Στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, το Ινστιτούτο Κυβέλη στην Ερμούπολη έκανε τα εγκαίνια της τοιχογραφίας που έφτιαξε για λογαριασμό του, ο καλλιτέχνης της street art Πάρις Ξυνταριανός – Τσιροπινάς.
Αυτός “ο περίπατος σε τοιχογραφία” περιλαμβάνει εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτισμού -μερικές από τις οποίες είτε είχαν σαν γενέτειρα την Σύρο είτε σχετίστηκαν άμεσα με αυτήν. Δημήτριος Βικέλας, Κωστής Μπαστιάς, Δημήτρης Μυράτ, Κυβέλη Θεοχάρη, Μήτσος Μυράτ, Κυβέλη Αδριανού, Γεώργιος Παπανδρέου, Μαρίκα Κοτοπούλη, Αλίκη Πωλ Νορ, Μιράντα Μυράτ και Λουίτζι Πιραντέλο.
Είναι ορατή από την πλευρά της οδού Σπαρτιατών στους περαστικούς.
Σύντομο βιογραφικό τον καλλιτέχνη
Ο Πάρις Ξυνταριανός – Τσιροπινάς γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1987 στη Χίο με επίθετο που μαρτυρά τη σύνδεση της οικογένειάς του με τη Σύρο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της σχολής ELISAVA – Barcelona School of Design and Engineering, με μεταπτυχιακό τίτλο στην εικονογράφηση και τα κόμικς. Εργάζεται ως σχεδιαστής, εικονογράφος, μουσικός και καλλιτέχνης του δρόμου, ενώ παράλληλα μελετά τη σχέση του Design και της Τέχνης του Δρόμου ως υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, στη Σύρο. Το 2009 ίδρυσε μαζί με τον Μιχάλη Κοπριτέλη την ομάδα graffiti και τοιχογραφιών με το όνομα “Rea‐lly?”, η οποία δραστηριοποιείται ενεργά με την τέχνη του δρόμου σε πολλά μέρη της Ελλάδος μέχρι και σήμερα.
Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης;
Την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.
Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φέτος, οι αντιπροσωπείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσουν επίσης την ημέρα αυτή, που σηματοδοτεί την επέτειο της «Διακήρυξης Σουμάν». Καθ΄όλη τη διάρκεια του Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις.
Κεντρικό θέμα φέτος είναι το “Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς“