Το πρόγραμμα «IMPROVISA – Life in Motion» ξεκίνησε το διετές ευρωπαϊκό ταξίδι του. Σκοπός του είναι να ενισχύσει την προσβασιμότητα σε πολιτιστικά αγαθά, φέρνοντας σε επαφή με την τέχνη νέους ανθρώπους και κοινότητες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως πρόσφυγες και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Μέσα από την ανάπτυξη και αξιοποίηση μεθόδων αυτοσχεδιασμού και διαδραστικών εργαλείων, με τη χρήση ψηφιακών και κινητών τεχνολογιών, θα προκύψουν πρωτότυπες, συμμετοχικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που επιτρέπουν την επανερμηνεία των καλλιτεχνικών αγαθών και ενισχύουν τον διαπολιτισμικό διάλογο.
Το εγχείρημα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα με τους οργανισμούς Documenta Creaciones Multimedia Avanzadas SL στη Βαρκελώνη (Ισπανία), που είναι και ο συντονιστής της κοινοπραξίας, το ECCOM στη Ρώμη (Ιταλία), το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας (MNZS) στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) και τη Galeria Labirynt στο Λούμπλιν (Πολωνία). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Creative Europe και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δέσμης ενεργειών του Culture Sub-programme ‘Support for European cooperation projects’ 2020 EACEA-32-2019 – Smaller scale cooperation projects (COOP1). Το IMPROVISA έχει διάρκεια από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022.
Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος είναι: α) η προώθηση της διασυνοριακής και διατομεακής κινητικότητας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ καλλιτεχνών, επαγγελματιών μουσείων, ειδικών ICT και ειδικών στο τομέα της ανάπτυξης κοινού, β) η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για τους καλλιτέχνες και το προσωπικό των συνεργαζόμενων μουσείων, γ) η διάδοση της μεθοδολογίας και χρήσης της εφαρμογής IMPROVISA Mobile App στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Κατά τη διάρκεια του IMPROVISA θα πραγματοποιηθούν: α) Artists’ Residencies σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Λιουμπλιάνα, Λούμπλιν), κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, β) συνεργατικό εργαστήριο ανάπτυξης καλλιτεχνικών προτάσεων για εκπαιδευτικές δράσεις, γ) εφαρμογή των δράσεων σε εβδομήντα δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια στα τρία συμμετέχοντα μουσεία, δ) ανάπτυξη της εφαρμογή IMPROVISA Mobile App και ενός ψηφιακού οδηγού για εκπαιδευτές και μαθητές προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους διάδρασης με την τέχνη.
Το συνεργατικό πρόγραμμα IMPROVISA έχει δυναμική μορφή και θα αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκειά του. Σύντομα θα αποκτήσει τη δική του ιστοσελίδα από την οποία θα μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες. Μπορείτε επίσης να το ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: facebook.com/Improvisaproject και instagram.com/improvisa_project .
Πηγή: emst.gr