Ντοκιμαντέρ για τη ζωή, το έργο και τη δράση της ηρωίδας της Επανάστασης, της μοναδικής γυναίκας που φέρει τον τίτλο της Αντιστρατήγου, Μαντώς Μαυρογένους, ετοιμάζει η ανεξάρτητη δημοσιογράφος και νομικός Γεωργία Μπιτάκου.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο ενώ η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα γίνει 17/3/2021 ημερομηνία που σηκώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης στην Αρεόπολη Μάνης.
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, η ανεξάρτητη δημοσιογράφος και νομικός κ. Γεωργία Μπιτάκου, θα ταξιδέψει μέσα στο Φεβρουάριο στις περιοχές που γεννήθηκε, πολέμησε συνδέθηκε η σπουδαία επαναστάτισσα Μαντώ. Έτσι για τις ανάγκες των γυρισμάτων και της συλλογής πληροφοριών, την τρίτη ημέρα του οδοιπορικού της, επισκέφθηκε αντίστοιχα και την Σύρο.
“Το πρώτο λιμάνι της χώρας στα χρόνια της Επανάστασης, που η Μαντώ επισκεπτόταν συχνά αφού είχε δικαστήρια με τους δανειστές της μετά τον Αγώνα και κάποτε είχε και περιουσία που εκποίησε για να φτιάξει εκστρατείες”, επισημαίνει η κ. Μπιτάκου και συμπληρώνει πως “Χάριν στην κυρία Κριεζή (απόγονο της Μαντώς απο τη μεριά της αδερφής της, της Ειρήνης) που συναντήθηκα στην Κηφισιά πριν ξεκινήσει το οδοιπορικό, έμαθα πως έζησε η κόρη της Ειρήνης, η Ζαχαρώ και ανηψιά της Μαντώς, όταν παντρεύτηκε τον Ηλία Κεχαγιά τον ιδρυτή του πρώτου εργοστασίου Ατμοπλοΐας στην Ελλάδα και μέγα χορηγό τεραστίων ποσών στην Επανάσταση. Το αρχοντικό τους το πιο όμορφο της Σύρου (το βλέπετε στη φωτογραφία) και λυπήθηκα πολύ που το βρήκα εγκαταλελειμμένο”.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη με το Δήμαρχο κ. Νίκο Λειβαδάρα, ο οποίος βρήκε τα πρακτικά της δίκης της Μαντώς, τα οποία αποτελούν άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ. Για την Ελευθερία της πατρίδας, η Μαντώ Μαυρογένους δίνει, όπως λέει η κ. Μπιτάκου, όλη την ύπαρξη, την ψυχή και την περιουσία, ήδη το 1823 τα έχει χάσει όλα και το 1835 έρχεται στη Σύρο, στο πρώτο πρωτοδικείο της χώρας για μια υπόθεση χρέους της, όταν άφησε ενέχυρο ένα μονόπετρο και μια διαμαντένια καρφίτσα στον προύχοντα Μυκόνου, Νικόλαο Βαρουχά για 540 γρόσια, 162 δρχ που χρειαζόταν για τις εκστρατείες που ετοίμαζε τον καιρό της Επανάστασης!!!
Κατά την παραμονή της στο νησί η κ. Μπιτάκου δεν παρέλειψε να επισκεφθεί διάφορες περιοχές της Σύρου. Ανάμεσα τους το Δημαρχείο Ερμούπολης, το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης όπου ξεναγήθηκε από την κ. Μαίρη Ρώτα, αρχαιολόγο και εμπνεύστρια των “Μικρών Ξεναγών” καθώς επίσης και τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου ο π. Κοντός της μίλησε για την εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που φυλάσσεται σε αυτόν και πως ανακαλύφθηκε η ύπαρξη της εντός του ναού. Ακολούθησε επίσκεψη στο εργοστάσιο κλωστουφαντουργίας (τέως Ζησιμάτου) από τον κ. Δημήτρη Σταυρακόπουλο που το κρατάει “ζωντανό”. Τη βιντεοσκόπηση του οδοιπορικού της στην Σύρο ανέλαβε ο κ. Μάρκος Τράκας, που αποτύπωσε στο φακό του εξαιρετικά τη συγκλονιστική ομορφιά του νησιού και της ιστορίας!
Αναμένουμε πλέον με ενδιαφέρον την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, θα ταξιδέψει μέσα στο Φεβρουάριο στις περιοχές που γεννήθηκε, πολέμησε συνδέθηκε η σπουδαία επαναστάτισσα Μαντώ, ξεκινώντας από την Τεργέστη Ιταλίας εκεί που ήκμαζε η ελληνική παροικία τα προεπαναστατικά χρόνια, τόπο γέννησης και ανατροφής της Μαυρογένους, την Πάρο, που γεννήθηκαν οι πρόγονοί της και πέθανε η Μαντώ, τη Μύκονο όπου γεννήθηκε η μητέρα της αλλά και διέμεινε και πολέμησε για την Ελευθερία της η μαχήτρια, την Τήνο όπου εκπαιδεύτηκε και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από το θείο της τον Παπα – Μαυρο και φυσικά Ναύπλιο τόπο κατοικίας της για πολλά χρόνια αλλά και γνωριμίας της με τον Αρχιστράτηγο Ήρωα Δημήτριο Υψηλάντη και μεγάλο της έρωτα.
Ακολούθως στην Κάρυστο, Πήλιο, Φωκίδα, Φθιώτιδα όπου πολέμησε αλλά και Αίγινα που συναντούσε τον αγαπημένο της φίλο και υποστηρικτή της, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια.
Στόχος της δημοσιογράφου, που έχει εμπειρία και σε άλλες της παραγωγές προβολής της Ελλάδος, είναι να δικαιωθεί η μνήμη της Αρχόντισσας των Κυκλάδων που δυστυχώς γνωρίζουμε την ιστορία της μόνο μέσα από βιβλία και αναφορές ξένων περιηγητών και ιστορικών, αλλά και να προβληθούν τα νησιά και πόλεις της πατρίδας μας μέσα από τις τηλεοπτικές και διαδικτυακές μεταδόσεις που έχει εξασφαλίσει σε Ιταλία, Αυστραλία και Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει και ομογενείς που θέλουν να διαδώσουν στους Έλληνες τρίτης γενιάς την ιστορία τους.
SOCIAL MEDIA