Όλα τα φώτα στον διαβήτη!
Φωταγωγήσεις Ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020
Το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου φωτίζουμε το Δημαρχιακό Μέγαρο στο μπλε χρώμα του διαβήτη. Παρά την σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, το φως του διαβήτη σκορπίζει τη λάμψη του σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως τη Χίο.
Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και τα σωματεία – μέλη της, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και σε συνεργασία με 22 Δήμους της χώρας, φωταγωγεί συμβολικά κτίρια, μνημεία και τοπόσημα το βράδυ της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και ενίσχυσης της ορατότητας της πάθησης με την όποια ζουν σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο συνάνθρωποι μας στην Ελλάδα και 463 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Η καμπάνια της ΕΛΟΔΙ με τίτλο «Όλα τα φώτα στον διαβήτη!» αποτελεί τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία φωταγωγήσεων ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη στα χρονικά της χώρας μας και ένα σημαντικό ορόσημο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι δράσεις φωταγώγησης αποτελούν μέρος του παγκόσμιου project της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) “Shine A Light on Diabetes” και τελούν υπό την αιγίδα της.
Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη;
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη· ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα, ενώ το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών μετά την ψήφιση της Διακήρυξης 61/225, με την οποία η 14η Νοεμβρίου έγινε μία από τις επίσημες Ημέρες των Ηνωμένων Εθνών. Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον Μακ Λίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
Ποιο είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη;
Η 14η Νοεμβρίου 2020 είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό που φέτος, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς γενικότερα και τους συνανθρώπους μας με διαβήτη ειδικότερα. Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος των νοσηλευτών και νοσηλευτριών στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη και η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση τους στον σακχαρώδη διαβήτη σε διεθνές επίπεδο. Το νοσηλευτικό προσωπικό αντιπροσωπεύει σήμερα πάνω από το μισό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), οι νοσηλευτές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 59% των επαγγελματιών υγείας. Το 2018 η παγκόσμια έλλειψη σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες εκτιμήθηκε στις 5,9 εκ. θέσεις εργασίας. Το 89% αυτής της έλλειψης εντοπίζεται κυρίως σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με εξειδίκευση στον διαβήτη αποτελούν τους πλέον καταρτισμένους επαγγελματίες του κλάδου τους, που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν μονάδες και δομές παρακολούθησης ασθενών με διαβήτη, θέτουν τις βάσεις της αποτελεσματικής διαχείρισης της πάθησης.
Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη
Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) ιδρύθηκε το 1997 και αποτελεί πανελλήνιο φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με διαβήτη, των οικογενειών τους και των λοιπών προσώπων που τους παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη. Αποτελείται από 12 πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη. Είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) από το 2000 και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητές της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Γραφείο Επικοινωνίας Δήμου Σύρου – Ερμούπολης