Με αφορμή την έκθεση “160 ΧΡΟΝΙΑ MADE IN GREECE“, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 ο κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, έγραψε τις προσωπικές του σκέψεις στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, αναφέροντας και το κείμενο της κ. Χριστίνας Αγριαντώνη που έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης.
“Ευτύχησα να είμαι πολλές φορές επικεφαλής εξαιρετικών ομάδων που μετουσίωναν ιδέες σε πραγματικότητα. Αυτά τα μεγάλα η μικρά έργα που εμφανίστηκαν ως ιδέες και απέκτησαν υπόσταση και χρησιμότητα είναι ο πλούτος της ζωής μου.
Αυτό όμως που συμβαίνει με την έκθεση “160 ΧΡΟΝΙΑ MADE IN GREECE” που ξεκινάει αύριο με έχει συγκινήσει βαθειά.
Όχι μόνο γιατί σε κάποια από τα εργοστάσια που αναφέρονται στην έκθεση για την καινοτομία τους έχω δουλέψει, ούτε γιατί το ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που παρήχθη στη Σύρο το 1971 είναι μέσα στα εκθέματα αλλά διότι η Τεχνόπολη και η έκθεση φέρνουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας στο προσκήνιο.
Παραθέτω το εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης γραμμένο από την Χριστίνα Αγριαντώνη που είχε την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης
Η βιομηχανία ήταν δύσκολη υπόθεση για μια μικρή και νέα χώρα όπως η Ελλάδα. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι τόλμησαν το εγχείρημα και πολλοί περισσότεροι, άνδρες, γυναίκες, κορίτσια και αγόρια, βρέθηκαν από νωρίς μπλεγμένοι στα γρανάζια των μηχανών. Ανοιχτά εθνικά μέτωπα, δύο δεκαετίες πολέμων, αλλεπάλληλες έκτακτες περιστάσεις, ανέκοπταν απότομα τις σύντομες φάσεις βιομηχανικής ανάπτυξης, έθεταν άλλες προτεραιότητες και δεν άφηναν πολλά περιθώρια για την έγκαιρη συνειδητοποίηση της σημασίας του βιομηχανικού πολιτισμού. Για μεγάλο διάστημα, δεν υπήρξε ούτε πολιτική στήριξη, ούτε κοινωνική αποδοχή της βιομηχανίας. Η διαχείριση της εργατικής διαμαρτυρίας από καθεστώτα άλλοτε αυταρχικά και άλλοτε περιορισμένων πολιτικών ελευθεριών και ελεγχόμενου συνδικαλισμού, δεν συνέβαλε στην ανάπτυξη συναινετικών διαδικασιών για την επίλυση των διαφορών εργοδοτών και εργαζομένων, και των ιδιαίτερων προβλημάτων της βιομηχανίας.
Η έκθεση της Τεχνόπολης αφιερώνεται στους δημιουργούς της, επιχειρηματίες και εργαζομένους. Η παρουσίαση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι αναγκαστικά επιλεκτική.
Η επιλογή βασίστηκε σε τρία κριτήρια: πρωτοπορία, καινοτομία και μακροβιότητα. Πρωτοπορία θεωρούμε την πρώτη επένδυση σε νέους κλάδους, που απαιτεί τόλμη και ρίσκο. Και στην καινοτομία δίνουμε ευρύ περιεχόμενο, που περιλαμβάνει την εισαγωγή νέων προϊόντων, νέων διαδικασιών παραγωγής και μεθόδων οργάνωσης, όπως και μάρκετιγκ.
Στόχος της έκθεσης είναι να δείξει ότι στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας, δεν έλειψαν οι πρωτοβουλίες, οι καινοτομίες, η απάντηση στις προκλήσεις”.
Μέσα από 3 ενότητες, θα ανακαλύψουμε με διαδραστικό τρόπο 8 κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών και υλών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου), περισσότερες από 90 βιομηχανίες, ενεργές και μη ενεργές, που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτούς, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σημειώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα, θα γνωρίσουμε πρωτοπόρους επιχειρηματίες, εργαζομένους αλλά και παράλληλες, ανεξερεύνητες ιστορίες της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας.
Το ταξίδι στον χρόνο λαμβάνει χώρα μέσα από το Μουσείο Φωταερίου όπου περιγράφεται η πορεία της ελληνικής βιομηχανίας και δημιουργικότητας.