Το 2022 ολοκληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, όταν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και ήρθαν με ότι μπορούσαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα. Πολλοί για να σωθούν κατέφυγαν και στην Σύρο. Σε μια νύχτα άφησαν το κόπο μιας ζωής στα χέρια των Τούρκων. Ένα τεράστιο κεφάλαιο που δεν το έχει αγγίξει κανείς.
Το ΕΕΠΥΟ (Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών) του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα προετοιμαστεί το επόμενο εξάμηνο για την επεξεργασία ενός εξαιρετικά μεγάλου σε όγκο αρχείου για την καταγραφή των περιουσιών που άφησαν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής πίσω τους.
– Σπίτια
– Καταστήματα
– Χωράφια
– Αμπέλια
– Ζώα
– κλπ κλπ κλπ
Αν η καταγραφή προσφύγων με ονοματεπώνυμα και τόπους προέλευσης/εγκατάστασης είναι ένα τιτάνιο έργο αυτό είναι 20 φορές δυσκολότερο.
Θα χρειαστεί αρκετή προεργασία για την εκτίμηση του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος.
Από εκεί και μετά, όλα είναι θέμα πόρων.
“Σε 1, σε 2, σε 5, σε 15 χρόνια, θα το τελειώσουμε”, όπως δηλώνουν οι συντελεστές του εγχειρήματος
Το έργο γίνεται σε συνεργασία με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟιΟμΚω).
Οι πόροι που θα απαιτηθούν είναι σημαντικοί, ωστόσο λόγω τηε εμπειρίας του ΕΕΠΥΟ είναι δυνατό να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.
Θα χρειαστεί μεγάλη υποστήριξη και συμπαράσταση.
Ας στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή!
Τι ακριβώς κάνει το ΕΕΠΥΟ και οι συνεργάτες του
Φοιτητές και καθηγητές δουλεύουν πάνω στον κατάλογο αγροτών προσφύγων της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ) του 1928, που είναι διαθέσιμος σε ψηφιακή μορφή (σκαναρισμένο PDF), όπως εξηγεί στο pontos-news.gr ο Αθανάσιος Σταυρακούδης. Σε αυτόν αναφέρονται περίπου 250.000 πρόσφυγες και οι 2.000 οικισμοί της Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν όσοι πήραν αγροτική γη.
Ο κατάλογος περιέχει πληροφορίες για το όνομα του δικαιούχου, τον τόπο καταγωγής και τον τόπο εγκατάστασης. Στο πλαίσιο της μελέτης αποδελτιώνουν τον κατάλογο σε ψηφιακή μορφή, μεταγράφοντας τα δεδομένα σε βάση δεδομένων. Παράλληλα, εντοπίζουν τους οικισμούς εγκατάστασης και τους συνδέουν με την απογραφή του 1928 που είναι δημοσιευμένη στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΛΣΤΑΤ.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε ΕΔΩ και στο Facebook