Παιχνίδια Λόγου και Δημιουργική Γραφή με αφορμή το Παραμύθι
Εισηγήτρια: Χαρά Γιαννακοπούλου
Έναρξη: Οκτώβριος 2020
Συναντήσεις: 2 ώρες την εβδομάδα
Με αφορμή τη δομή του Παραμυθιού, θα πειραματιστούμε
Και μέσα από μια σειρά βιωματικών και πρακτικών συναντήσεων θα φτιάξουμε τα δικά μας παραμύθια και τις δικές μας δράσεις για τη χρήση που εμείς επιθυμούμε και θα δούμε το Παιχνίδι ως εργαλείο στην εκπαίδευση, την τέχνη ή την προσωπική μας εξέλιξη.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς,
Ενδεικτικές θεματικές
- Η έννοια του παραμυθιού. Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού και εντοπισμός τους μέσα από χαρακτηριστικά κείμενα. Οι χαρακτήρες των παραμυθιών και η κατασκευή τους.
- Μικρή και μεγάλη φόρμα. Θεματολογία και στόχοι του παραμυθιού. Η γλώσσα, η μουσικότητα, ο ρυθμός.
- Αρχή, μέση, τέλος – Κυκλικότητα, δράση, λύτρωση. Η αρχή του παραμυθιού και πώς μας προϊδεάζει. Τα αρχέτυπα και τα σύμβολα. Ο “μαγικός βοηθός” και οι διαφορετικές μορφές του. Ο χώρος, ο χρόνος και το κοινωνικό υπόβαθρο του παραμυθιού.
- Το χιούμορ και η λεξιπλασία. Ποιήματα, ομοιοκαταληξία και το έμμετρο παραμύθι.
- Παιχνίδια Λόγου και πώς τα φτιάχνουμε. Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε σε παιχνίδι Λόγου οποιαδήποτε αφορμή;
- Παιχνίδια ψυχαγωγικά και παιχνίδια εκπαιδευτικά.
- Επιτραπέζια ομαδικά παιχνίδια. Σύλληψη και κατασκευή.
- Τεχνικές αφήγησης. Πώς λέμε μια ιστορία;
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα δουλέψουμε και μια παρουσίαση για την τελευταία μας συνάντηση, η μορφή της οποίας θα προκύψει από τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ομάδας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και είναι συγγραφέας, μεταφράστρια, εκπαιδευτικός/εμψυχώτρια και μαγείρισσα, ενώ ασχολείται με το χοροθέατρο, την αφήγηση και τη δημιουργική γραφή για ενήλικες.
Ως συγγραφέας και μεταφράστρια έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους, σχολεία βιβλιοθήκες και θεατρικές ομάδες.
Ως εμψυχώτρια, έχει δουλέψει με ομάδες εκπαιδευτικών, εφήβων, προσφύγων, ηλικιωμένων, performers, ΑΜΕΑ κ.α. οδηγώντας δράσεις με άξονα τη λογοτεχνία, τη γραφή, την αφήγηση, το χοροθέατρο αλλά και τη μαγειρική.
Ως μαγείρισσα, μαγειρεύει επαγγελματικά και παράλληλα κάνει εργαστήρια δημιουργικής μαγειρικής, με έμφαση στις παραδοσιακές τεχνικές συντήρησης και την τροφογνωσία.
Ως εκπαιδευτικός δίδαξε αγγλικά, καθώς και Μετάφραση Λογοτεχνίας, Παιδικού Βιβλίου και Δημιουργική Γραφή στη σχολή Metaφραση στην Αθήνα.
Από το 2011 είναι μέλος της χοροθεατρικής ομάδας Κινητήρας ως δραματουργός και performer, ενώ έχει γράψει κείμενα για παραστάσεις θεάτρου και χοροθεάτρου. Το έργο της Το Τσίρκο που Κοιμήθηκε, (διαδραστικό χοροθεατρικό δρώμενο για παιδιά του δημοτικού σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα), παρουσιάστηκε σε σχολεία της Αττικής, ενώ η παιδική χοροθεατρική παράσταση Το Δικό μου Ψάρι (σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα) ανέβηκε στο θέατρο Ροές. Το 2019, σε συνεργασία με το Θίασο Ηλία Καρελλά, ανέβηκε η παράσταση Συρανό στο Θέατρο Κάππα της Αθήνας.
Το βιβλίο της Η Απέναντι Μοναξιά τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το έτος 2003. Έχει αναγραφεί στον Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ για τη μετάφραση του βιβλίου Λίγο Πριν Πεθάνω της Jenny Downham (Πατάκης), ενώ έλαβε και το βραβείο της Ελληνικής Εταιρίας Μεταφραστών Λογοτεχνίας για το βιβλίο Πιρουέτες στο Χώμα της Sarah Rubin (Πατάκης).
(Αναλυτικότερες πληροφορίες για το συγγραφικό και μεταφραστικό έργο της θα βρείτε στο www.biblionet.gr)
Πριν ένα χρόνο άφησε την Αθήνα για χάρη της Σύρου, όπου και διαμένει πλέον μόνιμα με χαρά.
Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλέφωνο 22281082573 και 6936497398 ή στο email vardakeios@gmail.com