Τα Προγράμματα Διαρκούς Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου βασίζονται στη στενή σχέση του Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες του αρχιπελάγους και στον κοινό στόχο για συστηματική και μοντέρνα εκπαίδευση.
Οι βασικοί άξονες αυτών των προγραμμάτων είναι οι εξής:
Επιχειρηματικότητα. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο Αιγαίο συνδέεται ιστορικά με την πολυνησιωτική μορφή του αρχιπελάγους και έχει ωθηθεί από την εκμετάλλευση τοπικών ‘συγκριτικών πλεονεκτημάτων’ (π.χ. μαστίχα στη Χίο) και την εύρεση τοπικών επιχειρηματικών ευκαιριών. Τα επιμορφωτικά προγράμματα που αφορούν αυτόν τον άξονα στοχεύουν στην διάχυση τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως:
- Εσωστρέφεια, όταν δηλαδή επικεντρώνεται η επιχειρηματική ενέργεια σε τοπικές (και συχνά μικρές και απομονωμένες) αγορές του εκάστοτε νησιού
- Έλλειψη συνεργασιών και συνεργειών, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση τοπικών προϊόντων ή/και υπηρεσιών
- Έλλειψη μοντέρνων επιχειρηματικών δεξιοτήτων και γνώσεων, ειδικά σε θέματα καινοτομίας.
Δημόσια Διοίκηση. Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από το υψηλό επίπεδο υποστήριξης των δραστηριοτήτων τους από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από τη δημιουργία ενεργών πολιτών στα τοπικά (και όχι μόνο) δρώμενα. Τα σχετικά επιμορφωτικά προγράμματα στοχεύουν στην ανάδειξη των προκλήσεων της περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης, καθώς και στην διάχυση τεχνογνωσίας σε θέματα διοίκησης και λειτουργίας δημόσιων οργανισμών.
Θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Οι ιδιαιτερότητες των νησιών του αρχιπελάγους αντιστοιχούν συχνά σε ένα εύρος πλούσιων και συχνά ανεξερεύνητων δυνατοτήτων, προβλημάτων και χαρακτηριστικών των τοπικών κοινωνιών. Μέσα από στοχευμένα επιμορφωτικά προγράμματα, θα αναλυθούν αυτές οι ιδιαιτερότητες και θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξή τους και στο ρόλο τους ως συγκριτικά πλεονεκτήματα του αρχιπελάγους.
————–
Στη Σύρο έχουν προγραμματιστεί οκτάωρα σεμινάρια στα εξής γνωστικά αντικείμενα:
Για το ωρολόγιο πρόγραμμα: πατήστε
εδώ
Ενέργεια – Μεταφορές – Περιβάλλον
- “Η Ευρωπαϊκή Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική σε σχέση με τη συνοχή και την ανάπτυξη της νησιωτικής περιφέρειας” (περισσότερα)
- “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη στο Αιγαίο” (περισσότερα)
- “Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας προς Αποφυγή Τραυματισμένων Νησιωτικών Κοινωνιών εξ αιτίας Φυσικών Καταστροφών” (περισσότερα)
Επιχειρηματικότητα – Κύκλος Πρώτος
- “Αποτελεσματικό Μάνατζμεντ Μικρών νησιωτικών Επιχειρήσεων – Πώς προγραμματίζουμε τις βασικές λειτουργίες μιας μικρομεσαίας επιχείρησης””Αποτελεσματικό Μάνατζμεντ Μικρών Επιχειρήσεων” (περισσότερα)
- “Η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη της μικρής επιχείρησης στην Ελληνική νησιωτική περιφέρεια, σε περίοδο κρίσης” (περισσότερα)
- “Η επιχειρηματικότητα στις νησιωτικές κοινότητες: Κρίσιμες Λογιστικές και Χρηματοοικονομικές Αποφάσεις για τις Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις του Αιγαίου” (περισσότερα)
Επιχειρηματικότητα – Κύκλος Δεύτερος
- “Επιχειρηματικότητα στο Διαδίκτυο: Προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές” (περισσότερα)
- “Εταιρική επικοινωνία και οπτικοακουστικές παραγωγές” (περισσότερα)
- “Μάρκετινγκ και Τεχνικές Πωλήσεων για την Ανάπτυξη, Προβολή και Προώθηση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών” (περισσότερα)
Νησιωτικότητα και Κοινωνική Πρόοδος
- “Τοπικότητα, Εκπαίδευση και Άτομα με Αναπηρίες: Στρατηγικές Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Ψυχικής Υποστήριξης” (περισσότερα)
- “Εκπαίδευση Αιρετών και Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Θέματα Κοινωνικής Διαβούλευσης” (περισσότερα)
Στα σεμινάρια μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, χωρίς κόστος συμμετοχής.
Περισσότερες πληροφορίες για τη θεματολογία των σεμιναρίων, τους εισηγητές, το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και τις αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα
http://top.seminaria.aegean.gr. Για διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο email της Δράσης:
pns4-ap@aegean.gr και στο τηλ.: 22710-35027, κα Ελισάβετ Πολύζου, Υπεύθυνη Διαχείρισηs Δράσηs 4.
———
Τα προγράμματα Διαρκούς Επιμόρφωσης υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης “Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου”, του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση“, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους