Κάθε Σάββατο στις 12:00 θα ξεκινά ένα νέο μάθημα στη σελίδα μας ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ .
——————-
Μάθημα 1ο :
Φτιάχνω το δικό μου βοτσαλωτό!
Με την εικαστικό, εκπαιδευτικό Αϊλιν Μπότσφορντ – Βελισσαροπούλου (Eileen Botsford – Public Artist).
——————-
Βρίσκουμε φασόλια ή ξηρούς καρπούς και αντλώντας έμπνευση από τα βοτσαλωτά των αρχαίων και μεταγενέστερων χρόνων, τα κολλάμε επάνω σε ένα χαρτί ή χαρτόνι, δημιουργώντας τα δικά μας μοναδικά σχέδια.
Θα χρειαστούμε ρευστή κόλλα για να κολλήσουν καλά.
(Ένα δεν έχετε ρευστή κόλλα μπορείτε να φτιάξετε αλευρόκολλα με τα εξής υλικά και με την βοήθεια ΕΝΟΣ ΕΝΗΛΙΚΑ :
1 κούπα αλεύρι
4 κούπες νερό
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το νερό και μετά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει μέχρι ωσότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Συμπληρώνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι (ανά 1 κούπα αλεύρι) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Το ξύδι θα κάνει το μείγμα να διατηρηθεί για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Προσοχή, η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή.
Αν ξεπεραστεί το σημείο βρασμού θα διαχωριστεί το αλεύρι από το νερό και θα πρέπει φτιάξετε καινούριο μείγμα.
Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές (σαν πηκτή σούπα) το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει αφαιρώντας σβόλους που τυχόν υπάρχουν.
Το αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο που σφραγίζει.)
Περισσότερο πληροφοριακό υλικό για την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και την ιστορία του βοτσαλωτού μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες πηγές μας:
www.syrosisland.gr/place/metamorfosi/
https://sites.google.com/…/votsalot…/home/istoria-votsalotoy
http://dim-ag-marin-lerou.dod.sch.gr/selid…/…/votsalota1.htm
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Ιστορία_του_ψηφιδωτού
——————-
Ποια είναι η καλλιτέχνις του σημερινού εικαστικού εργαστηρίου μας:
www.facebook.com/122707307809178/posts/2623584857721398/
Η Αϊλιν Μπότσφορντ – Βελισσαροπούλου (Eileen Botsford) είναι εικαστικός και εκπαιδευτικός με καταγωγή από τη Σύρο.
Κατέχει Μεταπτυχιακό – Master in Fine Art από το Slade School of Fine Art και BA Honours in Public Art από το Chelsea School of Fine Art. Η Μεταπτυχιακή της εργασία είχε το θέμα “Birth” και αποτέλεσε πρόταση για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Η πρόταση αυτή εκτέθηκε σε ψηφιακή μορφή παράλληλα με μια εικαστική εγκατάσταση στην έκθεση τελειόφοιτων του Slade School of Fine Art το 2002.
Μετά από 11 χρόνια φοίτησης και καριέρας στο Λονδίνο γύρισε στην Ελλάδα και παράλληλα με την καριέρα της ως εικαστικός δουλεύει απο το 2007 στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση (GCE & BTEC – Pearson), σε στενή συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ´Χωρίς Σύνορα’ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποτρόφων ‘Έλα Μαζί μας´του Ιδρύματος Ωνάση, το πρόγραμμα επανένταξης και εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών Άλεφ του Δικτύου Μέλισσα και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Documenta 14 ‘Telling Works’.
Έχει εκθέσει σε σε πολλαπλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2005 κέρδισε το Δεύτερο Βραβείο Πειραματικής Ταινίας από το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2009 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Biennale της Φλωρεντίας με χορηγία από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και την Out of the Box, ενώ το 2011 καλέστηκε από το TEDx Θεσσαλονίκης να μιλήσει για το έργο της ως εικαστικός. Για τα εγκαίνια “Metamorphosis” του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος το 2016 – την παράδοση του στο Ελληνικό κράτος, καλέστηκε από το Ίδρυμα να δημιουργήσει ένα Public Art έργο για τον εξωτερικό χώρο του κέντρου. Το έργο αυτό, αποτέλεσε το project “Weave my Story” μια σειρά εικαστικών εργαστηρίων που διήρκησαν ένα χρόνο. Η δουλειά αυτή συνεχίστηκε ως εικαστική δράση και site-specific εγκατάσταση κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.
Τον Ιανουάριο του 2017 ίδρυσε το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου στη Λέσχη Ποσειδωνίας Σύρου, το οποίο μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με τοπικούς φορείς, Δήμους και σχολεία προσφέροντας σε παιδιά και ενήλικες εικαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο.
Τα τελευταία χρόνια η δουλειά της ως εικαστικός επικεντρώνεται στα community art projects. Το τελευταίο case study της “Project Home”, μια διετές συνεργασία της με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εκδόθηκε το 2018 στον δεύτερο τόμο του ‘Feminism and Museums’ από το Museums Etc.
Απο το 2017 δουλεύει συστηματικά το community art πρόντζεκτ της «Η Τέχνη της Γυναίκας», ένα τρίπτυχο πρόντζεκτ συνεργασίας με τέσσερις ομάδες γυναικών, δυο από το Δίκτυο Μέλισσα στην Αθήνα και δυο από την Σύρο. Με μια από αυτές τις ομάδες διεξάγει εικαστικά εργαστήρια στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης, όπου και διδάσκει τον τελευταίο χρόνο.
Το 2018 κέρδισε το Β´ Βραβείο και Έπαινο από το Υπουργείο Υγείας για την συμμετοχή της στον διαγωνισμό τους «Μητρικός Θηλασμός, Δικαίωμα, Έκφαση, Υγεία».
Η πρόσφατες παρουσιάσεις της δουλειάς της ήταν στην έκθεση «Platformes Project», Μάιος 2019, στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και στην έκθεση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος «Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Κόσμημα, Μάσκες θεάτρου Έκθεση εφαρμογών των εικαστικών τεχνών Α ́ μέρος» στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” του Δ. Αθηναίων, Οκτώβριος 2019, όπου παρουσίασε «Τα Προσωπεία του Αγαμέμνονα» που δημιούργησε για τον Πολιτιστικό και Θεατρικό Όμιλο Απόλλων Σύρου, για το θεατρικό τους έργο «Ηλέκτρα».
——————-
«Για περισσότερα εικαστικά εργαστήρια το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου αναρτείτε καθημερινά ένα εικαστικό θέμα για παιδιά σας.»