Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας γιορτάζουν με ένα δεκαήμερο Φεστιβάλ Ιστορίας.
9 με 19 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στάση Μέγαρο Μουσικής)
Στη διάρκεια των 11 ημερών του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο: θεματικές συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές ντοκιμαντέρ, ιστορικοί περίπατοι. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν μια κεντρική έκθεση με τίτλο «Όταν όλα είναι δυνατά! 4 στιγμές του 20ού αιώνα», η οποία θα περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια από τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Η έκθεση, στην οποία θα υπάρχουν καθημερινά ξεναγήσεις, φιλοδοξεί να προτείνει μια εναλλακτική αφήγηση της διαδρομής των ελληνικών πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα, αντιμετωπίζοντάς την όχι ως μια τελεολογική ιστορία διάψευσης και ήττας, όπως συχνά συμβαίνει, αλλά ως ένα πεδίο που μας επιτρέπει να σκεφτούμε τη δυναμική της συλλογικής δράσης, των πολιτικών ιδεών και των συλλογικών προσδοκιών.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ
Ιστορικό
Η μη κερδοσκοπική αστική Εταιρεία «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας» (ΑΣΚΙ) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1992, από μια ομάδα ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων και ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής Αριστεράς, με πρωτεργάτη τον Φίλιππο Ηλιού. Σκοπός τους ήταν η διαφύλαξη και διάθεση στην ιστορική έρευνα ενός σημαντικότατου και κρίσιμου για την ελληνική ιστορία αρχειακού υλικού: το τμήμα του αρχείου του ΚΚΕ, το οποίο, μετά τη διάσπαση του ενιαίου κόμματος το 1968, περιήλθε στην κατοχή του ΚΚΕ εσωτερικού∙ το αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα-Φωνή της Αλήθειας» (1947-1968)∙ το Αρχείο του ΚΚΕ εσωτερικού (1968-1986) και το αρχείο του κόμματος της Ελληνικής Αριστεράς (1986-1989). Τέλος, το αρχείο της προδικτατορικής ΕΔΑ, νόμιμης έκφρασης της αριστεράς από το 1952 έως το 1967.
Στην κατοχή της Εταιρείας βρίσκονται, σήμερα, εξαιρετικής σημασίας και όγκου αρχειακά τεκμήρια (περισσότερα από 5.000.000 έγγραφα) τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται: αρχεία από τον μεσοπόλεμο αναφορικά με την εγκατάσταση των προσφύγων και την αγροτική πολιτική, από την περίοδο της Αντίστασης (1941-1944) και του εμφυλίου πολέμου από όλο το πολιτικό φάσμα της εποχής (όπως το αρχείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, τμήμα του αρχείου του ΕΔΕΣ, κ.ά.), αρχειακές συλλογές από την Μέση Ανατολή και την Κυβέρνηση του Βουνού, τεκμήρια από τη δράση πολλών αντιδικτατορικών οργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (1967-1974), αρχεία συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων διαφόρων εποχών, συλλογές τεκμηρίων για το Κυπριακό ζήτημα, αρχειακά τεκμήρια από τη δράση πολυάριθμων οργανώσεων της νεολαίας και του φοιτητικού κόσμου στη μεταπολίτευση. Έχουν κατατεθεί, ακόμη, σημαντικές προσωπικές συλλογές, όπως τα αρχεία Μιχάλη και Λεωνίδα Κύρκου, Αντώνη Μπριλλάκη, Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Αλέκου Αλαβάνου (από τη θητεία του ως ευρωβουλευτή), Ορέστη Χατζηβασιλείου, τμήματα των αρχείων των Αλέξανδρου Σβώλου, Γιώργου Μυλωνά, Αλέξανδρου Ξύδη κ.ά. Στη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολύτιμα έντυπα (βιβλία, παράνομες εφημερίδες, προκηρύξεις), ανάμεσά τους και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παράνομου τύπου (1936-1974), καθώς και σημαντικό τμήμα των βιβλιοθηκών του Ηλία Ηλιού, του Φίλιππου Ηλιού, του Άγγελου Ελεφάντη και του Λεωνίδα Κύρκου.
Στόχος των Αρχείων είναι η πρόσβαση και ελεύθερη χρήση όλων των τεκμηρίων από τους μελετητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Για το σκοπό αυτό λειτουργεί αναγνωστήριο, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα και Παρασκευή 10.00-14.00 και Τετάρτη 12.00-18.30). Τα ΑΣΚΙ συνεργάζονται με μια σειρά πανεπιστημίων (Αθήνας, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πάντειο) εκπαιδεύοντας φοιτητές και φοιτήτριες, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Σε συνεργασία επίσης με μια σειρά επιστημονικών φορέων (ΙΑΕΝ, ΕΚΚΕ, ΕΚΕΒΙ κ.ά.) τα ΑΣΚΙ έχουν εκδώσει καταλόγους σημαντικών αρχείων και βιβλιοθηκών που έχουν στις συλλογές τους. Εκδίδουν επίσης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Θεμέλιο, το περιοδικό Αρχειοτάξιο. Εκτός από τα επιστημονικά συνέδρια και τις ημερίδες που διοργανώνει σε ετήσια βάση, η Εταιρεία μας σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο προσφέρει μεταπτυχιακά σεμινάρια, με τον τίτλο «Τα εργαστήρια των ΑΣΚΙ», τα οποία παρακολουθούν ακόμη μεταπτυχιακοί φοιτητές άλλων πανεπιστημίων.
Τα ΑΣΚΙ, την τελευταία οκταετία, έχουν εκπονήσει σειρά έργων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», καθώς και με τη συνδρομή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων. Οι δραστηριότητες αυτές αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα τους, (www.askiweb.eu), όπου βρίσκονται πλέον, με απόλυτα ελεύθερη πρόσβαση, περισσότερες από 200.000 σελίδες από σπάνια αρχειακά και έντυπα τεκμήρια για την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα με χιλιάδες επισκέπτες ετησίως από Ελλάδα και εξωτερικό.
Τα ΑΣΚΙ μετέχουν στη Διεθνή Ένωση Αρχείων (ICA) και στη Διεθνή Ένωση Ιδρυμάτων Εργατικής Ιστορίας, (International Association of Labour History Institutions, IALHI).