Η μεγαλειώδης εκδρομή των Ναυπλιέων στην Σύρο και η επιβλητική νίκη του Πανναυπλιακού επί του Ερμή Σύρου.
Τον Ιούνιο του 1930 η Επιτροπή Τουρισμού της πόλης του Ναυπλίου διοργάνωσε μία μνημειώδη εκδρομή στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα στην Τήνο, την Σύρο και την Δήλο. Της πολυπληθούς εκδρομής, που αριθμούσε περίπου 300 άτομα επικεφαλείς ήταν οι Νομάρχης Αργολιδοκορινθίας κ. Αλέξανδρος Παπαδάμ και Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Κωνσταντίνος Κόκκινος.
Στην εκδρομή πέρα από τους πολίτες του Ναυπλίου συμμετείχαν αθλητές και παράγοντες του Πανναυπλιακού Γυμναστικού Συλλόγου καθώς και μέλη του Σώματος Προσκόπων Ναυπλίου. Το Σώμα Προσκόπων Ναυπλίου συνόδευαν ο πρόεδρος του κ. Βασίλειος Βραχνός και ο τοπικός έφορος κ. Ιωάννης Καρμής.
Οι Ναυπλιείς εκδρομείς, αφού επιβιβάστηκαν στο πολυτελές ατμόπλοιο “ΛΕΩΝ”, απέπλευσαν με προορισμό το νησί της Τήνου το πρωί του Σαββάτου της 7ης Ιουνίου. Στο νησί της Μεγαλόχαρης οι εκδρομείς επισκέφτηκαν και προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας. Μετά το ιερό προσκύνημα επιβιβάστηκαν και πάλι στο πλοίο και συνέχισαν το ταξίδι τους με τελικό προορισμό την Σύρο.
Στην όμορφη Σύρο, το ατμόπλοιο “ΛΕΩΝ” κατέπλευσε στις 11:00 το πρωί της Κυριακής. Κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι της Ερμούπολης, πλήθος Συριανών είχε συγκεντρωθεί στον προβλήτα για να υποδεχθεί τους Ναυπλιείς εκδρομείς. Τότε όμως ένα τυχαίο γεγονός έκανε τους Ναυπλιείς να νιώσουν πολύ αμήχανα και περίεργα. Πιο συγκεκριμένα οι Συριανοί είχαν αναρτήσει σ’ ένα μπαλκόνι ένα τεράστιο πανό, που έγραφε: Καλώς ορίσατε Ναυπλιείς. Το πανό όμως, βρισκόταν δίπλα στην επιγραφή ενός καταστήματος, που πουλούσε παραδοσιακές συριανές χαλβαδόπιτες. Έτσι από μακριά φαινόταν ότι η λέξη χαλβαδόπιτες ήταν μέρος του πανό. Διαβάζοντας το, λοιπόν οι Ναυπλιείς κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι, νόμισαν ότι έγραφε “Καλώς ορίσατε Ναυπλιείς χαλβαδόπιτες”.
To τυχαίο αυτό γεγονός αρχικά προκάλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη στους εκδρομείς, αφού νόμισαν ότι οι Συριανοί τους κορόιδευαν. Όταν όμως το πλοίο έφτασε κοντά την προκυμαία του λιμανιού και διάβασαν καθαρά το πανό, ξέσπασαν σε γέλια για το περίεργο αυτό οπτικό παιχνίδι της τύχης. Κατόπιν τούτου οι Ναυπλιείς εκδρομείς, αφού αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, έτυχαν της εγκαρδίου υποδοχής των Αρχών και των Συμβουλίων των Συλλόγων της Σύρου.
Αμέσως μετά την αποβίβαση οι Ναυπλιείς εκδρομείς κατευθύνθηκαν στην πλατεία Μιαούλη, όπου κατέθεσαν στεφάνια στον ανδριάντα του Ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη. Από εκεί ανέβηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου και παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν τους. Αργότερα οι εκδρομείς, μ’ επικεφαλείς την Δημοτική Μουσική Ναυπλίου και τα Σώματα Προσκόπων Ναυπλίου και Σύρου, κατέθεσαν στεφάνια μετά σχετικών προσφωνήσεων στο Ηρώο των Πεσόντων.
Το μεσημέρι διεξήχθη ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ του Πανναυπλιακού και του Ερμή Σύρου στο γήπεδο του Αμερικάνικού Ορφανοτροφείου. Οι Ναυπλιείς ήταν εμφανώς ανώτεροι και παίζοντας ποιοτικό ποδόσφαιρο προηγήθηκαν με 1-0 στο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πανναυπλιακός ήταν ακόμη πιο καταιγιστικός και δίκαια επιβλήθηκε του Ερμή Σύρου με 4-1. Κορυφαίοι παίχτες σε απόδοση για την ομάδα του Ναυπλίου ήταν οι: Πανταβός, Δαρλάσης, Τζαμτζής, Καρδαράς και Γεωργίου.
Ωστόσο η γιορτινή ατμόσφαιρα της συνάντησης χάλασε απ’ την απαράδεκτη συμπεριφορά των Συριανών φιλάθλων, οι οποίοι μη αντέχοντας την ήττα της ομάδας τους ωθήθηκαν σε πράξεις και λόγια, που ήταν αντίθετα στο αθλητικό πνεύμα του αγώνα.
8/6/1930 | Σύρος Ερμής Σύρου – ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ 1-4
Σκόρερ: —————
Γεωργίου
Κομνηνός
Καρδαράς
Το απόγευμα μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα έγινε δεξίωση των προσκόπων Ναυπλίου στην Λέσχη των προσκόπων Σύρου και του συμβουλίου και των ποδοσφαιριστών του Πανναυπλιακού στη Λέσχη του Ερμή Σύρου. Την επομένη 9 Ιουνίου, οι Ναυπλιείς ταξίδεψαν στο γειτονικό νησί της Δήλου κι επισκέφτηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, αφού επέστρεψαν στην Σύρο, αναχώρησαν αμέσως για το ταξίδι της επιστροφής στο Ναύπλιο.
Φωτογραφία από την εφημερίδα “Ναυπλιακή Ηχώ” (Φ233/26-10-1930)