Πριν από 106 χρόνια, το 1914 ψηφίζεται ο Ν. 380/1914 «Περί της ιδρύσεως υπηρεσίας των αρχείων του κράτους» επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Σπυρίδωνα Λάμπρου και του ιστορικού-ερευνητή Γιάννη Βλαχογιάννη, με σκοπό “την συναγωγήν και εποπτείαν πάντων των δημοσίων αρχείων των περιλαμβανόντων έγγραφα προ πεντηκονταετίας χρονολογούμενα”. Πρώτος διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) υπήρξε ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο οποίος δώρισε στα Γ.Α.Κ. την πολύτιμη συλλογή του, ενώ πρώτος Πρόεδρος της Εφορείας ήταν ο Νικόλαος Γ. Πολίτης.
Όπως αναφέρεται στη σελίδα τους στο facebook:
Στην μακρά πορεία της λειτουργίας της Υπηρεσίας, υπήρξαν πολλές δυσκολίες, εμπόδια, και αμφισβητήσεις. Οι άνθρωποι των Γ.Α.Κ., ειδικά στο παρελθόν, δούλεψαν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με πενιχρά μέσα και με έλλειψη υποδομών.
Μέχρι και σήμερα, 106 χρόνια μετά, οι νεότεροι συνάδελφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, όμως προσπαθούν να τις ξεπεράσουν με ένα και μοναδικό στόχο:
Δεν επιδιώκουμε να φυλάσσουμε απλώς έγγραφα, αλλά να διαχειριζόμαστε πληροφορίες αποθηκευμένες σε ποικίλα υποστρώματα, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του κράτους και των πολιτών και ενθαρρύνοντας, παράλληλα, την ανοιχτή και ισότιμη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας και την καλλιέργεια εθνικής αρχειακής συνείδησης.
Το 2014, τα Γ.Α.Κ., κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις τους για τον εορτασµό των 100 χρόνων (1914–2014) από την ίδρυσή τους, παρουσίασαν στο Ίδρυµα Ευγενίδου υλικό από τα αρχεία και τις συλλογές τους που συγκεντρώθηκε και διαφυλάχθηκε στον ένα αιώνα της λειτουργίας τους.
Περγαµηνοί κώδικες, σιγίλια, αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφίες, γυάλινες φωτογραφικές πλάκες, µποµπίνες κινηµατογραφικών ταινιών, δίσκοι µουσικής, έργα τέχνης, αντικείµενα λατρείας συνέθεσαν, µαζί µε τα επίσηµα έγγραφα του ελληνικού κράτους, των ξένων διοικήσεων και τα έγγραφα των ιδιωτικών συλλογών, την ποικιλία των υποστρωµάτων και την πολυµορφία του αρχειακού πλούτου που φυλάσσεται στην Υπηρεσία.
Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από το εύρος του υλικού μέσα από τον Κατάλογο της Έκθεσης ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης: Η ανάγκη ίδρυσης του Ιστορικού Αρχείου Κυκλάδων μέσα από μια επιστολή του 1949