Αυτή τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στις 19.30 θα προβληθεί η ταινία της Λότε Ρέινεντζερ “Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Άχμεντ”.
Οι προβολές της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούνται στο Κτίριο Κορνηλάκη (απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Ερμούπολης).
Σας περιμένουμε
Από τη Βιβλιοθήκη
Παρασκευή Κοντού
Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ / Die Abenteuer des Prinzen Achmed / The Adventures of Prince Achmed
Σκηνοθεσία: Λότε Ρέινιγκερ / Lotte Reiniger
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1926 | Διάρκεια: 66′
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου, που γυρίστηκε από το 1923 έως το 1926 στο Πότσνταμ της Γερμανίας, από την πρωτοπόρο σκηνοθέτιδα Λότε Ρέινεντζερ και προηγείται των αντίστοιχων δημιουργιών του διάσημου Γουώλτ Ντίσνεϋ. Βασίζεται σε ιστορίες από τις ανατολίτικες «Χίλιες και μια Νύχτες».
Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 2 Μαΐου 1926 στο «Λαϊκό Θέατρο» του Βερολίνου (Volksbühne Berlin). Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας έγραψε ο Γερμανός συνθέτης Βόλφγκανγκ Τσέλερ. Η ταινία αντλεί στοιχεία από την αρχαία παράδοση του θεάτρου σκιών και περιγράφει μέσα από τη χάρη των κινούμενων σιλουετών μία ιστορία για την αιώνια πάλη του καλού και του κακού.
Ο διαβολικός μάγος Μπανού ξεγελά τον Πρίγκιπα Αχμέντ και τον στέλνει σε μία επικίνδυνη αποστολή. Με το ιπτάμενο άλογό του ο Αχμέντ θα βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο νησί που κατοικείται από δαιμόνια κι εκεί θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει δράκους και πνεύματα για να σώσει την όμορφη Πριγκίπισσα Περιμπανού. Έχοντας σύμμαχο τον Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι του, θα επιστρέψει με σκοπό να εκδικηθεί τον πανούργο μάγο.
Ο γάλλος Ζαν Ρενουάρ, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, είχε δηλώσει ότι «η Ράινγκερ γεννήθηκε με μαγικά χέρια».
Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε είναι silhouette animation, καθώς η Reiniger έφτιαχνε φιγούρες για θέατρο σκιών. Όλες οι σιλουέτες που χρησιμοποιήθηκαν είναι φτιαγμένες από τη Reiniger στο χέρι, ενώ για το background συνεργάστηκε με τον Walter Ruttmann, μεγάλο παραγωγό και καλλιτέχνη της εποχής. Για να επιτευχθεί η αίσθηση ότι οι φιγούρες κινούνται, η Reiniger τις φωτογράφιζε καρέ-καρέ κάνοντας μικρές αλλαγές στην θέση τους κάθε φορά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλη η φωτογράφιση γινόταν στο γκαράζ ενός φίλου τους. Ενώνοντας τις φωτογραφίες μεταξύ τους δίνεται η εντύπωση ότι κάνουν κινήσεις. Η συγκεκριμένη τεχνική υιοθετήθηκε αργότερα από το studio Aardman Animation (Wallace and Gromit) και έγινε σήμα κατατεθέν τους. Το πανί στο οποίο χορεύουν οι φιγούρες είναι σε διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι και αργότερα χρωματίστηκε. Προκειμένου να δοθεί χρώμα έπρεπε να βυθιστεί το καρέ σε μπογιά ώστε να ποτίσει με αυτήν (color tinting τεχνική).
Παρά τη δισδιάστατη οπτική της, έγινε μια προσπάθεια από τη Reiniger να δοθεί βάθος στα καρέ. Εφηύρε μια τεχνική στην οποία οι φιγούρες και το φόντο τοποθετούνταν σε διαφορετικά ύψη και επίπεδα και φωτογραφίζονταν ως κάτοψη. Αυτό έδινε στο θεατή την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα βρίσκονται το ένα μπροστά στο άλλο. Η καινοτομία αυτή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Disney, ο οποίος αργότερα ανέπτυξε τη δική του τεχνική (multiplane camera) βασισμένος στην ιδέα της Reiniger.
Lotte Reiniger
Η Λότε Ρέινιγκε (1899-1981) είναι η μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου. Η γοητεία, η χάρη, η λεπτότητα, η κομψότητα, η έμπνευση, η ευθυμία, το χιούμορ, το κέφι, η φαντασία, πάνω απ’ όλα όμως η μαγεία, είναι η λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει το σινεμά της κινούμενης σιλουέτας της Λότε Ρέινιγκε. H Λότε Ρέινιγκε, γεννήθηκε στο Βερολίνο, στις 2 Ιουνίου του 1899. Είναι η μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου. Είναι εκείνη που δημιούργησε το πρώτο μουσικό κλιπ στην ιστορία του Σινεμά και τιμάται μέχρι και σήμερα από τους νέους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων. Η ζωή της είναι συναρπαστική όσο και το έργο της.Ανήκοντας στον λογοτεχνικό κύκλο γύρω από τον Bertolt Brecht, γνώρισε στη δεκαετία του ’20 μεγάλες μορφές της τέχνης, μεταξύ άλλων τους Laszlo Moholy-Nagy, Karl Schmidt-Rottluff, Carl Zuckmayer, Fritz Lang, Georg Wilhelm Pabst. Συνεργάστηκε επίσης με τους Paul Wegener, Jean Renoir και Walter Ruttmann. Η Λότε Ρέινιγκε δεν διακρίθηκε μόνον για τις κινηματογραφικές της παραγωγές, αλλά και για τη μαεστρία και την πείρα της στο θέατρο σκιών, για τις εικονογραφήσεις βιβλίων και τη δραστηριότητά της στο θέατρο. Το κινηματογραφικό έργο της Ρέινιγκε είναι συνυφασμένο με τα παραμύθια και τη μουσική. Με την αξεπέραστη τεχνική της και με λεπτό χιούμορ σχεδίαζε και έκοβε ανάλαφρες χάρτινες σιλουέτες, δημιουργούσε αιθέρια πλάσματα που γλιστρούν και ελαφροπερπατούν στο χώρο με απόλυτη χάρη κι ομορφιά χωρίς ποτέ να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Πέθανε στο Dettenhausen της Γερμανίας, στις 19 Ιουνίου του 1981, σε ηλικία 82 ετών.