Η Κυβέλη και οι Γυναίκες της Μεσογείου
Μια βραδιά αφιερωμένη στον πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας
Οικία Κυβέλη – Ερμούπολη, Σύρος
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20.00
www.facebook.com/events/1174791219598151
Η διάλεκτος Griko και ο πολιτισμός των ελληνόφωνων της Απουλίας ζωντανεύουν σε μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση όπου πρωταγωνιστούν ο τραγουδοποιός Rocco De Santis και η Ιταλίδα ηθοποιός Francesca Minutoli, υπό τη μουσική συνοδεία του ελληνόφωνου μουσικού Mattia Manco.
Ο Rocco De Santis θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το έργο του “I ghineke tu Odisseu”, όπου μέσω της Οδύσσειας του Ομήρου θα εξερευνήσει ορισμένους γυναικείους χαρακτήρες της, θα τους αμφισβητήσει και θα προτείνει μια νέα ερμηνεία τους, με τον μοναδικό παραστατικό του τρόπο και με τον μαγευτικό ήχο της Griko.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης , θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους «Οι Κόρες του Χάους» του Ελληνο-Ιταλού σκηνοθέτη Alessandro Spiliotopulos, ο οποίος έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης. Η ταινία εξιστορεί τη ζωή της Κυβέλης, της σπουδαίας ελληνίδας ηθοποιού του 20ου αιώνα, και το πάθος αυτής και της μεγάλης θεατρικής της οικογένειας για την υποκριτική καθώς και για τα έργα του Λουίτζι Πιραντέλο.
Στην παράσταση θα απαγγελθούν αποσπάσματα γυναικείων χαρακτήρων από έργα του Pirandello και του Dante Alighieri. Για τον τελευταίο, και με αφορμή την επέτειο των 700 χρόνων από τον θάνατό του, θα γίνει αναφορά στην Francesca da Rimini από το 5ο άσμα της Κολάσεως της “Θείας Κωμωδίας”, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο ποιητή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.
Είσοδος ελεύθερη
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Λίγα λόγια για τους συντελεστές της βραδιάς:
Ο Rocco De Santis, από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς και συνθέτες στη διάλεκτο Griko, είναι γεννημένος στην Sternatia (Salento, Puglia) και ανήκει στην παράδοση των αυθεντικών μουσικών της Grecìa Salentina. Η γρίκο είναι η ψυχή της μελωδίας και της ποίησης του Rocco. Από τον πατέρα του κληρονομεί την γνώση για τον ρυθμό και το μέτρο του στίχου και την αγάπη για τη διαφύλαξη και την προστασία της Griko ως πολύτιμο στοιχείο της κοινής μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 1991 ίδρυσε το συγκρότημα Avleddha με το οποίο έκανε γνωστή τη μουσική των ελληνόφωνων χωριών της νότιας Ιταλίας σε όλη την Ευρώπη.
Το 1998, συμμετείχε στο Babylon Festival στο Ιράκ και το 1999 ηχογράφησε την πρώτη συλλογή δέκα τραγουδιών στο CD Otranto. Με τα χρόνια, η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε να προσεγγίσει συμπληρωματικές μορφές τέχνης όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος και ο χορός.
Ακολουθούν το άλμπουμ “Senza frontiere” που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την βιολινίστα της Γενεύης Costance Frei, το “Ofidea” διασκευή από τον De Santis σε συνεργασία με τον μουσικό κρουστών Pino Basile. Συνέθεσε τη μουσική για τις ταινίες Zemlja του Ουκρανού σκηνοθέτη Aleksandr Dovzhenko (2004), Les annees Schwarzenbach (2010) σε σκηνοθεσία Katharine Dominice και Luc Peter.
Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ “Soggèste” και συνέθεσε το soundtrack της ταινίας «Οι κόρες του Χάους» σε σκηνοθεσία Alessandro Spiliotopulos και παραγωγή του Ινστιτούτου Κυβέλη.
Ο Rocco De Santis είναι επίσης ο συγγραφέας θεατρικών έργων, συμπεριλαμβανομένου του “Le donne di Ulisse” (2007), Prima o poi succede (2010). Το 2011 δημοσιεύει το μυθιστόρημα Tempo lento, tempo vento. Το 2014 του απονέμεται το μετάλλιο Unesco Ellas για τη συμβολή του διαμέσω της καλλιτεχνικής του διαστηριότητας στη διατήρηση και την προώθηση της Griko κουλτούρας και γλώσσας.
Το 2016 λαμβάνει το Διεθνές Βραβείο Οστάνα (Συγγραφή στη μητρική γλώσσα) για την μουσική & σύνθεση.
O Alessandro Spiliotopulos γεννήθηκε στο Κάλιαρι Ιταλίας και μεγάλωσε στην Πάτρα. Από μικρός ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, κυρίως Α/Μ, συμμετέχοντας σε εκθέσεις, λευκώματα και αργότερα διδάσκοντας. Έπειτα σπούδασε κινηματογράφο στο Μιλάνο.
Έχει σκηνοθετήσει δέκα ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, οι οποίες έχουν συμμετάσχει και προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Σημαντικότερη διάκριση το Ασημένιο μετάλλιο Πιραντέλο το 2014, από το ομώνυμο Ινστιτούτο στον Ακράγαντα Σικελίας, για την ταινία μικρού μήκους του «Οι Κόρες του Χάους», που εξιστορεί τη ζωή της μεγάλης θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης και της ιδιαίτερης σχέσης που είχε με το θέατρο του Λουίτζι Πιραντέλο.
Εκτός από τις διάφορες οπτικοακουστικές του παραγωγές, έχει εργαστεί και ως βοηθός σκηνοθέτη σε μεγάλες ξένες παραγωγές.
