Εκπαιδευτική Ρομποτική για όλους!
- Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί διαδικτυακά από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021.
- Θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις
- Για μαθητές 10-16 ετών
- Κάθε εγγραφή ομάδας θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν ενήλικα / προπονητή ως σημείο επαφής
Η συμμετοχή είναι δωρεάν
Μάθετε περισσότερα για τον διαγωνισμό ΕΔΩ
Η ρομποτική αποτελεί έναν ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο για την εισαγωγή των μαθητών στη μεθοδολογία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Σήμερα, ο αριθμός των kit ρομποτικής που έχουν αναπτυχθεί, από εταιρίες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, για την κατασκευή και τον προγραμματισμό ρομποτικών μηχανών που κινούνται και αλληλοεπιδρούν με το φυσικό περιβάλλον είναι πολύ μεγάλος. Παράλληλα με τα kit ρομποτικής, έχει αναπτυχθεί και ένας σημαντικός αριθμός από εικονικά περιβάλλοντα προσομοίωσης.
Ένα τέτοιο εικονικό περιβάλλον προσομοίωσης ρομποτικής είναι και το λογισμικό TRIK Studio, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Innopolis στη Ρωσία. Διανέμεται δωρεάν και έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη διεξαγωγή εικονικού μαθητικού διαγωνισμού ρομποτικής σε όλη τη Ρωσική επικράτεια.
Περιγραφή Θέματος
Ο Μαραθώνιος θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, την προκριματική και την τελική.
Προκριματική φάση:
Οι μαθητές συμμετέχουν σε 6 δεκαπενθήμερους online
Η προκριματική φάση δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους και μόνο, κάθε 2 εβδομάδες συγκεντρώνουν 2 βαθμούς. Μετά το πέρας των 6 δεκαπενθήμερων δραστηριοτήτων, όσοι μαθητές συγκεντρώσουν περισσότερους από 8 βαθμούς, προκρίνονται στην τελική φάση του online διαγωνισμού.
Θέμα Τελικής Φάσης: «Τα ποτάμια ενώνουν την Ευρώπη»
Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες θα προγραμματίσουν ρομπότ που διασχίζουν με μεγάλη ταχύτητα τους πλωτούς δρόμους της Ευρώπης. Το ταξίδι ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπου στο μέλλον θα βρίσκεται η πύλη της Ευρωπαϊκής ποτάμιας διαδρομής προς και από τις χώρες της Μεσογείου. Ξεκινώντας από τον Αξιό και μέσω του Δούναβη και των υπόλοιπων διασυνδεμένων ποταμών, θα είναι δυνατή η επικοινωνία και η μεταφορά αγαθών, ανθρώπων αλλά και πολιτισμών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.
Το θέμα αυτό, αποτελεί μια παραλλαγή του αντίστοιχου θέματος του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 για τους μαθητές του Γυμνασίου. Στο αρχικό θέμα που περιγράφεται αναλυτικά παραπάνω έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις για να μπορεί να διεξαχθεί σε εικονικό περιβάλλον.
Διαδικασία Διεξαγωγής Τελικής φάσης
- Η αναλυτική περιγραφή του θέματος της τελικής φάσης θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο.
- Οι μαθητές εργάζονται πάνω στο θέμα (για 1-2 μήνες) προσπαθώντας να προγραμματίσουν το ρομπότ τους να φέρει με επιτυχία σε πέρας την αποστολή.
- Την ημέρα διεξαγωγής του online διαγωνισμού, ανακοινώνεται στις ομάδες ένας έξτρα κανόνας, που σκοπό έχει να αναγκάσει τους μαθητές να πραγματοποιήσουν αλλαγές στην υπάρχουσα λύση που έχουν προγραμματίσει.
- Στις ομάδες εκείνη την ημέρα δίδονται 3-4 ώρες χρόνος να «λύσουν» την νέα δοκιμασία και να παραδώσουν σε email τον κώδικα με την δική τους λύση.
- Οι κριτές του διαγωνισμού «τρέχουν» τα προγράμματα των μαθητών στο περιβάλλον προσομοίωσης και καταγράφουν τις επιδώσεις.
- Αν οι συμμετοχές είναι πολλές, θα διεξαχθούν και προκριματικές φάσεις ανά περιφέρεια.