώνα, με την ανάπτυξη νέων μεθόδων που εκμεταλλεύονται τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία μελέτης, προβολής και αξιοποίησης.
Το έργο στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που θα επιτρέπει την ακριβή αναπαράσταση της μορφής και της κατασκευής πλοίων παλαιοτέρων εποχών. Η πρόταση αναδεικνύει την ξυλοναυπηγική μας παράδοση και αφορά την απόπειρα ψηφιακής “ανακατασκευής” του καραβόσκαρου “Έλλην”, ενός μοντέλου – ομοιώματος που είχε πάρει μέρος και βραβευτεί το 1907 στη Διεθνή Ναυτική Έκθεση, στο Μπορντό της Γαλλίας. Το μοντέλο είχε κατασκευαστεί από τον ναυπηγό Μ. Σ. Κουφουδάκη στη Σύρο και σήμερα εκτίθεται στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.
Ένα ακόμη ιστιοφόρο συμμετέχει στο έργο και πρόκειται να ψηφιοποιηθεί, το εμβληματικό μπρίκι “Άρης” του Τσαμαδού, το οποίο είχε συμμετάσχει στην Επανάσταση του ´21 και στη συνέχεια έγινε τιμητικά η ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου για ολόκληρη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
Και τα δύο ομοιώματα θα αποτυπωθούν ψηφιακά σε υψηλή πιστότητα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, για να καταστεί δυνατή η λεπτομερειακή “ανακατασκευή” τους. Για την ψηφιακή αποτύπωση του ιστιοφόρου “Έλλην” άρχισαν ήδη εργασίες στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης από τον 3D Animator της εταιρείας Tetragon (Θεσσαλονίκη), κύριο Αλέξανδρο Αραπαντώνη, συνεργάτη του Αναπληρωτή Καθηγητή (αντικείμενο: Εικονική Πραγματικότητα) του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Παράρτημα Σύρου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων) κυρίου Σπύρου Βοσινάκη.