Με τη δημιουργική οικονομία να συνεισφέρει στο 4.5% συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ και με 8,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους να εργάζονται στο δημιουργικό τομέα σήμερα, ο πολιτισμός αποτελεί αναμφισβήτητα μια υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη σήμερα. Και φυσικά, το animation αποτελεί ένα αναπόσπαστο και διαρκώς αναπτυσσόμενο κομμάτι της δύναμης αυτής.
Αυτά ήταν κάποια από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της στρογγυλής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος “Evrόpi: 28 Animation Narratives for Europe”. Στη συζήτηση με θέμα «Evropi: κινούμενες ιστορίες για τον οπτικοακουστικό τομέα», συμμετείχαν οι Κλημεντίνη Διακομανώλη, Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Tunde Vollenbroek, δημιουργός animation, παραγωγός και συνιδρύτρια του anmation studio Stupid Pupil με έδρα το Άμστερνταμ και ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Και ενώ μια σειρά από προβολές, ενδιαφέρουσες ομιλίες και δημιουργικά εργαστήρια βρίσκονταν σε εξέλιξη, ένα μοναδικό εικαστικό δρώμενο στήθηκε στην Πλατεία Μιαούλη όπου ένας από τους γνωστότερους πίνακες του Βαν Γκογκ “ζωντάνεψε”. Τρεις Έλληνες συντελεστές της ταινίας “Loving Vincent” -η οποία προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό τμήμα Ταινών Μεγάλου Μήκους | Κατηγορία Βραβείο Κοινού του Animasyros10- δημιούργησαν ζωντανά τον πίνακα «Σταροχώραφα με κοράκια» σε έναν μεγάλης κλίμακας καμβά που στήθηκε στην πλατεία, ενθουσιάζοντας τους περαστικούς.
Η χθεσινή ήταν μία ημέρα ιδιαίτερα γιορτινή και τιμητική για το Animasyros, καθώς το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού Animaspyros από τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό. Η χαρακτηριστική μασκότ του Φεστιβάλ σχεδιάστηκε το 2008 από τον Πέτρο Χριστούλια (character design) και αναπτύχθηκε σε τρισδιάστατη φιγούρα από τον Κωνσταντίνο Πέτρου (character developer) γλυπτό, φιλοτεχνημένο από τους γλύπτες Γιώργο Κοντονικολάου, Χρήστο Μπληγιάννο και Ηλία Σιψά από το Β’ Eργαστήριο Γλυπτικής του Καθ. Γιώργου Λάππα, με επιμέλεια της Καθ. Αφροδίτης Λίτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το γλυπτό του Animaspyros βρίσκεται από χθες στο αγαπημένο του σημείο: ακριβώς απέναντι από το ιστορικό Θέατρο Απόλλων – ένα σημείο αναφοράς για το Φεστιβάλ τα τελευταία 10 χρόνια!
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η πέμπτη, και τελευταία ημέρα, του Animasyros10 ξεκινάει ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων, ξεναγήσεων στην πόλη της Ερμούπολης για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ και φυσικά, προβολών. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει το αφιέρωμα στα ΑμεΑ, “Ability” με ταινίες που αφενός αγγίζουν με ευαισθησία την έννοια του σεβασμού στη διαφορετικότητα και αλλά και με ταινίες που έχουν δημιουργήσει ΑμεΑ, από την ίδια μάλιστα τη Σύρο. Παράλληλα, θα προβληθούν οι ταινίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Animasyros την περίοδο 2015-2017 ενώ συνεχίζεται και η επετειακή έκθεση “Α view to a thrill” στην Έπαυλη Τσιροπινά με πλούσιο φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και άλλο υλικό.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της ημέρας βέβαια συγκεντρώνει, η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων στους νικητές των διαγωνιστικών τμημάτων του Φεστιβάλ. Η τελετή λήξης είναι προγραμματισμένη για στις 20.00 στο Θέατρο Απόλλων. Aμέσως μετά, ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα θα στηθεί στην Πλατεία Μιαούλη από τον συνθέτη, performer και πολυοργανίστα
Theodore. Ένα ειδικά διαμορφωμένο light installation το οποίο, σε συνδυασμό με το στήσιμο φώτων και ήχου, αποσκοπεί στην εμψύχωση (=animation) του κτιρίου του Δημαρχείου Ερμούπολης.