Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε στις 25 Μαρτίου 2018 στην Τεχνόπολη και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου η έκθεση “160 Χρόνια Made In Greece“ καταφέρνοντας να ταξιδέψουν περισσότερους από 18.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών στον πολύχρωμο και συναρπαστικό κόσμο της ελληνικής βιομηχανίας!
Για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, ανασυστάθηκαν 160 χρόνια ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας, από το 1857 έως σήμερα, μέσα από τα ιστορικά κείμενα προϊόντα πρωτότυπης έρευνας του Γιάννη Στογιαννίδη, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Χριστίνας Αγριαντώνη, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τρεις ενότητες, 120 βιομηχανίες, 8 κλάδοι και 800 αντικείμενα παρουσιάστηκαν μέσα από τη σύγχρονη και πολύ ιδιαίτερη μουσειολογική ματιά της Μαρίας Φλώρου και της Δέσποινας Ανδριοπούλου, ενώ το ξεχωριστό στήσιμο της έκθεσης που εμπνέεται από εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις οφείλεται στην αρχιτέκτονα-μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη.
Φυσικά, η έκθεση δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την πολύτιμη συμβολή ιδιωτών, συλλεκτών, φορέων, αρχείων και εταιριών που μας εμπιστεύτηκαν παραχωρώντας μας σπάνιο αρχειακό υλικό, ανάμεσα τους και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.
Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας η έκθεση θα γινόταν διαθέσιμη ψηφιακά μέσω VR tour και για όσους ήθελαν αλλά δεν πρόλαβαν ή δεν κατάφεραν να την επισκεφτούν, μέσω του site του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.
Η τρισδιάστατη περιήγηση στην έκθεση, θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιστορικά κείμενα, φωτογραφίες, μοναδικά αντικείμενα και βιομηχανικό εξοπλισμό από μελετητές ιστορικούς, φοιτητές διαφόρων κλάδων, εκπαιδευτικούς και μαθητές, εργαζόμενους σε βιομηχανίες και σε οποιονδήποτε αναζητά μια πλατφόρμα αναφοράς για θέματα βιομηχανικής ανάπτυξης, καινοτομίας και ιστορίας.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της έκθεσης στο facebook (βλ. παρακάτω) πλησιάζει η στιγμή που θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε και μέσω εικονικής περιήγησης. Το Enfield μετά από ειδική άδεια σκαναρίστηκε και με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα θα είμαι προσβάσιμο με μέσω ενός VR (Virtual Reality / Εικονική Πραγματικότητα) περιβάλλοντος.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Enfield 8000 έδωσε την δυνατότητα στους νεώτερους να γνωρίσουν από κοντά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που παράχθηκε στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Σύρο, κάτι το οποίο πολλοί απ’ ότι διαπιστώσαμε δεν ήξεραν. Έκανε δε τους Συριανούς να αισθάνονται περήφανοι για βιομηχανική κληρονομιά τους και σε όσους δε ακόμα βρίσκονται εν ζωή και συμμετείχαν στην κατασκευή του, να ξαναθυμηθούν εκείνες τις ένδοξες ημέρες στο εργοστάσιο της Σύρου όπου κατασκευαζόταν (πρώην εργοστάσιο Βελισσαρόπουλου και νυν Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου).
Την έκθεση παράλληλα κόσμησαν, προερχόμενα επίσης από την Σύρο, εξαρτήματα των εργοστασίων Κλωστοϋφαντουργίας, έργα τέχνης της Υαλουργίας του 19ου αι., καθώς και φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Νεωρίου και της πλωτής δεξαμενής.