Για το θέατρο έχει σκηνοθετήσει 3 θεατρικά, μεταξύ των οποίων και το θεατρικό μονόπρακτο “Simmeri” του Salvatore Tommasi, εξ ολοκλήρου στη διάλεκτο «Γκρίκο» των ελληνόφωνων της Απουλίας. Το έργο ανέβηκε στη Λευκωσία τον χειμώνα του 2018 και στην Calimera και στο Castignano dei Greci της Απουλίας το καλοκαίρι του 2019.
Έχει συνεργαστεί με θέατρα της Αθήνας ως υπεύθυνος κινηματογράφησης και οπτικοακουστικών.
Είναι ενεργός στην εκπαίδευση στον κιν/φο και το θέατρο, διδάσκοντας σε σεμινάρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Tα τελευταία χρόνια έχει το δικό του κιν/φικό εργαστήρι “A-Z Filmmaking Lab”, ενώ είναι και υπεύθυνος κιν/φου του ελληνικού τμήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του διεθνούς δικτύου “Otis”.
H Francesca Minutoli αποκτά το πτυχίο της με διάκριση από την “Accademia De’ Filodrammatici” του Μιλάνου, έχοντας ήδη διακριθεί και αποκτήσει το δίπλωμα από το “Teatro Prova” του Μπέργκαμου και την θεατρική σχολή “VeneziaINscena” της Βενετίας.
Με τα χρόνια εμβάθυνε τις γνώσεις της στον καλλιτεχνικό χώρο σε πολλές σκηνές και μαθήματα θεάτρου, χορού και τραγουδιού με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, όπως: Θεόδωρος Τερζόπουλος, Μάρθα Φριντζίλα (Ελλάδα), Carmelo Rifici, Emma Dante (Ιταλία), Peter Clough (Αγγλία), Nikolaj Karpov (Ρωσία), Julie Stanzak (Γερμανίας).
Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραγωγές στην Ελλάδα όπως το “Sìmmeri” του Salvatore Tommasi – σκηνοθεσία Alexandros Spiliotopoulos – πρώτη παρουσίαση Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2018).
Στο “Ίων” σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος (2010-2011). Στο “Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη: Λιμάνια και Περάσματα, στο Μικρό Παλλάς Αθήνα (2016) όπου έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια.
Στην Ιταλία συμμετέχει σε πληθώρα παραγωγών όπως στο “Orfeo va all’Inferno” του Patrizio Luigi Belloli, στο Teatro Blu του Μιλάνου (2007-2010), στο “Lunga giornata verso la notte” του E. O’Neill σε σκηνοθεσία Carmelo Rifici στο Teatro dei Filodrammatici του Μιλάνου (2006). Στο “Andromeda” σε σκηνοθεσία Roberto Recchia, Teatro Litta Milano – Festival Notti Malatestiane, στο “I segreti di Milano. Diario anni ‘70” σε σκηνοθεσία Valeria Talenti, Teatro dei Filodrammatici του Μιλάνου.
Ο Mattia Manco γεννήθηκε στη Galatina (Lecce) και από νεαρή ηλικία εκδήλωσε ένα έμφυτο πάθος για τη μουσική. Στα δεκαεπτά του, μαζί με έναν φίλο , ιδρύει το συγκρότημα “Athanaton” και κυκλοφορούν το πρώτο τους CD με παραδοσιακή μουσική του Salento (Potària, 2000).
Η ενασχόληση του με το πιάνο, του επιτρέπει να εξοικειωθεί εύκολα με άλλα μουσικά όργανα, όπως η κλασσική κιθάρα, το φλάουτο αλλά κυρίως με το ακορντεόν. Προσελκύει το ενδιαφέρον διαφόρων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής της Νότιας Ιταλίας (Coribanti, Uccio Aloisi Gruppu, Malarazza) και ακολουθεί μιας πολυετής συνεργασία μαζί τους.
Το 2007, τον προσεγγίζει ο ποιητής Gianni De Santis, με τον οποίο ξεκινά μία καλλιτεχνική συνεργασία, που τον οδηγεί στο να μελοποιήσει ορισμένα από τα ποιήματα του. Παρέα με το μουσικό συγκρότημα “Su’D’Est”, με επικεφαλής τον Gianni De Santis, εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις μουσικές σκηνές της Ιταλίας και συμμετέχει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ ‘’Notte della Taranta’’, όπου συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Ninoslav Ademovic και ο Fry Moneti των Modena City Ramblers, όπου τελικά ηχογραφούν το άλμπουμ “Jeu suntu lu Tiempu” (2012).
Ως πιανίστας συνεργάζεται με τους Rocco De Santis και Doriano Longo στην παράσταση “Il pane sotto la neve”, σε κείμενα του ποιητή Antonio Verri. Από το 2014 αφοσιώνεται στη σύνθεση δικών του μουσικών κομματιών, πολλά από τα οποία γίνονται ανάρπαστα και χρησιμοποιούνται από σκηνοθέτες
, ως μουσική υπόκρουση διαφόρων ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους. (“Equilibri nel tempo” – 2015, “I molini e l’industria molitoria in Puglia” – 2015, “Acqua tra le pietre”, 2015).
Παράλληλα, το 2014, δημιουργεί μαζί με τον Beppe Branca το μουσικό ντουέτο “Taxidi” , με κομμάτια δικής του σύνθεσης. Το ‘’Taxidi’’ πρωταγωνίστησε στο εθνογραφικο ντοκιμαντέρ ‘’Tria Loja’’, παραγωγής της Meditfilm, το οποίο αποτελεί ένα μουσικό και πολιτιστικό ταξίδι, που από την καρδιά της ελληνόφωνου Σαλέντο μας μεταφέρει στις ακτές της Ελλάδας.