Το Valetudo Racket είναι η ποιο αντιπροσωπευτική αθλητική έκφραση της ρακέτας θαλάσσης ή Beach Racket. Ο δημιουργός και εμπνευστής του, είναι ο Ηλίας Ζώης, ο οποίος πραγματοποίησε και το πρώτο τουρνουά Beach Racket στην χώρα μας, το 1997, στα Αστέρια Γλυφάδας, υπό την σκέπη της “Leo Burnet” και χορηγό την “TDK”, στα πλαίσια του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου, “ΑΘΗΝΑ ’97”. Το γεγονός αυτό υπήρξε σταθμός και αφετηρία για την εξέλιξη της ρακέτας θαλάσσης μέχρι και σήμερα.
Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου τουρνουά ήταν λογικό να προβληματιστεί o κ. Ζώης με ποιο τρόπο θα μπορούσε να μετρηθεί αυτό το σπορ του οποίου η ιδιαιτερότητα ήταν μοναδική. Oι συμμετέχοντες αθλητές δεν ήταν αντίπαλοι αλλά συμπαίκτες και αυτό έπρεπε να διατηρηθεί για ιστορικούς λόγους.
‘Επειτα από ενδελεχή έρευνα ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε, το 2001, ότι η μέτρηση της ρακέτας θα επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας, τοποθετώντας μηχάνημα στο κέντρο του γηπέδου, το οποίο θα μετρά τις ταχύτητες των μπαλιών, θα τις προσθέτει και θα αφαιρει τις πτώσεις. Στη συνέχεια έκανε πολλές προσπάθειες μαζί με ανθρώπους του χώρου και με βάση πάντα αυτό το σκεπτικό, ξεκίνησαν αρχικά με τον ανθρώπινο παράγοντα να καταγράφουν τις δυνατές μπάλες, μέσω κομπιούτερ, με το γνωστό (μπίπ), κάτι όμως που για διάφορους λόγους δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του και αποχώρησε.
Λίγα χρόνια μετά, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα με την προσθήκη της τεχνολογίας του doppler (radar), που αποδείχθηκε ότι είναι η πιο αξιόπιστη μέτρηση της ταχύτητας, η πιο οικονομική και η πιο λειτουργική (από άποψη μεταφοράς, όγκου κ.λ.π). Ο συνδυασμός αυτός της μέτρησης μέσω του radar για το σπορ και εν δυνάμει άθλημα της ρακέτας θαλάσσης, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Ηλία Ζώη, πλαισιωμένη από μεταβαλλόμενα λογισμικά όλων των τάσεων, των οποίων δημιουργός και υπεύθυνος είναι ο επιστήμονας Γιώργος Χρυσοχοίδης.
Να διευκρινιστεί ότι το ραντάρ, όπως και τα δεκάδες λογισμικά που υπάρχουν, έχουν κατοχυρωθεί από το κ. Ηλία Ζώη με τρεις συμβολαιογραφικές πράξεις (5876/27-7-2011, 6136/17-2-2012, 6509/10-1-2013). Γίνεται λοιπόν εύλογα αντιληπτό πως οποιοσδήποτε θελήσει να χρησιμοποιήσει το ραντάρ ή τα μεταβαλλόμενα λογισμικά του, χωρίς την έγκριση του δημιουργού και εμπνευστή του αθλήματος, θα υποστεί,ως είθισται, τις συνέπειες του νόμου.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι όλοι οι σύλλογοι απέρριψαν τη χρήση του radar, ως αναποτελεσματική για τη μέτρηση της ξυλορακέτας, παρά το γεγονός ότι ο Ηλίας Ζώης προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει μια τέτοια ενέργεια, στον δεύτερο αρχαιότερο σύλλογο, χωρίς ίδιον όφελος. Η άρνησή τους τον οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσει μόνος του στην συγκεκριμένη μορφή μέτρησης (doppler) και τελικά να την καθιερώσει.
Σήμερα, το Valetudo Racket, αποτελεί την πιο αξιόπιστη, αυθεντική, αθλητική έκφραση της ρακέτας θαλάσσης (Beach Racket) και αυτό πιστοποιείται, με το πλήθος των συμμετεχόντων στα δεκάδες τουρνουά σε όλη την επικράτεια που έχουν διεξαχθεί, κάτι πρωτόγνωρο για τα σημερινά. [
Πηγή]