Ένα κτήριο μια ιστορία ή πιο σωστά ένα κτήριο πολλές ιστορίες. Χτισμένο σε ύψωμα, στον Όρμο Πηδάλι. Ένα κτήριο μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας που έγινε η αφορμή για το φετινό ντοκιμαντέρ του σχολείου.
Με αυτό το μικρό βίντεο το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου συμμετείχε στην εκδήλωση «Ψηφιακός Πολιτισμός στην Ερμούπολη: 100 Κτήρια – 100 Ιστορίες» στο Θέατρο Απόλλων στις 11 Μαρτίου 2019, μετά από πρόσκληση της Ομάδα HERMeS και του Ινστιτούτο Σύρου στο πλαίσιο της ερευνητικής δράσης «Digital Heritage as a Catalyst for Community Engagement». Κέρδισε μάλιστα και τιμητική πλακέτα για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, την οποία παρέλαβε ο κ. Παυλάκος Μαυροειδής, Δ/ντής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου.
Στο βίντεο δίνουν επίσης συνέντευξη άνθρωποι που έχουν βιώσει, ασχοληθεί ή έχουν κάνει έρευνα σχετικά με το λοιμοκαθαρτήριο. Ανάμεσα τους ο κ. Δημήτρης Βαρθαλίτης, εκδότης των Συριανών Γραμμάτων και διευθυντής της ελληνογαλλικής σχολής Αθηνών «Άγιος Παύλος», ο δικηγόρος – συγγραφέας Θωμάς Δρίκος, ο αρχιτέκτονας Μιχαήλ Προβελέγγιος (βλ. ΕΔΩ), ο ερευνητής – συγγραφέας Θράσος Καμινάκης και η κα Μαριάννα Βαλλιανάτου, πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων ομογενών από τη Ρουμανία, αφού το λοιμοκαθαρτήριο αποτέλεσε και προσωρινή «στέγη» για πρόσφυγες ομογενείς από τη Ρουμανία.
Σύντομη παρουσίαση του βίντεο
“Έτος κατασκευής, 1839 και αρχιτέκτονας Βαυαρός Wilhelm von Wailer. Πρώτη χρήση ως Λοιμοκαθαρτήριο και έπειτα ως Άσυλο Φρενοβλαβών και φυλακές. Αναζητήσαμε πληροφορίες και ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους που συνδέονται με το κτήριο. Με θεατρικές τεχνικές και με ρόλους που έπλασαν τα παιδιά επιχειρήσαμε να αγγίξουμε τα συναισθήματα ανθρώπων που έζησαν εκεί. Το ετοιμόρροπο δυστυχώς πια κτήριο αποτελεί κομμάτι πολιτισμού για τη Σύρο αλλά και όλη την Ελλάδα. Τα γραμμένα στους τοίχους μηνύματα από το παρελθόν μας καλούν επιτακτικά να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο γραφειοκρατίας και να ξαναδώσουμε ζωή σε αυτό το μοναδικό μνημείο.”.
Το Syros Agenda ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης “100 Κτήρια – 100 Ιστορίες” και φυσικά στηρίζει πάντα οποιαδήποτε προσπάθεια ανάδειξης του αρχιτεκτονικού – πολιτιστικού πλούτου της Σύρου.