Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Σύρος, συγκαταλέγεται σε αυτούς τους τόπους της Ελλάδας που γέννησαν πολιτισμό και ανθρώπους του πνεύματος. Ο πρώτος που έμεινε στην Ιστορία ήταν ένας από τους 7 Σοφούς της αρχαιότητας, ο Φερεκύδης. Ακολούθησαν και άλλοι, κυρίως στη νεότερη Ιστορία, όταν ήκμασε ξανά το νησί:
Εμμανουήλ Ροϊδης, Γεώργιος Σουρής. Λίγο αργότερα, Μαρία Μπούμη-Παπά, Κωστής Μπαστιάς. Τελευταία, ο Μάνος Ελευθερίου, η Λουκρητία Δούναβη, ο Κώστας Κριτσίνης, Ευάγγελος Ν. Ρούσσος. Η Σύρος μας ποτέ δεν σταμάτησε να γεννά λογοτέχνες, είτε ευρισκόμενη εν ακμή είτε εν παρακμή. Οι περισσότεροι δεν έγιναν γνωστοί ποτέ, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα. Χίλιοι δυο οι λόγοι, που δεν είναι του παρόντος. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να συσταθεί μια Λέσχη Λογοτεχνών Σύρου. Δεν είναι δυνατόν, σε έναν τόπο όπως είναι η Σύρος, να υπάρχει πληθώρα θιάσων και πολιτιστικών συλλόγων, έως και Αναγνωστική Λέσχη και Λέσχη Φωτογραφίας, και να μην υπάρχει Λέσχη Λογοτεχνών, ενώ υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που γράφουν και άλλοι πολλοί που θα ήθελαν να ασχοληθούν. Δεν είναι δυνατόν οι θίασοί μας να ανεβάζουν με επιτυχία θεατρικά έργα Ελλήνων ή ξένων συγγραφέων και να μην ανεβάζουν έργα συντοπιτών τους, όσο άγνωστα και αδοκίμαστα και αν είναι.
Στο νησί μας σήμερα με μια γρήγορη σκέψη, μπορώ να απαριθμήσω μερικούς λογοτέχνες, αξιότατους και πολλά υποσχόμενους. Εμμανουήλ Τσαγκάτος, Δημήτριος Χάλαρης, Αντώνιος Καραμολέγκος (Hotel Diogenis), Χάρης Βεκρής, Ιωάννης Ρουσσουνέλος (εφημερίδα ΛΟΓΟΣ), Ευάγγελος Βουτσίνος, Μιχάλης Χατζηγεωργίου (καθηγητής θεολογίας), η ταπεινότητά μου και άλλοι πολλοί που σίγουρα δεν τους γνωρίζω. Στο σκίτσο που είναι μια σύνθεση λόγου και ζωγραφικής έχουμε τον Γιάννη Ξαγοράρη και τον Παναγιώτη Φώταρη. Στα κόμιξ, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, τον Τάσο Μαραγκό. Στη στιχουργία, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων αποτελούμενη από τους Χρήστο «Λάγνη» Πανοηλία και Ιωσήφ Πρίντεζη.
Η Λέσχη Λογοτεχνών Σύρου, σε περίπτωση που συσταθεί, κατά την άποψή μου θα πρέπει να αγκαλιάσει όλους τους Συριανούς και Συριανές που έχουν εκδώσει ή τουλάχιστον έχουν ολοκληρώσει με συμβολαιογραφική πράξη κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων, ένα τους τουλάχιστον έργο (μυθιστόρημα, νουβέλα, συλλογή ποιημάτων, συλλογή διηγημάτων, παραμύθι, θεατρικό έργο, δοκίμιο, χρονογράφημα, μελέτη κλπ). Δεύτερον, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από δράσεις όπως:
- Ανάγνωση προσωπικών έργων, σχολιασμός κι εξεύρεση τρόπων προώθησής των
- Αφιερώματα σε γνωστούς λογοτέχνες
- Εκδόσεις έργων Συριανών λογοτεχνών
- Συνεργασία με την Αναγνωστική Λέσχη και τους συριανούς θιάσους
- Έκδοση φιλολογικής εφημερίδας
- Σεμινάρια συγγραφής
- Δημιουργία λογοτεχνικής ιστοσελίδας της Λέσχης όπου ο κάθε Συριανός, ακόμη και αν δεν είναι μέλος της, θα δύναται να δημοσιεύει ελεύθερα κάποιο λογοτεχνικό του κείμενο
- Πολιτιστικές προτάσεις στη Δημοτική Αρχή και συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Ασφαλώς, κάθε άλλη πρόταση που προάγει το πολιτιστικό επίπεδο και το κύρος της Λέσχης, είναι καλοδεχούμενη.
Ελπίζω, όπως η Λέσχη Λογοτεχνών Σύρου γίνει σύντομα μια πραγματικότητα και κυρίως, αφού αγκαλιαστεί από τη νεολαία του νησιού, γίνει εφαλτήριο για την πολιτιστική ανάταση του ιστορικού νησιού μας.
Από σήμερα και μέχρι τις 15 Ιουνίου, αρχίζουν οι δηλώσεις συμμετοχής στη νέα αυτή Λέσχη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να με καλέσουν στο τηλέφωνο 6955 801 647.
ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΔΕΝΑΞΑΣ
«Προάγω τον πολιτισμό σημαίνει δημιουργώ κάτι νέο»