Την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 και ώρα 18.30 παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου η ψηφιοποίηση του έργου του Σίμου Μιλτ. Συμεωνίδη,
ερευνητή της ιστορίας της Σίφνου και άλλων νησιών των Κυκλάδων. Το έργο του ψηφιοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα
www.simossymeonidis.gr.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης και ο Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου.
Για τη ζωή και το έργο του Σίμου Συμεωνίδη μίλησαν ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνιδρυτής των Εκδόσεων «Επτάλοφος» κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων κ. Αντώνης Ζαμπέλης και η φίλη και παλιά συνεργάτιδά του κ. Ελένη Τρούλλου.
Το έργο του Σίμου Συμεωνίδη εκτείνεται χρονικά από το 1954 έως το 2018 και αποτελείται από εκατοντάδες δημοσιεύματα σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Τα πιο γνωστά του έργα είναι το βιβλίο Ιστορία της Σίφνου (από την προϊστορική εποχή μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και τα ΣΙΦΝΙΑΚΑ, επετηρίς ιστορικής ύλης της Σίφνου, της οποίας υπήρξε εκδότης και συντάκτης και από όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει πλούσιο και πολύτιμο αρχειακό υλικό για την ιστορία της Σίφνου, τη λαογραφία της, τα εκκλησιαστικά της και πολλά άλλα θέματα.
O Σίμος Μιλτ. Συμεωνίδης γεννήθηκε το 1934 στην Καλλιθέα Αθηνών και κατάγεται από τη Σίφνο, από την πλευρά της μητέρας του. Διπλωματούχος της Παντείου Ανώτατης Σχολής Πολιτικών Επιστημών, σταδιοδρόμησε στη Δημόσια Διοίκηση (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), καταλαμβάνοντας όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες μέχρι και του Διευθυντού Α’. Από τα φοιτητικά του χρόνια επιδόθηκε στην έρευνα της ιστορίας της Σίφνου συγκεντρώνοντας τη βιβλιογραφία και ανέκδοτο, κυρίως, υλικό γι’ αυτήν και άλλα νησιά των Κυκλάδων από ελληνικά και ιταλικά αρχεία.
Παράλληλα άρχισε να δημοσιεύει ιστορικά μελετήματα και άρθρα σε περιοδικά και τοπικές εφημερίδες που ήδη ανέρχονται σε 225. Υπήρξε εκδότης και διευθυντής των περιοδικών «η Σιφνιακή» (1967-1969) και «Κυκλαδική Επιθεώρησις» (1970-1972) και για ένα διάστημα διευθυντής της εφημερίδας «Σιφναϊκά Νέα». Έγραψε τα βιβλία: α) Η Κυρία Βρυσιανή, ήγουν συμβολή εις την ιστορίαν της εν Σίφνω Ιεράς Μονής του Γενεθλίου της Θεοτόκου, Αθήναι 1966, β) Μοναστήρια της Σίφνου, Αθήναι 1984, γ) Ιστορία της Σίφνου από την Προϊστορική Εποχή μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αθήναι 1990, δ) Ιστορικά Αγίου Κωνσταντίνου Αρτεμώνος Σίφνου, Αθήναι 1991 κ.ά. Πολλές αξιόλογες εργασίες του στις επιστημονικές εκδόσεις Επετηρίς Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, Μηλιακά, Τεύχη του Ε.Λ.Ι.Α., Σαμιακές Μελέτες κυκλοφορούν σε ανάτυπα· έγραψε τον τόμο αριθ. 22/1994 του περιοδικού Ανδριακά Χρονικά και εργασίες στα περιοδικά Απεραθίτικα, Αρχατός της Νάξου, Παριανά κ.ά. Γράφει ο ίδιος και εκδίδει από το 1991 το περιοδικό Σιφνιακά, Επετηρίς Ιστορικής Ύλης Σίφνου, του οποίου έχουν κυκλοφορήσει έξι τόμοι και ένα Παράρτημα-συνέκδοση με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Στους τόμους αυτούς και τις 1.200 σελίδες τους περιέχεται πολύτιμο αρχειακό υλικό για τη Σίφνο (και άλλα νησιά) και μελέτες που προήγαγαν ή και ανασκεύασαν την ιστορία του νησιού του. Είναι μέλος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών και του Διοικητικού Συμβουλίου της.