Μια oλοκαίνουργια παράσταση, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάικλ Μορπούργκο σε διασκευή Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου
Live streaming από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 17:00
Τιμή εισιτηρίου: 8€
Το εβδομαδιαίο ραντεβού του Εθνικού Θέατρου την ερχόμενη εβδομάδα είναι με τους μικρούς του φίλους, απευθείας από την Κεντρική Σκηνή, με το συναρπαστικό έργο του Μάικλ Μορπούργκο, Πιστεύω στους μονόκερους, το οποίο παρουσιάζεται σε διασκευή Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου.
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στη σκηνή την ιστορία ενός σπουδαίου παραμυθά που συναρπάζει δίνοντας στα παιδιά φωνή, φτερά στη φαντασία τους, και ανάβει τη φλόγα της ελπίδας στην καρδιά τους. Γιατί σε κάθε κρίση, η ελπίδα και η δύναμη που προσφέρει η φαντασία είναι το πιο ισχυρό όπλο.
Το έργο Πιστεύω στους μονόκερους αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού, του Θωμά, που, εντελώς αιφνίδια και παρά τη δυσπιστία του, ανακαλύπτει στο κατώφλι ενός πολέμου το πιο ασφαλές καταφύγιο, το πιο προσωπικό λημέρι όλων μας: τη φαντασία και τις ιστορίες που αυτή γεννάει. Μέσα από τα βιβλία ένας νέος κόσμος, μια νέα αλήθεια ανοίγεται μπροστά του. Αντιλαμβάνεται την ελπίδα, το θάρρος και την έμπνευση που κρύβουν οι ιστορίες, αξιοποιεί τα «δώρα» της δημιουργίας, γίνεται πιο δυνατός και βρίσκει εν τέλει την απαιτούμενη πίστη για να ορθώσει γενναία το δικό του ανάστημα: στη λαίλαπα του πολέμου να αντιτάξει τη φωτιά που καίει μέσα του.
Λίγα ακόμη λόγια για την υπόθεση του έργου…
Ο εντεκάχρονος Θωμάς δεν γνωρίζει πολλά για τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα του και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που γνωρίζει με σιγουριά είναι ότι μισεί το διάβασμα, τα βιβλία, τις βιβλιοθήκες και ο,τιδήποτε τον κρατάει μακριά από τις αγαπημένες του βόλτες στο βουνό. Όταν η μητέρα του τον αναγκάζει να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη της μικρής τους πόλης, θα γνωρίσει μια διαφορετική βιβλιοθηκάριο που θα τον κάνει να λατρέψει τις ιστορίες και τα βιβλία και, προ πάντων, την Αργυράννα και τον μαγικό της μονόκερο. Αυτή η γνωριμία θα του αλλάξει τη ζωή. Ο Θωμάς θα ανακαλύψει το νόημα της φιλίας αλλά και τη γοητεία ενός παιδικού έρωτα. Θα βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τη φυσική του συστολή και θα βιώσει μαζί με άλλα παιδιά της πόλης του πρωτόγνωρες εμπειρίες. Η παρέα των μικρών φίλων θα βρει καταφύγιο στον κόσμο της φαντασίας. Κι όταν η αγαπημένη του βιβλιοθήκη κινδυνεύσει –θύμα κι αυτή της ωμότητας του πολέμου–, ο Θωμάς και η παρέα του θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να τη σώσουν, για να αντιληφθούν στο τέλος το νόημα της περιπέτειας τους: «ακόμα κι αν χαθεί το νήμα, μπορούμε το ξαναβρούμε. Τα κτήρια μπορούν να τα καταστρέψουν, τα όνειρά μας όμως όχι!».
Λίγα λόγια για τον Μάικλ Μορπούργκο
Ο Μάικλ Μορπούργκο, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του οποίου η παιδική ηλικία στιγματίστηκε από τον πόλεμο, είναι ένας από τους σπουδαιότερους παραμυθάδες της εποχής μας. Με περισσότερα από 130 βιβλία για παιδιά, έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, αποκτώντας διεθνή φήμη και αναγνώριση· μάλιστα, το 2006 τιμήθηκε με τον τίτλο ευγενείας Sir, για την προσφορά του στα γράμματα. Ανάμεσα στα δεκάδες έργα του που έχουν διασκευαστεί για το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ξεχωρίζει το Άλογο του πολέμου (War Horse), η θρυλική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο επιτυχημένη παραγωγή του.
Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη
Γεννήθηκε στις Σέρρες, στις 4 Ιουλίου του 1967. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε αρκετές γλώσσες· επίσης, έχει γράψει θεατρικά έργα για πολλές σκηνές της Αθήνας και λιμπρέτα για τρεις σύγχρονες όπερες έπειτα από παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τιμήθηκε με το «Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου» του περιοδικού Διαβάζω (2000), το γαλλικό βραβείο «Laure Bataillon» (2004) για το μυθιστόρημα Οι τέσσερις τοίχοι, και με το «Βραβείο Κοινού» στο φεστιβάλ θεάτρου της Χαϊδελβέργης (2013). Έχει διδάξει θεατρική γραφή σε εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου, των εκδόσεων Πατάκη, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, καθώς και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Tο 2019 μαζί με τον Θανάση Τριαρίδη και τον Δημήτρη Τάρλοου ξεκίνησαν τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία.
Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).
Θα ακολουθήσουν νέες απευθείας μεταδόσεις των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με αυστηρή τήρηση των κανόνων και πρωτοκόλλων υγιεινής για τους θιάσους που παίρνουν μέρος σε αυτές.
Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή από το πρωτότυπο, στίχοι: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια, μαριονέτες, ειδικές κατασκευές: Δέσποινα Μακαρούνη
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Στίχοι τραγουδιών: Τζούλια Διαμαντοπούλου, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωσταντίνου
Συνεργάτις δραματουργός: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αμαλία Τσεκούρα
Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Ζούλια
Βοηθός ενδυματολόγου: Ελισάβετ Σαμινέλη
Δραματολόγος παράστασης: Μαρία Καρανάνου
Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Ασημίνα Αναστασόπουλου – Μητέρα, Μαίρη
Γιάννης Εγγλέζος – Σκύλος Τζακ, δέντρο, Φάνης
Βασίλης Καλφάκης – Θωμάς
Αλέξης Κωτσόπουλος – Ταχυδρόμος
Νικόλας Παπαδομιχελάκης – Πατέρας, συμμαθητής
Τζένη Παρασκευαΐδου – Σκυλίτσα Λούσι, δέντρο, Στέλλα
Κατερίνα Πατσιάνη – κα Τζούλια, Γιαγιά, Μάνος
Καλλιόπη Σίμου – κα Καίτη, δέντρο, Δασκάλα, Λούνα
Γιώργος Σκαρλάτος – Δήμαρχος, δέντρο, Βίκτωρας
Στρατής Χατζησταματίου – Σκύλος, δέντρο, Στρατής, πυροσβέστης
Χριστίνα Χριστοδούλου – κα Ελένη, Δέντρο, συμμαθήτρια, Αργυράννα
Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά): Μενέλαος Μωραΐτης – τούμπα, Σπύρος Νίκας – σαξόφωνο, Βασίλης Παναγιωτόπουλος – πιάνο, πλήκτρα, τρομπόνι
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας
Πηγή: n-t.gr