Με τη συμπλήρωση 69 ετών από το θάνατο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που απέθανε ως γνωστό στις 2 Φεβρουαρίου 1950 στο Μόναχο, θα τελεστεί ιερό μνημόσυνο στο τάφο του, στο κοιμητήριο του Μονάχου Waldfriedhof, Alter Teil, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στις 4 μ.μ.
Θα είναι η τελευταία φορά που θα τελέσουμε το μνημόσυνο στο κοιμητήριο Waldfriedhof, για το λόγο ότι εφέτος θα μεταφερθεί η επιτύμβια στήλη από τον τάφο του και θα τοποθετηθεί στον περίβολο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων Μονάχου.
Η μετακίνηση της στήλης κρίνεται αναγκαία και συνδέεται με τη λήξη του μακροχρόνιου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου της οικογένειας Καραθεοδωρή από τον Δήμο Μονάχου.
Η μόνη επιζώσα συγγενής του μακαριστού Καραθεοδωρή, η δισέγγονή του κ. Δέσποινα Σκουτέρη, παρέσχε γραπτώς την επιθυμία της για την μεταφορά και τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης στον περίβολο της Εκκλησίας μας, γράφοντας μεταξύ των άλλων, χαρακτηριστικά στην επιστολή της τα ακόλουθα:
„Έλαβα την απόφαση αυτή καθότι ο προπάππος μου έζησε για πολλά χρόνια στο Μόναχο, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο τον τίμησε, δίνοντας σε αίθουσα διαδασκαλίας τιμητικά το όνομά του. Αγάπησε το Μόναχο, στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Ευφροσύνη και ο γιός του Στέφανος.
Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τους Έλληνες που ζούνε και εργάζονται στο Μόναχο, να γνωρίζουν ότι σ΄αυτή τη πόλη έζησε και εργάστηκε ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας κορυφαίος επιστήμονας“.
Στη επιμνημόσυνη τελετή είναι όλοι εγκάρδια προσκεκλημένοι.
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Συγκοινωνία: Bus 54 στάση Lorettoplatz.
Μπροστά στη στάση των λεωφορείων και δίπλα από ένα κατάστημα πώλησης ανθέων υπάρχει μια μικρή είσοδος στο κοιμητήριο.
Εισερχόμαστε απ΄ αυτή τη μικρή είσοδο και ακολούθως βαδίζουμε στο πρώτο δρομάκι αριστερά, κατά μήκος της εξωτερικής περίφραξης του κοιμητηρίου.
Στα 200 περίπου μέτρα είναι ο τάφος Καραθεοδωρή.
Διαβάστε επίσης
Το Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης “πρόγονος” του Πανεπιστημίου Αιγαίου
To Ιδρυτικό Διάταγμα του Πανεπιστημίου Σμύρνης εκδίδεται την 1η Δεκεμβρίου του 1920 από την Ύπατη Αρμοστεία της Ελλάδας. Επίσημος οργανωτής διορίζεται ο Κωνσταντίνος Στ. Καραθεοδωρής.